Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.6.12

Correggia Roero Arneis 2011

Matteo Correggia Roero Arneis 2011
  • Valmistaja: Azienda Agricola Matteo Correggia
  • Tyyppi: Valkoviini, DOCG Roero Arneis
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Roero
  • Rypäleet: Arneis (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,80e / 12 cl, 51,00e / 75 cl (Kesäkuu 2012,
    Ravintola Toscanini, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Tässä kesäkuun puolessa välissä piipahdimme syömässä ravintola Toscaninissa, Helsingissä. Ravintolan viinilistalta valikoitui lasi Piemonten pohjoisosista, Roerosta, peräisin olevaa valkoviiniä alkupaloiksi tilaamieni italialaisen kinkkulajitelman kumppaniksi.

Väriltään Correggian Arneis on oljenkeltainen. Tuoksultaan se on hento, mineraalinen, omenainen ja miellyttävän raikas.

Maultaan viini on melko neutraali ja miellyttävän puhdaspiirteinen. Siinä on kevyttä yrttisyyttä, tuoreen hapokasta omenaisuutta, teräksisyyttä ja eloisaa raikkautta. Viinistä tulee etäisesti mieleen hieman ohuempi ja yrttisempi Chablis kaikessa raikkaudessaan, teräksisyydessään ja omenaisuudessaan. Siitä puuttuu Chardonnayn leveys ja runsaus, mutta vastapainona viini tarjoilee miellyttävää kepeyttä ja raikkautta yllättävän samantyyppisellä makupaletilla.

Kokonaisuuden viimeistelee keskipitkä, pehmeä, yrttisen puhdas ja hennosti lämmittävä jälkimaku. Yleisesti Correggian Arneis on oikein miellyttävä, sopivalla tavalla neutraali ruokaviini.

Entä sitten hinta-laatu-suhde? No eihän tässä ole mitään järkeä. Kyseessä on kuitenkin melko tavanomainen, arkinenkin ruokaviini. Viinin hinnasta kertoo jotain se, että kotomaassaan se maksaa n. 7-8 euroa pullo, ja wine-searcher antaa viinille hintahaarukaksi 11-15 euroa Yhdysvalloissa – maassa, jossa eurooppalaiset viinit eivät järjestään ole kovinkaan edukkaita. Jopa Yhdysvaltojen korkeimmalla hinnalla tässä ravintolassa on yli kolminkertainen hinta, eli joko maahantuojalla on naurettavat hinnat tai ravintolassa katteet kohdillaan. Vaikka viini olisi kuinka erinomainen esitys, ei näin tavanomaiselta viiniltä tuollaisessa hinnassa ole järkeä laisinkaan. Edes perisuomalaisilla ravintolahinnoilla, joihin muutenkin pitäisi saada jotain järkeä.

Lyhyesti: Raikas, miellyttävän puhdaspiirteinen ja eloisa italialaisvalkoviini.

Arvio: Miellyttävä – kelpo viini, mutta aivan naurettavalla tavalla ylihinnoiteltu.

Hinnan (10,80e) ja laadun suhde: Ravintola Toscaninissa 12 cl lasillisen hinnassa ei ollut mitään järkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti