Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.6.12

Quinta de Porrais Branco 2007

Quinta de Porrais Branco 2007
  • Valmistaja: Quinta de Porrais
  • Tyyppi: DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Rabigato (60%), Síria (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 7-32e (Toukokuu 2012, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Viimeisimmäksi valkoviiniksi Casa Santos Liman pöydässä jäi viini, jota ei löytynyt viinimessujen virallisesta esitteestä ja joka ei ymmärtääkseni edes ole CSL:n viini, vaan täysin oman viinitalon, Quinta de Porraisin viini. Quinta des Porrais on kerännyt runsaasti maailmanlaajuista huomiota ja nimeä valkoviinillään, Quinta de Porrais Branco Reservallaan, jota on kutsuttu mm. yhdeksi Portugalin kymmenestä parhaasta valkoviinistä. Tämä viini ei kuitenkaan ollut tämä sama pienen legendan arvoon noussut viini, vaan sen vähemmän aikaa kypsytetty perustason pikkuserkku. Viini on tehty puoli vuosisataa vanhojen tarhojen paikallisista, tuntemattomanpuoleisista rypäleistä: Rabigato ja Codega do Larinho, joista jälkimmäinen tunnetaan paremmin nimillä Roupeiro tai Síria.

Viinin tekee mielenkiintoiseksi sen hinta, josta ei pikaisella selailulla löytynyt referenssiä muualta kuin Portugalista, jossa se pyörii n. 7-10 euron korvilla, sekä Yhdysvalloista, jossa sen hintahaarukka on rapsakka 20 euroa, alkaen 12 eurosta aina 32 euroon, keskimääräisen hinnan pyöriessä n. 20-25 euron tuntumassa.

Lasissa viini on hailakka ja vetisenkeltainen. Tuoksussa on hyvin kypsänhedelmäistä, lähes karkkista päärynää, banaania ja melonia.

Maku on hyvin runsas, syvä ja leveä, mutta myös särmikkään hapokas. Hyvin aromikas, runsas ja mehevä hedelmäisyys tuo kielelle voimakkaita, makeiden sitruksien, aprikoosien ja banaanien sävyjä sekä aavistuksen karvasmantelista persikankiveä.

Jälkimaku on pitkä, sitruksisen hapokas ja kuiva, intensiivinen hedelmäisyys jättää kielelle voimakkaan supistavan tunteen.

Tämän viinin maistettuaan voi hyvin uskoa miksi Porraisin Branco Reserva on niittänyt mainetta maan rajojen ulkopuolella – perusvalkoisessakin on sen verran toimintaa että siitä riittäisi useammallekin! Viini on myös selvästi ns. amerikkalaiseen makuun sopiva, tukeva hedelmäpommi, mutta viinin kanssa ei olla menty perse edellä puuhun eli hedelmä edellä suuhun, vaan mukana on myös tukevaa, kaapin paikan osoittavaa hapokkuutta, joka saa viinin pysymään hyvin tasapainossa, sekä moniulotteista, aromikasta syvyyttä, joka usein hukkuu suoraviivaisen, tukevan hedelmän alle.

Kaikesta hyvyydestään huolimatta en oikein ymmärrä viinin jenkkihintoja. 7-10 euron hinnalla viini on oikein edullinen, mutta vielä n. 14 euroon asti viini on oikein kohtuullisesti hinnoiteltu. Tätä hinnakkaampana odottaisin, että viinipullon etiketissä löytyisi viinin nimen ohelta myös merkintä reserva.

Lyhyesti: Melko massiivinen, runsaan hedelmäinen ja särmikkään hapokas Etelä-Euroopan valkoviini. Tasapaino on hyvin kunnossa ja potentiaalia riittää hyvin muutaman vuoden kehittymiseenkin.

Arvio: Erittäin hyvä – suuri viini voimakkaiden valkkareiden ystäville. Hyvin jees tapaus, massastaan huolimatta paketti pysyy hyvin hanskassa. Viini kaipailee tuhdinpuoleista ruokaa vastapainoksi voimakkaalle ilmaisulleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti