Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.6.12

Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2011

Sileni Cellar Selection Pinot Gris 2011
  • Valmistaja: Sileni Estates
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: North Island, Hawke's Bay
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,97e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 11,96e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa mm. melko tammisesta mutta tasapainoisesta Chardonnaystaan ja tyylipuhtaasta Sauvignon Blancistaan tutun Sileni Estatesin Pinot Gris.

Viini on haalean kellervä väriltään. Tuoksu on hieman vaisuhko mutta moniulotteinen: siinä on raikasta sitruksisuutta, viinikumisuutta, kukkaketoa ja runsaasti trooppisia hedelmiä, erityisesti kypsänmakeata persikkaa.

Melko täyteläinen maku on hyvin hedelmäinen ja vivahteikas. Seassa on kevyttä sienimäisyyttä, mausteisuutta, makeankypsää trooppista hedelmää ja aavistus karkkisuutta (ei kuitenkaan semmoista esanssista Etelä-Afrikan nallekarkkia). Kirpakka omenahappoisuus tuo viiniin kaivattua, rapsakkaa raikkautta.

Keskipitkässä jälkimaussa on eloisaa hapokkuutta, makeata mangoa ja aavistus alkoholin lämpöä. Kokonaisuutena Silenin Pinot Gris on turvallinen ja varma brunssiviini sekä näpsäkkä valinta kesän kevyemmille grillailuille, kuten mm. kasvikset ja merenelävät. Oikein mukiinmenevä tapaus, jolla on oikein järkevän oloinen hintalappu laatuun nähden. Hintaluokassaan Silenin Pinot Gris on yllättävänkin vivahteikas ja moniulotteinen viini, joka on kelpo valinta niin ruoan kumppaniksi kuin sellaisenaan nautiskeluun.

Lyhyesti: Trooppisella hedelmäisyydellä hurmaava runsaan aromikas ja tasapainoinen uuden maailman valkoviini.

Arvio: Erittäin hyvä – hyvin tasapainoinen ja miellyttävä esitys jo aikaisemminkin tasokkailla viineillään vakuuttaneelta viinitalolta; tämä Pinot Gris jatkaa totutulla linjalla. Se ei ole sen parempi tai huonompi kuin vastaavan hintaluokan Alsacen Pinot Gris't, ainoastaan virkistävän erilainen.

Hinnan (11,96e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti