Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.6.12

Casa Santos Lima Sauvignon Blanc 2011

Casa Santos Lima Sauvignon Blanc 2011
  • Valmistaja: Casa Santos Lima
  • Tyyppi: Valkoviini, VR Lisboa
  • Maa: Portugali
  • Alue: Lisboa
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8-10e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Seuraavaksi vuorossa: Sauvignon Blanc Portugalin malliin!

Portugali ei ole erityisen tunnettu juurikaan muista kuin maan omista rypälelajikkeista, joten on aina mielenkiintoista päästä tutustumaan miten kansainväliset lajikkeet pärjäävät siellä. Sauvignon Blanc kuitenkin asettaa jonkin verran epäilyksiä, sillä se vaatii melko viileitä olosuhteita tuottaakseen raikkaita ja hapokkaita viinejä; liian kuumassa rypäleistä tulee ylikypsiä ja viineistä löysiä. Noh, lasi kohti turpavärkkiä ja ennakkoasenteita murentamaan / vahvistamaan!

Viini on väriltään melko kellervä, seassa hieman vihertävää sävyä. Tuoksu on niin selvän Sauvignon, että hymyilyttää: lasista nousee raparperia, karviaista, mustaherukan lehteä ja hennosti tuoretta parsaisuutta. Tuoksu ei ole erityisen voimakas, mutta mallikirjaesimerkki Sauvignon Blancin aromeista.

Maku on kepeähkö, yrttinen, sitruunaruohoinen ja parsaisen vehreä. Seassa on myös kevyesti tuoksusta tuttua, aromikasta raparperia. Suussa viini on yhtä aikaa mukavan hapokas ja trooppisessa hedelmäisyydessään leveä.

Jälkimaku on sopivan pitkähkö, parsainen, kevyesti magnoinen ja omenainen, rapsakka ja miellyttävän persoonallinen. Mukavan omintakeinen viini uuden ja vanhan maailman väliltä: vehreät parsaiset ja raparperiset aromit tuovat mieleen viileät Euroopan Sauvignonit, kun taas mehevät, mutta sopivan taka-alalle jätetyt trooppiset vivahteet tuovat mieleen mehevämmät Chilen ja Etelä-Afrikan Sauvignonit. Viini kuitenkin pitää vanhalle maailmalle uskollisesti hapokkuuden ja ryhdin hyvänä, joten viini ei pääse lässähtämään vaan on lajiketyypillisesti pirteä ja eloisa.

Yleisesti CSL Sauvignon on kevyehkö, persoonallinen ja mukava Sauvignon Blanc. Se ei varsinaisesti tuo mitään uutta ja ihmeellistä pöytään, mutta joka tapauksessa kovin miellyttävän, tasapainoisen ja sopivasti itsensä näköisensa valkoviinin, joka on ainakin ulkomaisissa kaupoissa ihan kohtuullisissa hinnoissa.

Lyhyesti: Miellyttävä ja tasapainoinen Sauvignon Blanc, joka onnistuu ansiokkaasti yhdistelemään klassisia, lähes raa'an vehreitä aromeja kypsiin, trooppisen hedelmäisiin vivahteisiin.

Arvio: Hyvä – viini on selvästi mutkattomampi ja arkisempi veijari verrattuna mm. Loiren laakson tai Uuden-Seelannin Sauvignoneihin, mutta samalla myös selvästi sellaisia edullisempi. Oikein miellyttävä edullisen hintaluokan SB-valkkari.

Hinnan (8-10) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti