Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.6.12

Camins del Priorat 2009

Camins del Priorat 2009
 • Valmistaja: Alvaro Palacios
 • Tyyppi: Punaviini, DOQ Priorat
 • Maa: Espanja
 • Alue: Katalonia, Priorat
 • Rypäleet: Cariganan (60%), Grenache (30%), Cabernet Sauvignon + Syrah (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 48,00e (Kesäkuu 2012,
  Ravintola Kitchen & Co., Helsinki)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
 • 13,95e (Helmikuu 2013, pinard-de-picard.de)

Kävimme tässä kesäkuun alussa pienellä porukalla syömässä Helsingin viehättävässä Kitchen & Co. -ravintolassa. Reissun jälkeen oli kyllä todettava, että ruoat olivat siellä erinomaisia, palvelu tasokasta ja viinilistakin mielenkiintoinen; selvästi plussan puolelle jäätiin!

Listalta valikoitui seurueelle, jossa useammalla oli tuhtia punaista lihaa lautasella, pullo punaista – Alvaro Palaciosin perus-Priorat. Viini on laadukkaita (ja hinnakkaita) viinejä valmistavan Prioratolaisen viinintuottajan viini, jonka tarkoituksena oli saada tarjottua hyvää Priorat-tasoa viininystäville kohtuulliseen hintaan. Ikävä kyllä suomalaisravintoloiden hintataso vesittää tämän idean, ja pullo tätä Prioratia maksaakin enemmän kuin monet tasokkaat ja arvostetut Prioraton viinit. Noh, onneksi oli tiedossa, että tämän "peruslinjastonkin" viinin pitäisi edustaa melko hyvää tasoa, joten se oli melko turvallinen valinta. Viinin hinta (lasillisiksi käännettyinä 8 euroa 12 cl lasillisesta) edustaa kuitenkin melko keskimääräistä viinin hintaa Suomessa, ja tähän hintaan saattaa joissain paikoissa saada aika ajoin melko tasotontakin tavaraa. Onneksi tällä kertaa näin ei päässyt käymään!

Viinin väri on nuorekkaan, purppuran punertava tasaisesti aina reunoille asti. Tuoksu tuntuu monen tunnin jälkeenkin (kulutimme ravintolassa kolmisen tuntia) olevan hieman sulkeutunut. Se tarjoilee tuoretta luumua, paahdettuja mausteita, hentoa kahvisuutta, nahkaa ja kevyttä alkoholisuutta.

Maku on melko täyteläinen ja sitä tukee melko jäntevä hapokkuus. Maussa on tuoretta luumuisuutta, musta- ja punaherukkaa, kevyesti yrttejä, pippuria ja mineraalia. Yleisilmeeltään Camins on eloisan nuorekas, voimakkaan keskitanniininen, alkoholisen pippurinen ja kaikesta särmästään ja nuorekkaasta jäntevyydestään huolimatta samettisen pehmeä. Erityisesti tunnin odottelun jälkeen suurin särmä lähtee suutuntumasta ja viini tuntuu muuttuvan paljon ystävällisemmäksi, vaikkei tuoksu suuresti odotellessa kehitykään.

Keskipitkä jälkimaku on on keskimakua kypsempi, kevyen tamminen, aavistuksen makean vaniljainen, hennon herukkainen, melko mausteinen ja tanniineiltaan suuta hennosti kuivattava.

Kokonaisuutena viini on oikein miellyttävä, kiinteä, napakka ja nuori Priorat. Siinä tuntuu olevan selvästi nuorta epävarmuutta ja viini tuntuukin hieman piilottelevan parhaita puoliaan – se kuitenkin osoittaa lupaavaa potentiaalia ja todennäköisesti viini onkin vielä aivan liian nuori, vaikka onkin tyyliltään melko nuorena korkattavaksi tarkoitettu. Luottaisin vielä vuoden tai parin kypsyttelyn tekevän hyvää viinille. Tässä vaiheessa viini on jo oikein miellyttävä ja maittava tapaus, mutta itse en kiirehtisi vielä korkkaamaan sitä.

Ruokiemme kanssa Camins oli nappivalinta ja se oli kaikin puolin miellyttävä nautiskeluviini vielä ruokienkin loputtua. Silti viisi kymppiä on melko kova hinta – missä tahansa muualla sanoisin että viinin hinta on naurettavalla tavalla ylihinnoiteltu, mutta Helsingin ravintoloiden viinien hintatason tuntien sanoisin että viini on juuri ja juuri hintansa arvoinen (mutta silti naurettavalla tavalla ylihinnoiteltu!) Jos kaappiisi / kellariisi olet tätä ostamassa, sanoisin järkevän hintakaton menevän vajaan 20 euron paikkeilla.

Lyhyesti: Nuorekas ja jäntevä Priorat, joka tuntuu vielä olevan vähän vaiheessa mutta lupaa paljon tulevaisuuden varalle. On silti hyvin miellyttävä espanjalainen, kunhan muistaa vain dekantoida reilusti etukäteen.

Arvio: Erittäin hyvä – Camins on kaikin puolin miellyttävä, hyvärunkoinen ja tasapainoinen Priorat. Ei vielä huippuiskussa, muttei myöskään tarkoitettu pitkään kellarointiin. Lienee parhaassa iskussa n. 2-4 vuoden päästä.

Hinnan (48,00e) ja laadun suhde: Ravintola Kitchen & Co:n viinipullollinen on kyllä melko kovan hintainen, mutta niin on kyllä melkeinpä jokainen laadukas viinipullo Helsingin ravintoloissa. Siis ihan OK ravintolahinta-laatu-suhteeltaan.
Hinnan (13,95e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti