Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.6.12

Vouvray 'Tête de Cuvée' Brut 2009

Vouvray 'Tête de Cuvée' Brut 2009
  • Valmistaja: Cave des Producteurs de Vouvray
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Vouvray
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Touraine, Vouvray
  • Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,99e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 14,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Juhannuksena kokoonnuimme grillailemaan ja pelailemaan lautapelejä pienellä porukalla. Herkuttelu- ja huvitteluillan aloitti mukanani saapunut ranskalainen klassikkoviini Loiren laaksosta: alueella erittäin suositusta Chenin Blancista valmistettu kuohuviini.

Väriltään viini on neutraali, hailakan vihertävä. Tuoksu on kevyt ja vaatimaton, siinä on kevyttä sitruksisuutta, kuivia olkia ja hiivaisuutta.

Maultaan viini on kuiva, muttei rutikuiva, elegantti, kevyesti kypsän sitruksinen, kukkaisa, yrttinen, kirpeän viheromenainen ja hienostuneelta hiivaisuudeltaan kevyen ranskanleipäinen. Suutuntumaltaan viini on hyvin miellyttävä, kermaisen täyteläinen. Sopiva jäännössokeri (13 g/l) maistuu kohtuullisen hapokkuuden alta juuri ja juuri, tuoden yleisesti hyvin kuivaan viiniin miellyttävän makean sivujuonteen. Kuohu on pitkä, mutta kuplat ovat todella pieniä ja hentoja.

Jälkimaku on pitkähkö, sitruksisen ja mineraalisen raikas ja hiivaisen aromikas. Kokonaisuutena Tête de Cuvée Brut on upea, elegantti ja tyylikäs klassikkokuohuviini. Sen hedelmäisyys on melko hentoa, mikä antaa hienosti tilaa miellyttävälle ja tasapainoiselle rakenteelle ja hillityille vivahteille. Tässä on oikein tyylikäs ranskalaiskuohuva, joka antaa paljon paremmin vastinetta rahalle kuin esimerkiksi Alkon edullisen pään tusinashamppanjat, jotka tarjoavat harvoin juuri mitään persoonallista – kunhan ovat keskimääräistä hinnakkaampia peruskuohuvia alueelta, jossa pieni maapläntti viinin viljelyyn maksaa tuhottomasti.

Tête de Cuvée on rakenteeltaan niin hento, että se ei juurikaan ruoille pärjää, ellei nyt puhuta aivan kepeistä pikkunaposteltavista. Sen sijaan roolinsa juhannusgrillailujemme aloitusmaljana se hoiti oikein moitteetta. Lisäksi viini on niin kepeä ja pirteä, ettei se käy raskaaksi useammankaan lasillisen jälkeen. Tyylipuhdas esitys yhdestä Ranskan arvostetuimmista viinialueista.

Lyhyesti: Hento, elegantti, tasapainoinen ja kaikinpuolin helpostilähestyttävä klassikkokuohuviini. Loistava valinta maljojen kilisyttelyyn.

Arvio: Tyylikäs – todella elegantti ja miellyttävä esitys alle 15 euron hintaluokassa. Viinistä jää oikein positiivinen yleisvaikutelma ollakseen alueen suurimman tuottajan perustuote.

Hinnan (14,97e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti