Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.6.12

Portuga Branco Leve 2011

Portuga Branco Leve 2011
  • Valmistaja: Casa Santos Lima
  • Tyyppi: Valkoviini, VR Lisboa
  • Maa: Portugali
  • Alue: Lisboa
  • Rypäleet: Arinto, Fernão Pires, Vital
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 5-6,5e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Portugalin viinimessuilla meille tarjottiin maistettavaksi lähes puoliväkisin Casa Santos Liman pöydässä ns. "light" (leve) -viiniä, kun metsästimme mielenkiintoisia valkoviinejä. Light tarkoittaa tässä tapauksessa viinin alkoholimäärää, joka on saatu matalaksi käyttämällä varhain poimittuja, nuoria rypäleitä. Viinissä onkin yleensä valkoviinien normaaliin 11-13% alkoholipitoisuuteen verrattuna hieman alhaisempi 9,5% alkoholipitoisuus.

Väriltään viini on vaaleanvihreä, hennosti olkisen kellertävä. Tuoksu sen sijaan on lähes yllättäenkin todella hedelmäinen ja runsas, tuoden mieleen lähinnä hyvin kypsää päärynää.

Maku on hyvin raikas ja rapsakka, kevyesti kielellä pistelevän hapokas (kyseessä saattoi olla mitä pienin määrä hiilidioksidia – pullo avattiin juuri meidän kohdallamme) ja kepeä. Yleisvaikutelmaltaan viini on helppo ja selvän päärynäinen.

Jälkimaku on melko lyhyt ja yksiulotteinen, nostaen hyvin vettä kielelle mutta eipä juuri muuta.

Portuga Leve on helppo ja hauska kesäviini puistoon tai rannalle. Ei kovinkaan kummoinen tapaus, mutta ihan kiva. Ei kuitenkaan onnistunut herättämään itsessäni juurikaan mielenkiintoa.

Lyhyesti: Kepeä, raikkaan eloisa ja runsaan päärynäinen kesävalkkari.

Arvio: Tylsä – viini on ihan kiva ja hauska, mutta yksiuloitteisuudessaan tylsä ja yllätyksetön. Klassinen viiden euron valkkari, joka onnistuu maistumaan oikein juotavalta.

Hinnan (5-6,5) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti