Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.12

Herdade São Miguel Reserva 2007

Herdade São Miguel Reserva 2007
  • Valmistaja: Casa Agrícola Alexandre Relvas
  • Tyyppi: Punaviini, VR Alentejo
  • Maa: Portugali
  • Alue: Alentejo
  • Rypäleet: Grenache, Cabernet Sauvignon, Alicante Bouschet
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~20,00e (Toukokuu 2012, Portugali)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Siirryttyämme Portugalin viinimessuilla Quevedon pöydän Portviineistä eteenpäin, päädyimme Alentejolaisen viinitalon Casa Agrícola Alexandre Relvasin pöytään, jossa tarjolla oli lähinnä punaviinejä ja muutama valkoviini. Kun selitimme saapuneemme juuri äsken Portviinien ääreltä, eli makuhermomme eivät olisi kovinkaan armollisia kevyemmille viineille, arvioi esittelijä ainakin yhden viinin olevan sellainen, joka kyllä kestäisi kilpailua. Laseihimme kaadettiin maistiaisen talon Herdade São Miguel -linjaston lippulaivaviiniä, vuosikerran 2007 Reservaa. Viini on käsinpoimituista Aragonês- (Grenache) ja Cabernet- ja Alicante Bouschet -rypäleistä valmistettu, vuoden ajan uusissa rankalaisissa tammitynnyreissä kypsytetty VR-tason punaviini.

Väriltään viini on todella paksu, tumman sinipunainen. Reunoilla kevyesti vaalenevaa, läpinäkyvää punerrusta. Tuoksussa on mustaherukkaa, luumua, kahvia, aavistus mentolia ja todella erittäin valtavan runsaasti vaniljaista tammea. Vaikka tammi on melko hyvin integroitunut viinin muuhun tuoksuun, on suorastaan hämmentävää, että viinin kaiken vaniljaisuuden alta erottaa näinkin selvästi suuren kirjon muita aromeita.

Maku on todella runsas, kevyesti kypsänmakeaan taittuvan tumman hedelmäinen, kanelisen mausteinen ja suklainen. Vaniljaisuus on selvästi esillä vain tuoksussa, tammi on integroitunut paremmin maun sekaan, eikä yksikään tammen ominaispiirre nouse selväksi maussa. Hapokkuutta on jonkin verran mutta viini on silti melko tukevan raskas esitys. Viini on voimakkaan mutta salakavalan tanniininen: siitä puuttuu selvä tanniinien puraisu, jossain vaiheessa sitä vain huomaa suun olevan rutikuiva.

Jälkimaku on tanniinisen karvas, roteva, hyvin pitkä, mustaherukkainen, aromikkaan vanilliininen ja kuiva. Kokonaisuutena viini on oikein jees ja se pärjäsi, aivan kuten esittelijä arvelikin, todella mallikkaasti Portviinitykityksen jälkeen. Silti viini on hieman perus ja yllätyksetön; se on tietyllä tavalla kuin tasokkaan korkealuokkaista uutta maailmaa. Viini on todella hyvin tehty ja moitteeton; siinä ei ole oikeastaan mitään valittamisen aihetta, mutta silti siitä tuntuu puuttuvan se jokin persoonallinen swag, joka saisi minut innostumaan tästä viinistä. Tästä huolimatta se on oikein vaikuttava tuhti punaviini, joka todennäköisesti tulee kehittymään vielä erinomaisesti vajaan vuosikymmenen ajan.

Lyhyesti: Todella tuhti, voimakas ja taiten tehty Portugalin laatupunainen.

Arvio: Erittäin hyvä – viini oli tukeva ja vakuuttava esitys, mutta silti hieman turhan turvallinen ja yllätyksetön yltääkseen aivan huippupisteisiin. Joka tapauksessa, todella tutustumisen arvoinen.

Hinnan (20,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti