Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.6.12

Tarapacá La Cuesta 2010

Tarapacá Terroir La Cuesta Cabernet Sauvignon Syrah 2010
  • Valmistaja: Viña Tarapacá
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Maipo, Isla de Maipo
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (70%), Syrah (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Seuraavana vuorossa Tarapacá tasting -tilaisuudessa oli lafkan varsinainen hittituote Suomen markkinoilla; Terroir-sarjan, eli yhden viinialueen Cabernet-vetoinen viini, jota on jatkettu Syrahilla (viinin nimessä ei lue trendikkäästi "Shiraz" – tämä siis ainakin antaa odottaa viinin edustavan perinteisempää, hillittyä ranskalaista tyyliä kuin hedelmävetoista australialaistyyliä.)

Viini on siis yhden viinialueen (Isla de Maipossa sijaitseva La Cuesta) eikä yhden viinitarhan (Tarapacán sivuilla puhutaan kahden eri tilan yhteensä viidestä viinitarhasta) viini, eli kyseessä ei ole mikään "hämmästyttävän halpa single vineyard -viini, vaan speksien mukaan melko tyypillisen oloinen chileläispunkero.

Väriltään viini on tasaisen verenpunainen ja keskipaksu, eli viinissä on kuikenkin kevyttä läpinäkyvyyttä. Reunoilta väri ohenee hieman vaaleammaksi. Tuoksu sen sijaan onnistuu yllättämään positiivisesti: perinteisen hillopommituksen sijasta se on yllättävänkin elegantti. Tuoksu tarjoaa tuoretta herukkaisuutta, kevyesti hillomaisen makeata karhunvatukkaa, makeata lähi-idän mausteisuutta, hentoa ja hieman tunkkaista tammea, savuisuutta ja kaakaota (en tiedä viitataanko viinin nimen "Syrah'lla" viinin Pohjois-Rhônen Syrah-viinejä etäisesti muistuttavaan savuisuuteen, mutta yleisesti viinin tyyli kuitenkin muistuttaa enemmän tyypillisiä uuden maailman "Shiraz"-viinejä.)

Maku on muhevan paahteinen, kypsän luumuinen, kevyen mustaherukkainen ja aavistuksen mausteisen tamminen. Maku kuitenkin on melko yksiulotteinen: ensimaku tarjoaa heti kaiken mitä viinillä on tarjottavanaan, eikä se kehity sen kummoisemmaksi niin suussa pyöritellessä kuin happea viinille antamallakaan. Suutuntumaltaan viini on kypsänpehmeä eikä kovinkaan tanniininen, mutta siitä löytyy sentään vähän yritystä pitää rakennetta kasassa, eikä kokonaisuus pääse täysin lässähtämään suuhun.

Jälkimaku on melko pitkä ja pippurinen, kevyt luumuisuus häilyy jonkin aikaa kielellä, mutta koonaisuus jää melko yksipuoliseksi.

Viini ei ollut oikein minun juttuni: ilmaisultaan se on turhan helppo ja kosiskeleva, mutta sen tyylin ystäville La Cuesta on ihan varteenotettava tuttavuus. Viinejä enemmän harrastaneelle tämä ei tarjoa käytännössä mitään uutta ja viini onkin todennäköisesti enemmän tai vähemmän pettymys, mutta jos kokemuksia on lähinnä chileläisistä punaviineistä, voi La Cuesta niiden keskellä vaikuttaa oikein positiiviselta esitykseltä. Helposta ja tasapainoisesta kokonaisuudesta johtuen tässä on kelvollinen valinta aloittelijalle; viini on ihan miellyttävä sellaisenaan, mutta rakenteen puolesta sen uskaltaa pistää myös tukevampien ruokien kumppaniksi. Omasta mielestäni kympin voi kyllä Alkossa hassata kymmeniin mielenkiintoisempiinkin viineihin.

Lyhyesti: Melko kypsänmehevä ja helppo punaviini, jossa on kuitenkin paksuntäyteläisen rungon lisäksi myös pientä särmää ja rakennetta. Tasapainoinen mutta hyvin ennalta-arvattava Cabernet-Shiraz.

Arvio: OK – toisin kuin hyvin monet muut kympin chileläiset, tämä jää tuuman verran plussan puolelle. Vaikka viini on tyyliltään tyypillisen chileläisen hedelmävetoinen, siihen ei ole yritetty saada kaikkea mahdollisimman paljon, vaan tasapainoa on selvästi yritetty hakea.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti