Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.12

Quevedo Colheita 1992

Quevedo Colheita 1992
  • Valmistaja: Quevedo Porto
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Tawny Port, Colheita
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Touriga Franca (35%), Tempranillo (20%), Touriga Nacional (15%), Tinta Barroca (10%), Tinto Cão (8%), muut (12%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 25-36e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Viimeiseksi tuttavuudeksemme Quevedon / Viinitallin pöydässä jäi 16 vuotta tammitynnyreissä kypsytetty Colheita 1992. Colheita on siis Tawny Port; Portviini, joka on kypsytetty tynnyrissä hapen kanssa kosketuksissa, minkä seurauksena viinin punainen väri muuttuu ajan kanssa ruskeaksi ja aromit muuttuvat hyvin toisenlaiseksi punaiseen Portviiniin nähden. Colheitat ovat yhden vuosikerran Tawny Porteja ja niitä tehdään vain poikkeuksellisen hyvinä vuosikertoina, eli ne edustavat ruskeiden Portviinien huippua; tietyssä mielessä ne ovat Tawny Portien Vintage Porteja.

Väriltään tämä Colheita on kauniin punaruskea ja kevyesti läpinäkyvä. Tuoksu on todella vivahteikas ja runsas, oksidoitunut pähkinäisyys on upeassa tasapainossa karamellisoituneen hedelmän kanssa.

Maku on täyteläinen, hieman pehmeä ja miellyttävän hapokas. Kehittynyt ja elegantti hedelmäisyys, joka tarjoilee lähinnä kuivattua aprikoosia, tummaa siirappia ja kahvista tammisuutta, tuntuu keventyneen melko lailla vuosien aikana. Nyt viini vaikuttaakin rakenteeltaan hieman vetiseltä ja kokonaisuus tuntuu menevän makeus hedelmän edellä.

Keskipitkä jälkimaku on kehittyneen hedelmäinen, vivahteikas ja hennon savuinen. Jättää runsaasti miellyttäviä aromeita kielelle maisteltavaksi.

Kokonaisuutena tämä Colheita on ihan hyvä ja miellyttävä tapaus, mutta pakko myöntää, että odotin paljon enemmänkin. Joko viini ei ole alun alkaenkaan ollut kovinkaan ihmeellinen tapaus, tai sitten se on vain ohittanut parhaat vuotensa. Tarjolla on vivahteikkaita ja elegantisti kehittyneitä aromeita, mutta silti jää hieman vaisuksi tapaukseksi.

Lyhyesti: Tyylikäs ja vivahteikas mutta hieman vaisu ja hento vuosikerta-Tawny.

Arvio: Tyylikäs – viinissä on miellyttävää ja eleganttia kehittyneisyyttä, mutta kokonaisuus jättää toivomisen varaa runsauden puolella. Hieman hailakka tapaus.

Hinnan (25-36e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti