Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.6.12

Provenza Lugana Prestige 2011

Provenza Lugana Prestige 2011
  • Valmistaja: Cà Maiol
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Lugana
  • Maa: Italia
  • Alue: Lombardia, Brescia, Garda, Lugana
  • Rypäleet: Verdicchio (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 10,00e (Toukokuu 2012, Trattoria La Fiasca, Sirmione)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Syntymäpäiväni tuli vietettyä Italian-reissussamme, suurin osa siitä ihastuttavassa Sirmionen linnoituskaupungissa. Siellä pyöriessä rupesi tulemaan lounasaikaan nälka seurueen molemmille jäsenille, joten jokin ruokapaikka oli etsittävä. Monilla ravintoloilla oli kyllä kattava tarjonta upeita ruokalajeja ja mahtavat puitteet, mutta hinnat myös melkoisen turistitasoa. Siis pikkukujille seikkailemaan!

Loppujen lopuksi ruokapaikka löytyikin hyvin läheltä yhtä kaupungin muutamasta päätiestä, pienenpuoleinen Trattoria La Fiasca, jonka asiakaskunta näytti koostuvan lähinnä italialaisista, paikallisistakin, kenties? Luotimme siihen, että kotimaan asukit tietävät paremmin kuin saksalaiset ja brittiläiset turistit, joten marssimme viimeiseen vapaaseen pöytään luottavin mielin.

Lisähuomiona hyvin mielenkiintoinen pikku asia: valtaosa ruokapaikan viineistä oli tarjolla kätevissä 0,375-kokoisissa pulloissa! Viinilistalta löytyi myös täysikokoisia pulloja, mutta painotus oli selvästi puolikkaissa pulloissa, jotka olivat hinnoiteltu varsin järkevästi – edullisimmat n. 5 euron kieppeille, tasokkaat viinit kympin tuntumaan ja Amaronet noin pariin kymppiin! Loistavasti toimiva ratkaisu, kun ei kuitenkaan halua esiintyä julkisesti hutikassa puolilta päivin kun pohjalla on vain kevyt aamiainen sekä paikan päällä syöty lounas.

Tosiaan se lounas. Syötäväkseni valikoitui kepeä ja maittava merenelävä-pasta, seuralaiselleni aavistuksen tulinen kasvispasta, juotavaksemme valikoitui pieni pullo Provenzan Luganaa.

Variltään viini on hieman vihertävän oljenkeltainen, kuten jotakuinkin käytännössä jok'ikinen Pohjois-Italian valkoviini.

Tuoksussa on sekä tuoreita ja raikkaita että kypsempiä ja makeampia hedelmiä, päällimmäisenä makea omena, kevyt persikka ja hento päärynä. Klassinen, miellyttävä Luganan perustuoksu.

Maku on raikas, leveä ja hedelmäinen. Kypsää omenaisuutta ja melko kevyttä, mutta mehevää persikkaisuutta tukee sopiva hapokkuus, joka tekee viinistä miellyttävän ryhdikkään. Hedelmäistä makua tasapainottaa selvä, vehreä yrttisyys.

Jälkimaku on kevyehkö ja melko lyhyt, siinä kielelle jää lähinnä yrttisyyttä, mineraalia ja hentoa hapokkuutta. Alkoholi nostaa kevyesti päätään lämmittäen hennosti nielua viinin kadottua kieleltä.

Kokonaisuutena viini on perushyvä Lugana, joka toimii miellyttävänä ruokaviininä: se on hyvin tasapainoinen ja paikoin sopivan hillitty, paikoin sopivan voimakas. Ei mitenkään erityisen mieleenpainuva esitys, mutta positiivisen yleisvaikutelman tekevä; oikein toimiva ratkaisu arkisen lounaan kanssa.

Lyhyesti: Perinteisen hedelmäinen, yrttinen ja tasapainoinen Lugana.

Arvio: Hyvä – muttei ihmeellinen.

Hinnan (10,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti