Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.6.12

Geyser Peak Reserve Alexandre Meritage 2006

Geyser Peak Reserve Alexandre Meritage 2006
 • Valmistaja: Geyser Peak Winery
 • Tyyppi: Punaviini, AVA Alexander Valley
 • Maa: Yhdysvallat
 • Alue: Kalifornia, North Coast, Sonoma County, Alexander Valley
 • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (70%), Merlot (13%), Malbec (9%),
  Petit Verdot (7%), Cabernet Franc (1%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 19,99e (Kesäkuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 22,80e (Tammikuu 2014, Alko)

Toinen juhannusgrillailujemme kahdesta Cabernet-vetoisesta viinistämme oli uutta maailmaa edustava, yhdysvaltalaisen Geyser Peakin huippuviini, Reserve Alexandre Meritage. Meritage-termillä kuvataan amerikkalaisia viinejä, jotka pyritään tekemään mahdollisimman pitkälti Bordeaux'n perinteisten viinien hengessä. Tämä viini on reilun vuoden tammessa ja noin kaksi vuotta pullossa kypsytetty ennen myyntiin pistämistä, joten tarjolla pitäisi olla sopivasti kehittynyttä tavaraan. Vilkaistaanpa miten amerikkalaiset hallitsevat Bordeaux-kloonit!

Ps, näköjään Alkon hinta viinille on globaaliin hintatasoon nähden melko kohtuullinen – viini nimittäin maksaa Geyser Peakin omilla sivuilla $49 / pullo! Tämän lisäksi Wine-Searcher antaa viinin hinnan Jenkeissä akselille 26-35e. Eri asia onko sitten nuo hinnat, tai edes Alkon hinta, sopiva viinin tasoon nähden.

Ulkonäöltään viini on mustan tummanpunainen, lähes täysin läpinäkymätön ja tuhti. Muhkea ja kutsuva tuoksu on makeahkon mustaherukkahilloinen. Siinä on kevyttä viikunaisuutta ja maitosuklaista tammisuutta.

Maku on todella runsas ja perinteisesti amerikkalaiseen henkeen melkoisen kosiskeleva. Hedelmäisyys on hyvin makeata ja selvän herukkaista – pääasiallinen sekoitelajike Cabernet Sauvignon on selvästi framilla. Hyvin täyteläinen maku on runsaan mausteisen tamminen, luumuinen, aavistuksen lakritsinen, hennon vaniljainen ja hyvin vivahteikas, vaikkakin viinin puoli vuosikymmentä vanha ikä ei juurikaan suussa maistu. Aromipuolella turhan runsas kypsänmakea ja jonkin verran hilloinen hedelmäisyys on hieman liikaa itselleni, mutta muuten viini on yllättävän tyylikäs kaikessa runsaudessaan. Alexandren suuremmat ongelmat ovat sen ilmaisussa ja rakenteessa: viini on melko tanniininen, mutta vaikka ne tuovat sopivaa otetta kokonaisuuteen, tarvitsisi näin muhkea ja runsas esitys voimakkaampaa happorakennetta pysyäkseen ryhdikkäänä. Nyt viini on monoliittisen massiivinen, mutta samalla hyvin raskas ja melkoisen hahmoton. Lisäksi viini ei tunnu kehittyvän suussa tai lasissa juuri yhtään, vaan se iskee koko tarjontansa heti pöytään. Viinin lämmin ja suoraviivainen ilmaisu voisi toimia melko selkeämakuisista, simppeleistä ruoista koostuvassa grillipöydässä, mutta viinin tämänkertainen kilpakumppani Finca Moncloa tuntuu alleviivaavan viinin kömpelyyttä.

Jälkimaultaan Alexandre Meritage on mausteisen tamminen, roteva, lämmin, tanniiniensa puolesta kevyen katkeroinen ja yleisvaikutelmaltaan ei juuri hilloinen; jälkimaku on miellyttävän kuiva ja tyylikäs. Kokonaisuutena viini on hyvin kypsänmakea ja muhkea, mutta myös mutkaton ja helpostilähestyttävä. Ei-kyllä-nyt-Bordeaux-mutta-ihan-jees -viini; selkeästi uuden maailman edullisempia perusviinejä tyylikkäämpi ja parempi, mutta myös selkeästi uuden maailman viini ilmaisultaan ja rakenteeltaan. Vähän vähemmän kypsänmakeana ja hapokkaampana tämä olisi voinut olla oikein erinomainen iso viini, mutta nyt se jäi perusmiellyttäväksi grilliviiniksi, joka tuntuu rantautuneen valaan tavoin jäävän oman painonsa liiskaamaksi.

Lyhyesti: Amerikkalaisten näkemys Bordeaux'n viineistä: todella massiivinen, kypsänmakea, suklaisen tamminen ja tuhtiin suutuntumaan nähden ei kovinkaan hapokas Cabernet-blend. Viini on aromeiltaan hyvä uuden maailman viiniksi, mutta hintaansa ja edustamaansa Bordeaux-tyyliinsä nähden se vetää ilmaisussaan turhankin paljon mutkia suoriksi. Tyylikäs vaihtoehto Australian ja Chilen punaviinien faneille.

Arvio: Erittäin hyvä – hilloiseksi ja tukevaksi Jenkki-Cabiksi. Ei tämä laadukkaille ja tasapainoisille Euroopan klassikoille pärjää eleganssissa, mutta onhan tämä nyt ihan kelpo esitys paksuksi uuden maailman viiniksi. Jos niistä pitää, ei Alexandre Meritage tuota pettymystä.

Hinnan (19,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (22,80e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hintansa luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi2/6/15 13:43

  Hei,

  ehdottomasti paras punaviini ikinä. Ystäväni toi vuoden 2007 vuosikertaa illanistujaisiin ja todellakin grilliruuan kanssa erinomainen. Tätä merkkiä ei Suomesta 2015 keväällä saa - joten mitä suosittelisit maistamaan jos tästä tykkäsi (Alkon valikoimasta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve,

   En kyllä itse menisi missään nimessä sanomaan tätä parhaaksi punaviiniksi ikinä, sen verran paljon parempiakin on tullut vastaan. :D Hankalaksi homman tekee se, että tällä hetkellä Alkon valikoimissa ei ole hirveästi vastaavanlaisia, uuden maailman jo hieman ikää saaneita Bordeaux-kopioita. Samanlaista jenkkihenkisyyttä voi kuitenkin löytää Hess Allomi Cabernet Sauvignonista, kun taas mehevää, helpostilähestyttävää ja modernia Bordeaux-tyyliä löytyy mm. Château Venus -viinistä. Näillä vaihtoehdoilla voi lähteä haarukoimaan kumpi tyyli olisi omaa makua lähempänä!

   Poista