Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.6.12

Tarapacá Cabernet Sauvignon Merlot 2011

Tarapacá Cabernet Sauvignon Merlot 2011
  • Valmistaja: Viña Tarapacá
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 7,99e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 7,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Tarapacá tasting -tilaisuudessa ensimmäinen punaviini, joka osanottajille esiteltiin oli viinitalon klassikkotuote, huokeata hintaluokkaa edustava Cabernet Sauvignonin ja Merlot'n sekoite, eli ns. klassisten Bordeaux'n rypäleiden sekoite. Tarapacán sivut kuvailevat kuinka viinissä on 'Merlot'n hedelmäisyyttä ja Cabernet'n tanniineja' ja kuinka 'viini on "ollut kosketuksissa" amerikkalaisen tammen kanssa 4 kuukautta "viinin hedelmäisyyden säilyttämiseksi".' Koska kuvauksessa ei puhuta tynnyreistä sanallakaan, vaikuttaa siltä, että viiniin ei ole viitsitty käyttää kalliita tammitynnyreitä, vaan viiniin on vain lisätty kypsytysvaiheessa tammilastuja tammen aromin aikaansaamiseksi. Lisäksi tammen käyttö hedelmäisyyden säilyttämiseksi kuulostaa melko mielenkiintoiselta ainakin omaan korvaani. Noh, arvioimaan mars!

Viinin väri on syvän punertava ja melko läpinäkymätön, mutta reunoilta kevyesti kirkastuva ja sinertävään taittuva. Tuoksu on keskivahva ja sitä hallitsee hyvin voimakas mustaherukkahillokkeen sävy. Seassa kevyttä maamaisuutta tai integroitumatonta tammisuutta, hennosti valkopippuria ja salmiakkia sekä aavistus raakaa paprikaisuutta.

Maku on keskeltä ontto, kolkko ja tympeä. Viini on keskitanniinen ja melko pehmeä. Hedelmäisyydessä on kevyesti Merlot'n punaisia marjoja, savuisuutta ja aavistus raa'an paprikaista vivahdetta.

Jälkimaku on lyhyehkö ja kevyen savuinen. Tammisuus muodostuu vasta jälkimaussa selvemmäksi, tarjoillen kevyttä suklaisuutta. Kevyt herukkaisuus jää kielelle hetken pidemmäksi kun muut aromit livahtavat kieleltä pois.

Helpostijuotava mutta tympeä tusinapunkero. En ymmärrä miksi chileläisiä punaviinejä pidetään näppärinä pihviviineinä – näin tönkkö tapaus jäisi maustamattoman wienerschnitzelinkin alle.

Lyhyesti: Hahmoton, kolkko ja mielikuvitukseton punaviini. Viini on Chilestä ja hintaa on alle kahdeksan euroa – mitä oikein kuvittelet saavasi?

Arvio: Huono – :(

Hinnan (7,98e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti