Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.6.12

Fagote Grande Reserva Vinhas Velhas 2009

Fagote Grande Reserva Vinhas Velhas 2009
  • Valmistaja: Fagote, Compania dos Vinhos do Douro
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Touriga Naciona, Tempranillo, Touriga Franca, Tinta Barroca
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,50-13e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Toinen CDV:n pöydässä maistettu viini oli talon Grande Reserva, joka on valmistettu luonnonmukaisesti kasvatettujen vanhojen köynnösten (vinhas velhas) rypäleistä – tosin en muistanut kysyä kuinka vanhoista köynnöksistä on kyse, Googlestakaan ei ole näin pienen viinitalon kohdalla apua.

Lasissa viinin väri on reunoille asti tasapunainen, melko paksuhkon oloinen, mutta pienen aavistuksen läpinäkyvä. Tuoksussa tuntuu viinin suhteellinen nuori ikä, siinä on yrttisyyttä ja hyvin nuorta, voimakasta karhunvatukkaa. Kevyesti läpileikkaavan alkoholin ohella tuoksuu n. vuoden mittaisen tammitynnyrikypsytyksen tuoma kevyt, aromikas ja hento vaniljaisuus.

Yleisilmeeltään maku seuraa tuhtia ja nuorekasta tuoksua: se on voimakas, intensiivisen hedelmäinen ja mausteisuudessaan jopa terävä. Nuorekas hedelmäisyys tarjoilee runsaasti nuoria ja tuoreita tummien hedelmien ja marjojen aromeita. Tammitynnyrikypsytys tuntuu kohtuudella, muttei liikaa, minkä lisäksi tammi on hienosti integroitunut tukemaan tukevaa kokonaisuutta. Hapokkuus on hyvin kohdillaan; viini on kyllä tuhti, mutta ei erityisen löysä tai väsähtänyt runsaudestaan huolimatta. Tanniineja löytyy kohtuudella.

Rotevassa ja melko pitkässä jälkimaussa kohdataan suklaata, mustaherukkaa, hentoa mineraalia ja kevyesti Toscanan aurinkoon kumartavaa kirsikkaisuutta.

Kokonaisuus on mukavan tuhti, miellyttävä ja hyvin tasapainossa. Mistään hämmentävän persoonallisesta tai kehittyneestä viinistä ei tässäkään tapauksessa ole kyse, mutta hintaluokka huomioon otettaessa viini on oikein kelvollinen tapaus. Fagoten Vinhas Velhas on ihan pätevä haastaja perushyville Espanjan Rioja, Ribera ja Priorat Reservoille. Vielä kun viinin saisi Suomeen asti ja järkevällä hintalapulla.

Lyhyesti: Tuhti, tukeva ja tasapainoinen luomupunaviini Iberian niemimaalta.

Arvio: Erittäin hyvä – viini edustaa tukevien perusviinien ehdotonta kärkikastia. Kovinkaan ihmeellinen tapaus viini ei ole, ainakaan näin nuorena, mutta tukeva ja tasapainoinen runko lupaa hyvää ikää viinille. Viinin nuorekas ilmaisu tuntuu lisäksi kaipaavan hieman lisää ikää jotta viini pääsee tuomaan parhaat puolensa esille.

Hinnan (8,50-13) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti