Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.6.12

Oboé Grande Escholha 2008

Oboé Grande Escolha 2008
  • Valmistaja: Oboé, Compania dos Vinhos do Douro
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Touriga Nacional, Tempranillo, Touriga Franca, Tinta Barroca
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 30-40e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeinen CDV:n pöydässä maistetuista viineistä oli viinitalo Oboén punainen Grande Escolha 2008, johon esittelijä rupesi lataamaan jo jonkinlaisia odotuksia säästellessään sitä tarkoituksella viimeiseksi, mainiten että "haluatte maistaa nämä muut ensiksi."

Viinin väri on nuorehkon oloinen lähemmäs neljän vuoden iästä huolimatta – se on reunoille asti tumman sinipunainen. Tässä vaiheessa hieman arveluttaa, että tiedossa on ylikonsentroitunut hedelmäpommi. No, pari tukevaa pyöräytystä viinille ja klyyvari tekemään analyysia!

Tuoksu on ilmaisultaan lähes yllättävästi tyylikäs ja viileähkö, mutta silti runsas, tuoreen karhunvatukkainen ja selkeässä tammisuudessaan suklainen ja silkkisen mokkainen. Tammi on selvää (n. 20 kuukauden tammitynnyrikypsytyksen seurauksena) mutta myös hyvin integroitunutta eikä kaiken alleenpeittävää. Yleisesti viinissä tuntuu olevan melko paljon klassista Bordeaux'n henkeä Portugalin murteella.

Maku on särmikäs, mausteinen ja roteva. Sekä hapokkuus että tanniinisuus on tuntuvaa ja napakkaa, antaen viinille todella suoraselkäisen ryhdikkään yleisvaikutelman. Voimakas punamarjainen ja viileän hedelmäinen maku on hyvin tasapainossa kaakaoisen tammisuuden kanssa, loppusilauksen kokonaisuudelle antaa elegantti, kielen laidoilla ja takaosissa häilyvä yrttisyys. Ainoastaan tukeva hapokkuus ja tanniinisuus ovat turhan framilla, yrittäen parhaansa viedä huomion jo valmiiksi vaikuttavalta hedelmäisyydeltä.

Jälkimaku on hapokas, tumman hedelmäinen, hoikka ja tiukka. Melko tömäkkä holisuus (14,5%) onnistuu välillä puskemaan makuun nähden vaatimattoman, mutta silti hyvin pitkäkestoisen jälkimaun alta lämmittäen suun limakalvoja.

Oboén Grande Escolha on todella vaikuttava esitys, upeata perinteistä vanhan maailman tyyliä ilman vihjeitä ylikonsentroituneista, kypsistä hedelmistä tai makean uutteisista tammen vivahteista. Viini on vielä selvästi auttamattoman nuori tasapainon ollessa hukassa happojen ja tanniinien eduksi, mutta reilusti aikaa antamalla viini tulee tasapainottumaan ja kehittymään upeasti – rakenne antaa vihjeitä viinin kestävän melko vaivattomasti ainakin 15-20 vuotta hyvin säilytettynä. Nykykunnossa korkattuna viini vaatisi todella tukevaa ateriaa päästäkseen näyttämään parhaat puolensa. Oboé Grande Escolha ei tule antamaan pettymystä voimakkaimpien Bordeaux'n, Prioratin ja Ribera del Dueron viinin ystäville – ja toivon viinin säilyttävän edes jollain lailla järkevän hintatason jos se joskus monopoliimme päätyy.

Lyhyesti: Hyvin roteva, intensiivinen, harteikas ja vaikuttava punaviini pitkään kypsytykseen.

Arvio: Erinomainen – lainatakseni itseäni omasta muistikirjastani: "joo todellakin jatkoon."

Hinnan (30-40e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti