Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.6.12

La Chablisienne Chablis Le Finage 2011

La Chablisienne Chablis Le Finage 2011
  • Valmistaja: La Chablisienne
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Chablis
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côtes d'Auxerre, Chablis
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,99e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 16,95e (Tammikuu 2014)

Tässä viileänä kesäpäivänä kävi kutsu tulla syömään lohta ja muuta kesäpöydän pikkutarjottavaa. Viinimaailman melkeinpä universaali faktahan on se, että Chardonnay ja lohi ovat aina toimiva klassikkoyhdistelmä. Bourgogne, tuttavallisemmin Burgundi, lienee maailman korkeimmalle arvostettu Chardonnayta tuottava viinialue, joten valinta lohen kumppaniksi ei ollut tässä tapauksessa kovinkaan vaikea. Kevyesti suolatulle uunilohelle kelpaa helposti niin raikas ja hapokas kuin tuhti ja tamminenkin Chardonnay; tällä kerralla mukaan päätyi raikkaan hapokas ja tammeamaton Chablis'n viini muiden niin oheissyötävien perusteella.

Viinin kotoalue, Chablis, on Bourgognen viinialueen pohjoisin osa, joka sijaitsee muuta viinialuetta selvästi pohjoisempana, erillisenä saarekkeena pohjoisen Champagnen viinialueen kainalossa. Chablis eroaa merkittävästi muun Bourgognen Chardonnay-viineistä siinä, että alueella käytetään viinin kypsytyksessä tammea hyvin vähän tai ei ollenkaan. Lisäksi alueen viileä ilmasto ja runsaan mineraalinen maaperä tekevät sen viineistä usein muita Burgundereita raikkaampia ja särmikkäämpiä. Viinin tuottanut La Chablisienne on yhtiön kotisivujen mukaan noin 300 pientuottajaa käsittävä valtava osuuskunta, jolla on viinitarhoja alueen jokaisessa appellaatiossa – jopa arvokkaimmilla Grand Cru -tarhoilla – ja joka tuottaa lähes 25% kaikista Chablis'ssa tuotetuista viineistä. Valtavasta koostaan huolimatta La Chablisiennea pidetään yleisesti korkeatasoisia, laadukkaita ja aluetta hyvin edustavia viinejä tuottavana osuuskuntana – mukavaa vaihtelua viinimaailmassa, jossa usein suuret viinintuottajat yhdistetään lähinnä hahmottomiin, yllätyksettömiin ja keskinkertaisiin viineihin.

Väriltään Le Finage on hailakan keltainen, hennon vihersävyinen. Runsaasta hapokkuudesta kielivät pikkuruiset kuplat, joita muodostuu viinilasin seiniin. Tuoksultaan viini on hyvin raikas, teräksinen, tuoreen hedelmäinen ja kevyen kukkaisa. Tuoksun seasta löytyvä voimakas mineraalisuus tekee viinin tuoksusta heennosti viileän ja suolaisen merellistä. Yleisvaikutelmaa hallitsee raikkaan makea omenaisuus.

Maultaan viini on erittäin raikas, selvä- ja puhdaspiirteinen, tuoreen viheromenainen ja sitruksinen. Kielen kärjessä tuntuu aavistus kypsää punaista omenaa, mutta muuten maku on rutikuiva ja rapsakka. Suutuntumaltaan viini on keskirunsas, hennon voimainen ja pehmeän täyteläinen mutta myös voimakkaan hapokas ja jopa hennon kirpeä. Täyteläisyydestään huolimatta viini on happojensa kantamana oikein kepeä ja eloisa esitys. Yleisvaikutelmaa sävyttää teräksinen särmikkyys ja tuntuva, hieman Champagnen kuohuviinejä mieleen tuova mineraalisuus.

Jälkimaku on raikkaan hapokas, suutapuhdistavan mineraalinen, kevyen lämmin ja melko pitkä. Sitruksinen hapokkuus jättää suutasupistavan tunteen viinin kadottua suusta. Erittäin puhdaspiirteinen ja ilmaisultaan viileän raikas viini vielä silloinkin, kun se on ehtinyt lämmetä huoneenlämpöiseksi.

Viini pelasi erinomaisesti niin raikkaiden ja kepeiden kesäpöydän antimien kuin paksujen ja rasvaisten kalojen kumppanina. Terävä hapokkuus sai viinin pysymään ihastuttavan eloisana kovassakin käsittelyssä samalla kun raikas ja vivahteikas aromimaailma tuki kiitettävästi kevyen aromikkaita ruoan aromeja.

Le Finage edustaa luokittelultaan alueen perustasoa, mihin verrattuna viini on hinnaltaan kovemmanpuoleinen. Se kuitenkin myös tarjoilee todella klassista, tyylikästä ja tasapainoista laatua, mikä selittää osaa hinnasta. Laatu maksaa, onhan tässä kuitenkin yksi ylivoimaisesti parhaita Alkon tammeamattomia Chardonnay-viinejä, mutta näkisin viinin silti mielellään euron pari edullisempana. Toisaalta nykyisellään viini kuitenkin tarjoaa yleisesti oikein hyvin vastinetta rahalle, ja raikkaiden Chardonnay-viinien ystävälle enemmänkin.

Lyhyesti: Todella raikas, eloisa, puhdaspiirteinen ja vivahteikas pohjoisen Burgundin klassikko, joka on parhaimmillaan nuorena ja raikkaana.

Arvio: Tyylikäs – Le Finage on todella loistava yhdistelmä voimaa ja kepeyttä, särmää ja eleganssia. Kyllä Chardonnay osaa olla hurmaava rypäle, kun turhat tammen aromit ja ylikypsä hedelmäisyys on siivottu tieltä.

Hinnan (16,95e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti