Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.6.12

Joseph Scharsch Gewurztraminer 2010

Joseph Scharsch Gewurztraminer 2010
 • Valmistaja: Domaine Joseph Scharsch
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
 • Maa: Ranska
 • Alue: Alsace
 • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 6,00e / 12 cl, 35,90e / 75 cl (Kesäkuu 2012,
  Kahvila TinTin Tango, Helsinki),
  120,00 SEK (~13,57e, Kesäkuu 2012, Systembolaget, Beställningssortiment)
 • Hinta nyt: 120,00 SEK (~13,57e, Kesäkuu 2012,
  Systembolaget, Beställningssortiment)

Tässä kuun alkupuolella pyörähdin pari ystäväni kanssa kahvilla Töölössä, kahvila TinTin Tangossa, missä tiskiltä tarttui mukaani lasillinen tätä Alsacelaista Gewurztia.

Väriltään viini on kellervä, aavistuksen vihreä. Tuoksu on runsaan päärynäinen, mausteinen ja täynnä ruusuista kukkeutta.

Suutuntumaltaan viini on pehmeän täyteläinen, tasapainotellen makeudeltaan puolikuivan ja puolimakean välimaastossa (jäännössokeria näköjään 14 g/l.) Maku tarjoaa runsaasti mausteita, ruusun terälehtiä, kevyttä päärynähilloa ja hentoa mineraalisuutta. Hapokkuus on melko vaatimatonta.

Jälkimaku on leivontamausteinen, kypsän hedelmäinen, oikein aromikas ja todella pitkä. Erittäin miellyttävän aromaattinen ja runsas viini, jonka ainoa varsinainen sudenkuoppa on melko hento hapokkuus – viini on hyvin viilennettynäkin melko raskas ja turhan pyöreänpuoleinen. Sellaisenaan viinistä nautiskellessani olisin voinut kaivata hieman enemmän raikkautta ja särmiä. Sen sijaan kevyen mutta hyvin mausteisen tai tulisen ruoan kanssa tässä olisi ollut mitä upein vaihtoehto.

Paha tästä viinistä on mitään varsinaisesti valitettavaa keksiä. Oikein nautiskeltava aromipommi.

Lyhyesti: Runsaan aromikas, pehmeän täyteläinen, keskihapokas ja makeaan taittuva valkoviini mausteisille ruoille.

Arvio: Tyylikäs – hyvin elegantti ja klassinen Alsacen Gewurztraminer.

Hinnan (6,00e) ja laadun suhde: Kahvila TinTin Tangossa 12 cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen, suosittelen tutustumaan.
Hinnan (13,57e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

5 kommenttia:

 1. Scharsch on ihan parasta! Ja todella mukavat, halvat hinnatkin! Kokeile mys Domaine Loewiä, jos tämmöinen elegantimpi tyyli Alsacesta miellyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta! Pitääpä sitten ruveta kaivelemaan tuottajasta enemmän esille, oli nimittäin ihan miellyttävää tavaraa lasissa. Ja kiitos myös Loewista, hyvä pistää aina nimiä korvan taakse! Edukkaat hinnatkin aina plussaa.

   Sen sijaan tässä joutunee odottamaan molempiin tutustumisen kanssa, sillä viinivarastointifasiliteettini rupeavat olemaan täyttöasteeltaan halkeamispisteessä. Esim. tilaaminen mennee melko vaikeaksi kun yhden laatikollisen saaminen tuonne on jo mahdoton tehtävä. :D

   Poista
 2. Älä osta varastoitavaksi, vaan juotavaksi! :D Scharschilta on parikin viiniä tilausvalikoimassa: aivan fantastisen hyvä Pinot Gris (harvoin rypäle, josta pidän) ja sit GC Wolxheim Riesling, jolta tätä vuosikertaa en ole vielä maistanut. Loewiltä on aika mainio Muscat (myös rypäle, josta harvoin pidän). Mielestäni paljon kertoo se, että molemmat tuottajat tekevät erinomaisia viinejä rypäleistä, joista yleisesti en pidä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoo! Pitänee kyllä napata tutustuttavaksi jos kerran löytyy tutustuttavia ihan A-marketinkin puolesta, ulkomailta kun tulee turhan paljon pulloja yhdellä rysäyksellä! Kunhan vain löytyisi jostain myymälästä yksittäispulloja hyllyiltä.

   Mutta olen kyllä surkea ostamaan viinejä juotavaksi! Tykkään ostostella pulloja, mutta verrattain harvoin niitä tulee korkkailtua - yleensä yksi viikossa tai kahdessa; jos kaksi aukeaa viikon sisällä, on elämä pistetty todella risaiseksi! :D

   On kuitenkin sen verran monta pulloa odottamassa korkkaamista, että käytännössä jokainen ostettava pullo päätyy ainakin jonkinmittaisen jonon hännille. Mutta eipä se hidasta, pitänee napata noita talteen kunhan sopiva tilaisuus tulee vastaan. Pinot Gris ainakin uppoaa hyvin allekirjoittaneeseen, mutta valkoinen Muscat on vähän 50-50. Katsoo mitä omat makunystyräni siitä sanovat, ainakin tämän viinin perusteella valmistajan tyyli miellyttää!

   Poista
  2. No kappas. Nyt kävikin niin, että mukaani tarttui Arkadian Alkossa pyörähtäessäni Scharschin GC Wolxheim! Seuraavaksi katsotaan kauanko kestää että saan pullon sitten korkattua. :D

   Poista