Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.6.12

Montalto Pinot Grigio 2011

Montalto Pinot Grigio 2011
 • Valmistaja: Barone Montalto
 • Tyyppi: Valkoviini, IGT Sicilia
 • Maa: Italia
 • Alue: Sisilia
 • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
 • Koko: 1,0
 • Hinta arviointihetkellä: 8,72e (Kesäkuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 9,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Pinot Grigio on tuon Alsacen helmen, Pinot Gris'n (joka toki on myös melko suosittu mm. Itävallassa ja Saksassa), italialainen klooni samasta rypäleestä. Samasta rypäleestä huolimatta nämä viinit ovat tyyliltään hyvin erilaisia: alsacelaiset Pinot Gris't ovat usein hyvin runsaan hedelmäisiä, täyteläisiä, kohtalaisen hapokkaita ja mausteisia siinä missä italialaiset Pinot Grigiot ovat usein hyvin kepeitä, raikkaita, hapokkaita ja puhdaspiirteisiä. Tästä syystä suosin usein mielummin Alsacen Pinot Gris'tä, vaikka Pinot Grigiolla on kyllä aika ajoin hyvin ansaittu paikka ruokapöydässä mm. salaattien ja merenelävien kumppanina. Pinot Grigio on Italiassa suosituimmillaan maan viileissä pohjoisosissa, joten katsotaan miten tämä etelän kuumasta Sisiliasta kotoisin oleva, kätevässä ja kevyessä litran muovipullossa tuleva luomu-Pinot Grigio pärjää.

Väri on hyvin neutraali, pienen aavistuksen vihertävä, muistuttaa lähinnä jotain sitruunavissyä ilman kuplia. Tuoksu on hyvin hento, lasista saa tuskin mitään kunnon nuuhkaisuillakaan. Yleisesti todella hentoa tuoksu tuo mieleen alppijärven: kukkaisuutta, mineraalia ja todella paljon vettä.

Maku on hapokas, rapsakka ja tuore, mutta hedelmäisyydeltään todella hento – kieleltä voi erittaa kevyttä omenaisuutta, siinä kaikki. Viini ei maistu juuri miltään. Nada. Zip. Nil. Nix. ничего.

Jälkimaku on hapokas, vaatimaton ja lyhyt.

Kokonaisuutena viini on todella vetinen, tylsä ja ankea. Kaikenlaisia retkiä ajatellen viinin pakkaus on kätevä, mutta sen sisältö ei kannusta missään nimessä palaamaan viinin ääreen. Montalton PG on jopa italialaiseksi Pinot Grigioksi naurettavan hento, ja hintaluokkansa edustajanakin ala-arvoinen esitys. Alkon ostossa lienee ollut hakusessa litran muovipullossa tuleva edukas valkoviini ilman sen kummempia kriteereitä ja tämä on tainnut olla ainoa tarjottu tuote, en oikein muuten ymmärrä miten tämmöistä tavaraa otetaan myyntiin.

Lyhyesti: Hyvin hento, mauton, vetinen ja ankea valkoviini näppärässä litran muovipullossa.

Arvio: Huono – kai tämän viiniksi voi laskea, koska tässä on alkoholia ja ihan viinirypäleistäkin taitaa olla tehty, mutta maun tai tuoksun puolesta en osaisi sitä arvata.

Hinnan (9,99e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

1 kommentti:

 1. Saman nimistä viiniä oli aiemmin todella tyylikkäässä lasipullossa jossa oli oikea korkkikorkki. Taisi viini vaihtua pullon myötä. Oli aiemmin todella hyvää viiniä.

  VastaaPoista