Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.6.12

Tarapacá Reserva Chardonnay 2011

Tarapacá Reserva Chardonnay 2011
  • Valmistaja: Viña Tarapacá
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Maipo (85%) / Aconcagua, Casablanca (15%)
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Kas vain, tämän vuoden 200. postaukseni!

Viinintakijä Ed Flahertyn vetämän Tarapacá tasting -tilaisuuden seuraava valkoviini oli Reserva-tasoa edustava Chardonnay. Chilen viinilainsäädännössä Reserva ei tarkoita mitään, joten viinitalot voivat käyttää sitä täysin vapaasti – tämä näkyy siinä, että Chileläiset viinit hintaluokassa 8,99-9,99 ovat "reservaa", viinit hintaluokassa 10-12,99 ovat "gran reservaa" ja viinit hintaluokassa +13 euroa ovat samaa tavaraa kuin halvimmat Chileläiset, eli niille ei anneta mitään sen kummempaa arvonimeä. Koko Reservan käsite Chileläisissä viineissä tuntuukin olevan vain ihmisten huijaamisessa, jotta heidät saadaan ostamaan kympin viinejä.

Kun tiedustelin Flahertylta mitä Reserva tarkoittaa tässä tapauksessa, hän selitti jotain ympäripyöreätä viinin rypäleiden paremmuudesta sekä siinä, että se ilmaisee paremmin tiettyä alueellisuutta. Usein kuitenkin Chilessä rypäleet korjataan niin ylikypsinä, ettei niiden laatujen erolla tunnu olevan allekirjoittaneelle suurtakaan eroa, ja alueellisuus tarkoittanee sitä, että tähän viiniin valtaosa rypäleistä on kerätty yhdeltä (melko suurenpuoleiselta) viinialueelta, kun taas perustason viineihin rypäleet saatetaan kerätä mistä päin Chileä tahansa. Mielenkiintoisesti edes tässä Reserva-tasoisessa viinissä viitsitä pysyä yhden viinialueen rypäleissä, vaan 15% on pitänyt kerätä Casablancan puolelta. Että semmoista.

Tarapacán sivut kertovat viinin olevan pääosin terästankkikypsytettyä viiniä "sen hedelmäisen luonteen säilyttämiseksi", mutta n. kolmannes viinistä on kypsytetty uusissa ja kerran käytetyissä tammitynnyreissä.

Viinin väri on kellanvihreä, sävyltään nuorehko ja vaalea. Tuoksu on hyvin kypsä, tarjoillen runsaassa hedelmäisyydessään makeita sitrushedelmiä ja tuoreita ananaksia. Seassa on kevyttä, mutta jonkin verran tunkkaisen oloista puista ja pähkinäistä tammisuutta, voisuutta ja maamaisuutta. Tammisuus ei kuitenkaan tunnu kovinkaan integroituneelta tuoksuun, vaan enemmän häiritsee viinin tuoksua. Nenäni luulee nuuhkivan kypsän hedelmäistä tuoksua, jossa on jotain epämiellyttäviä, ummehtuneita aromeita. Ei erityisen miellyttävä tapaus ainakaan tuoksultaan.

Suutuntumaltaan Reserva Chardonnay on täyteläinen, pehmeä, melko paksu eikä järin hapokas. Hedelmäisyys on runsasta, tarjoillen trooppisia hedelmiä ja hentoa tammea. Kokonaisuus on kohtuullisen vivahteikas, hedelmäisyys on runsasta ja moniulotteista kun taas tammi tuntuu edelleen hieman siltä, että se ei tietäisi paikkaansa. Hento tammisuus tuo viiniin kevyttä kermaisuutta.

Jälkimaku on melko pitkä, mutta varsinainen makeankypsä hedelmä katoaa jälkimausta nopeasti ja jäljelle jää ainoastaan hentoa teräksisyyttä ja kevyttä, aromikasta tammea.

Tämäkään viini ei onnistunut vakuuttamaan. Tammisuus ei tunnu sopivan viiniin ollenkaan aromiensa puolesta ja se tuntuu leikkaavan viinistä niitä vähäisiäkin happoja ja raikkauden tuntua mitä viinissä olisi ilman sitä. Se on kuitenkin turhan hentoa jotta viini olisi varsinaisesti tammista Chardonnayta. Yleisvaikutelmaltaan viini tuntuu olevan tyylillisesti melko lailla väliinputoaja ja yleiseltä ilmaisultaan melko väsähtänyt, hahmoton ja rakenteeton tapaus. Viinissä oli aromien syvyyden puolesta selvästi yritystä, joten kenties viinin reserva-merkintä ei ole täysin perusteeton, mutta kokonaisuus ei onnistunut vakuuttamaan oikeastaan millään tasolla. Alkon luokittelu viinille, "pirteä ja hedelmäinen", lähinnä naurattaa. Jos tähän hintaan haluaa hyvää Chardonnayta ilman tammea, suosittelen katsastamaan Raimatin Chardonnayn, ja jos kevyt tammisuus on paikallaan, ovat Bourgognen valkoviinit luotettavampia tapauksia.

Lyhyesti: Löysä, ylikypsä ja hennosti tammitettu Chardonnay, jossa tammi lähinnä tekee viinistä tunkkaisen ja entistä raskaamman.

Arvio: Huono – en voi juurikaan sanoa nauttineeni tästä viinistä. En ihmettele ABC-ihmisiä ("anything but Chardonnay"), jos heidän kokemuksensa Chardonnay-viineistä ovat tätä luokkaa.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti