Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.6.12

Esporão Reserva Tinto 2009

Esporão Reserva Tinto 2009
  • Valmistaja: Herdade do Esporão
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Alentejo
  • Maa: Portugali
  • Alue: Alentejo
  • Rypäleet: Tempranillo (40%), Tinta Amarela (40%), Cabernet Sauvignon (10%), Alicante Bouschet (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,90e (Toukokuu 2012)
  • Hinta nyt: 20,20e (Tammikuu 2014, Alko)

Kun kerran Esporãon Reserva-valkoviini tuli maistettua, pitihän sitä myös tehdä tuttavuutta tämän punaiseen sisarukseen.

Väri on paksunsyvä, maustansininen ja reunoille asti läpinäkymätön (Alicante Bouschet taas hommissaan, arvaan ma.) Ryhdikäs tuoksu on hyvin kypsä mutta ikäisekseen myös kevyesti kehittynyt, pahin nuoruuden terä tuntuu olevan tuoksusta takanapäin. Siinä on luumua, karhunvatukkaa, hyvin integroitunutta tammea ja soraista maata.

Kypsästä tuoksustaan huolimatta maku on mukavan kuiva. Paahtuneen hedemäisyyden ohella on kuivaa, integroitunutta tammisuutta, luumua ja pippuria. Suutuntumaltaan viini on leveä ja roteva.

Jälkimaku on pitkä, kuiva, voimakas, tiukan mausteinen ja vaniljaisen tamminen. Kokonaisuutena viini on tuhti, mutta tasapainoinen ja runsaudestaan huolimatta helpostilähestyttävä. Runsas maku on voimakas ja intensiivinen, mutta siitä on vaikeata erottaa yksityiskohtia; kokonaisuus on jo tässä iässä miellyttävän harmoninen. Onhan näin suuri viini melko kömpelö, eli mitään kepeätä eleganssia siitä on turha hakea, mutta kokonaisuus pelaa tästä huolimatta oikein hyvin, suorastaan erinomaisesti. Runsas viini runsaille ruoille. Viinitalo onnistuu vakuuttamaan tasollaan.

edit: Ja kappas, viini saapuikin heinäkuussa Alkon valikoimiin! Mikä mukava yllätys!

edit: Ja pokkasi Viini-lehden vuoden viini 2012 -palkinnon. Jösses!

Lyhyesti: Tuhti, harteikas, tasapainoinen ja yleisesti kovin miellyttävä Portugalin punainen. Hyvä valinta kun kaivataan lihasmassaa viinilasiin.

Arvio: Erittäin hyvä – lempeä jättiläinen.

Hinnan (20,20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti