Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.6.12

Zeni Amarone Classico 2009

Zeni Amarone della Valpolicella Classico 2009
 • Valmistaja: Cantina Fratelli Zeni
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella Classico
 • Maa: Italia
 • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
 • Rypäleet: Corvina (60%), Rondinella (30%), Molinara (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 15,50e (Toukokuu 2012, Vinoteca Zeni, Bardolino)
  42,60e (Kesäkuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeinen viini, joka meille esiteltiin Zenin vinoteekissa kolmen paremman viinin tastingissa, oli yksi viinitalon neljästä Amaronesta (muut ovat Riservaa vastaava Vigne Alte; tammitynnyrikypsytetty Riserva, Barrique; ja Nino Zeni Amarone, jota on valmistettu vain 1870 pullon erä – pullo tätä tavaraa maksoi vinoteekissa n. 90 euroa.)

Viinin väri on mustan viininpunainen ja hyvin syvä. Väri on aavistuksen läpinäkyvä ja reunoilta kirkastuva. Muhevanpuoleinen tuoksu on tuhti ja kypsän marjainen, kevyen kirsikkahilloinen, parfyyminen, kevyesti maamainen, mitä pienimmän aavistuksen puinen ja hennon alkoholinen.

Maku on suorastaan silkkisen täyteläinen, kypsän kirsikkainen, aavistuksen luumuinen, mehukas, kuningatarhilloinen, hennosti suklaisen tamminen kevyen rusinaisen makealla sivujuonteella ja tanniininen. Mehukkaan makeasta marjaisuudestaan huolimatta viinissä on kevyen bitteristä yrttisyyttä, joka tekee kokonaisuudesta ryhdikkään ja maku pysyy kielen kärkeä lukuun ottamatta hyvin kuivana ja vakavana.

Jälkimaku on todella pitkä, runsas, makean viikunainen ja aavistuksen tamminen. Seassa tuntuu kevyttä maitokahvisuutta ennen bitteristä, pitkäksi aikaa kielelle jäävää yrttistä loppua.

Kokonaisuutena viini on todella upea, vaikkakin hyvin tömäkänpuoleinen ja nuori Amarone, jossa on mitä parhaimmat elementit nautiskelu- ja meditaatioviiniksi. Jopa italialaisessa hintatasossa 15 euroa Amaronesta, erityisesti näin hyvästä, on uskomattoman vähän, enkä epäilisi hetkeään korkata sitä. Sen sijaan Alkon tilausvalikoiman hinnalla viinin hinta-laatu-suhde nykykunnossa on vielä melko niin ja näin; itse pistäisin viinin 5-7 vuodeksi rauhoittumaan ja hakemaan ilmaisuvoimaisempaa tasapainoa jotta viini tarjoaisi todella vastinetta rahalle. Tällä hinnalla kuitenkin saa monia tasokkaita perusvalikoiman Amaroneja ja säästää vielä vitosen setelin (sen sijaan jos säästät kympin, olet suurella todennäköisyydellä ostanut jotain ei-niin-rahan arvoista...)

Joka tapauksessa, viini oli peruslinjaston tuotteena ja edullisella hintalapullakin vakuuttavamman pään Amarone; jopa siinä määrin, että marssin tastingin jälkeen nappaamaan itselleni (toivottavasti) vielä parempaa tasoa edustavan Amarone Vigne Alten hyllystä.

Lyhyesti: Nuorekkaan tuhti, intensiivinen, moniulotteinen ja kaikin puolin vakuuttava klassinen Amarone.

Arvio: Erinomainen – Oikein tyylikäs ja nautittava Amarone; hyvä runko pidempää kypsytystä ajatellen, mutta nykyiselläänkin oikein nautittavassa kunnossa.

Hinnan (15,50e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA. HETI.
Hinnan (42,60e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

3 kommenttia:

 1. Anonyymi7/1/15 22:26

  Kiitos paljon tästä arviosta! Olen mieheni kanssa juuri tilaamassa kyseistä viiniä gourmondo.de:stä ja kaipasimme tietoja!
  Profiiliisi mukaan olet kiinnostunut kirjallisuudesta, joten ilo samalla ilmoittaa, että avasin juuri joulun alla kirjablogin. Tervetuloa lukemaan, kommentoimaan ja keskustelemaan: http://slow-read.blogspot.fi/
  Taija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein mukava kuulla, että arviosta on ollut apua! Ja kiitoksia myös blogivinkistä. :)

   Poista
 2. Nyt on viini maisteltu ja hulppean hyväksi havaittu! Tilaamme sitä Saksasta taatusti toistekin. Ja suosittelinpa sitä eilisessä postauksessa myös Atwoodin romaanin taiteilijasankarittarelle:-)

  VastaaPoista