Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.6.12

Fonseca Alambre 20 Anos

Fonseca Alambre 20 Anos
Viimeinen Portugalin viinimessuilla maistamamme viini löytyi puna-, valko- ja väkeviä viinejä tuottavan Jose Maria da Fonsecan (huom. ei siis Portviinitalo Fonseca!) ständiltä. Kyseessä oli Fonsecan Moscatel-viini, joka on saanut nimensä "Alambre" viinitalon ensimmäiseltä viinitarhalta, johon istutettiin Muscat-rypäleitä. Toisin kuin esimerkiksi ikämerkityissä Tawnyissa, joissa viinin annettu ikä merkitsee sekotteiden keskimääräistä ikää, viittaa Fonsecan "20 Anos" rypäleiden minimi-ikään; tähän Alambreen on käytetty n. 20-40 vuotta tammitynnyreissä kypsytettyjä Moscateleja. Viiniä ei ole kypsytetty sen jälkeen enää pullossa, sillä viinitalon mukaan se on näin pitkän happikontaktin jälkeen täysin turhaa. Asia saattaa todella ollakin niin, mikä myös tarkoittanee sitä, että tämän viinin pitäisi pysyä pitkään melko muuttumattomana pullossa korkkaamisen jälkeenkin.

Lasissani pyörii läpinäkyvän syvänruskeata, meripihkan väristä väkevää viiniä. Sen tuoksu on hyvin aromikas, toffeinen, kevyen vaahterasiirappinen, hyvin vienosti hapettuneen pähkinäinen ja yleisesti täynnä kuivattuja hedelmiä.

Maussa on karamellisoituja hedelmiä, rusinoita, puisevaa ja kuivaa mausteisuutta, aavistus pähkinäisyyttä, kermatoffeeta ja todella vaikuttavaa aromien syvyyttä. Makeutta on, mutta juuri sopivasti; viini on sopivan kevytliikkeinen eikä yhtään imelä, kiitos riittävän hapokkuuden.

Jälkimaku on todella kestävä, mausteisen tamminen, melko hapettunut ja makean vaahterasiirappinen. Viinin aromit tuntuvat leijailevan eteerisesti kielellä vielä useita minuutteja sen jälkeen kun olemme poistuneet Fonsecan pöydästä. Alambre on todella vaikuttava ja elegantti Moscatel, kaiken kaikkiaan erinomainen viini, joka helposti kisailee vanhojen, laadukkaiden Tawny Portien kanssa. Tästä viinistä puuttuu se terävin Portviinien voima ja pippuri, mutta sen vastapainona tästä löytyy upeata syvyyttä, tasapainoa ja eleganssia. Loistokamaa.

Lyhyesti: Uskomattoman aromikas, tyylikäs, kehittynyt ja pitkä Moscatel. Hedonistinen tuote nautiskeluun.

Arvio: Täydellinen – jos tämmöinen ei iske, niin mikä sitten? Upea viini, joka armoa kyselemättä vie kielen mennessään.

Hinnan (23-35e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti