Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.6.12

Fonte do Beco 2008

Fonte do Beco 2008
  • Valmistaja: DFJ Vinhos
  • Tyyppi: Punaviini, VR Península de Setúbal
  • Maa: Portugali
  • Alue: Península de Setúbal
  • Rypäleet: Periquita (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,20e (Toukokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,47e (Tammikuu 2014, Alko)

Toinen Portugalin viinimessuilla DFJ Vinhosin pöydässä testatuista Alkon "klassikoista" oli kympin keskikastia edustava Fonte do Beco, joka on kokonaan paremmin Periquitana tunnetusta Castelãosta valmistettu eteläportugalilainen. Castelãosta valmistetaan usein melko tanniinisia ja kypsytystä vaativia punaviinejä, mutta mahtava perstuntumani sanoi minulle jo ennen maistamista että tämä viini hyvin suurella todennäköisyydellä ei ole semmoinen...

Väriltään viini on aavistuksen rusehtavan punainen ja yllättäen melko läpinäkyvä. Ei luokkaa Nebbiolo tai Pinot Noir, mutta ei myöskään missään nimessä niin paksu mitä portugalilaisilta olen tottunut odottamaan.

Tuoksu on kepeä, virkeä ja vaniljaisen punamarjainen, tuoden erityisesti tuoreita vadelmia ja mansikoita.

Maku on aromikas, leveä, kypsänpehmeä, kevyen rustiikkinen ja makean tamminen. Kevyt tanniinisuus ja kohtalainen mutta tuntuva hapokkuus pitävät kuitenkin rakenteen hyvin kasassa. Suutuntumaltaan viini ei kuitenkaan ole erityisen ryhdikäs vaan melkoisen helponpyöreä.

Jälkimaku on yllättävänkin pitkähkö ja tuoksuun/makuun nähden aromikas. Tiivistettynä Fonte do Beco on pehmeä, helppo ja kiva, mutta myös miellyttävän vivahteikas ruoka- tai seurusteluviini. Yllättävän hyvälaatuista tavaraa edullisella hinnalla. Kova kilpailija saman hintaluokan Quinta das Setencostasille; tämän valitsisin kevyemmille ruoille tai kesäisempään seurusteluun, Setencostasin hieman tukevammille aterioille ja talviseksi lämmikkeeksi.

Mutta ennakko-odotukseni osuivat oikeaan: ei tämä Castelão ollut kovinkaan tanniininen ja suuria kypsytyksiä kaipaava tapaus. :D

Lyhyesti: Pehmeä ja ystävällinen perus-portugalilainen joka ei kuitenkaan sorru ylilyönteihin tai kosiskeluun. Tässä marjaisen vaniljaisessa punaviinissä perusasiat ovat hyvin kunnossa.

Arvio: Erittäin hyvä – viini ei ole tajuntaaräjäyttävä viinikokemus, mutta alle kympin viitekehyksessään kaiken kaikkiaan oiva tuttavuus. En voi olla suosittelematta.

Hinnan (9,47e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti