Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.12

Tommasi Amarone Classico 2005

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2005
 • Valmistaja: Tommasi Viticoltori
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Amarone della Valpolicella Classico
 • Maa: Italia
 • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
 • Rypäleet: Corvina (50%), Rondinella (30%), Corvinone (15%), Molinara (5%)
 • Koko: 0,375
 • Hinta ostohetkellä: 27,00e (Toukokuu 2012, Bottega dei Sapori, Garda)
  36,90e (0,75 l; Toukokuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 36,90e / 0,75 l (Kesäkuu 2012, Alko)

Tommasin Amarone on yksi tunnetuimpia ja arvostetuimpia Amaroneja Alkon perusvalikoimassa. Niinä muutamina kertoina kun olen sitä päässyt maistamaan, on se vaikuttanut vaikuttavalta ja tyylikkäältä, mutta aina jotenkin raa'an ja turhan nuorekkaan oloiselta; perstuntumani perusteella viinille olisi vielä useampi lisävuosi pullossa tehnyt hyvää.

Siksi innostuin kuin pieni lapsi karkkikaupassa viini-, viina- ja oliiviöljykauppa Bottega dei Saporin tullessa vastaamme Gardan kaupungissa. Myymälästä nimittäin löytyi muutamia viinejä useita eri vuosikertoja, joista silmiini osui muutaman vuosikerran käsittävä valikoima Tommasin Amaronea puolikkaissa pulloissa. Koetin arvioida näppituntumalta mikä viini olisi paras hinta-laatusuhteeltaan; edullisimmat pullot olivat hieman alle 25 euroa, mutta melkein samanikäisiä kuin nykyinen vuosikerta 2008 – vanhimmat vuosikerrat pyörivät jo kolmen kympin tuntumassa, mikä tuntui aika kovalta hinnalta puolikkaasta Amaronesta. Lopulta päädyin vuosikerran 2005 pulloon, jolla on jo mukavasti ikää ja hintaeroa täysikokoiseen nuorukaiseen vielä juuri ja juuri kohtuullinen 10 euroa.

Säästelin pulloa viimeistä hotelli-iltaamme varten. Pullo korkattiin pimenevässä illassa huoneistomme takaterassilla kun olimme saaneet pakattua kaikki vaatteemme ja tuliaisemme (mm. kymmenisen viinipulloa) matkalaukkuihimme.

Väriltään viini on hyvin syvä, lähes läpinäkymättömän rubiininpunainen. Jo heti korkatessa tuoksu on erittäin runsas ja muhkea. Siinä on maitosuklaata, makeata kirsikkaa, hieman kypsiä luumuja, nahkaa, aavistus rusinaista hedelmäisyyttä ja hentoa, kuivan aromikasta puumaisuutta.

Erittäin täyteläinen maku on kuivahko, tuhti ja pehmeä, mutta siinä on myös makeata taatelia ja maitosuklaata. Kokonaisuudelle antaa viehättävää aromikkuutta vivahteikas leivontamausteisuus. Seassa on uutta nahkatakkia ja yleistä syvyyttä tuovaa miellyttävää aromikkuutta. Tanniinit tarttuvat hanakasti suun limakalvoille ja tuovat ei-niin-kovin hapokkaaseen ja pehmeään rakenteeseen mukavaa potkua. Tuoksussa on selvästi enemmän hedelmäisyyttä, kuin kuivassa ja vivahteikkaassa maussa.

Jälkimaussa kielelle jää pitkäksi aikaa tanniinisen katkeroinen, puisevan tamminen ja nahkainen maku, joka lopuksi paljastaa altaan makean suklaista tammea.

Viini on tyylikkäästi kehittynyt Amarone, joka karistanut mukavasti nuoruuden raskautta ja ylitsevuotavan makeankypsää hedelmäisyyttä yltään. Tässä vaiheessa Tommasin Amarone on roteva ja mausteinen viini, joka rupeaa olemaan mitä erinomaisimmassa kunnossa, mutta tullee kehittymään pullossa vielä pitkän aikaa. Pieneksi pulloksi viini oli melko kovan hintainen tapaus (vastaava iso pullo olisi tällä hinnalla viitisen kymppiä), mutta silti oikein valloittava ja maukas kokonaisuus. Lisäksi sainpahan lisää pontta käsitykselleni siitä, että Tommasin Amaronelle tosiaan tekee hyvää jos sen kanssa jaksaa odottaa vuoden pari kauemmin.

Lyhyesti: Herkullinen, pehmeänmuhkea ja uskomattoman vivahteikas Amarone, jonka runsain makeankypsä hedelmäisyys on kehittynyt kuivemmaksi, nahkaiseksi aromikkuudeksi.

Arvio: Erinomainen – eipä tässä juuri mitään negatiivista sanottavaa ole. Viini tarjoaa juuri sitä, mitä hyvältä Amaronelta voin odottaakin. Reilun kuuden vuoden iässä viini on juuri sopivan, eikä liian, nuori.

Hinnan (27,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

4 kommenttia:

 1. Nautimme tänään pullollisen Amarone Tommasia, (vuosikerta 2001), ollut kellarissamme vuodesta 2006.Mielestämme loistava viini.

  t:Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän voin hyvin uskoa! Ja todistaa myös oivallisesti kuinka viini kestää erinomaisesti ikää. :)

   Poista
 2. HIENO VIINI, JONKA NAUTIMME ISÄNPÄIVÄN KUNNIAKSI. SE OLI VUOSIKERTAA 2004. NYT SE OLIN TÄYELLINEN.
  SUOSITTELEN.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitos kommentistasi, mutta http://www.gadgetsmagazine.com.ph/wp-content/uploads/2012/08/caps-lock-post.jpg

   Poista