Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.6.12

Ca' Vegar Lugana 2011

Cantina di Castelnuovo Ca' Vegar Lugana 2011
  • Valmistaja: Cantina di Castelnuovo del Garda
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Lugana
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Garda, Lugana
  • Rypäleet: Verdicchio (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,00e (Toukokuu 2012, ravintolahotelli Gardassa)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Italian-reissullamme teimme kävelyretken läheiseen Gardan kaupunkiin, jossa myös päädyimme syömään. Hyvää, järven rannassa sijaitsevaa ravintolaa etsiessämme (niitä on kaupungissa vieri vieressä reilusti päälle puolisenkymmentä) päädyimme lopulta, epähuomiossa kahden tähden hotellin ravintolaan syömään. Ravintolassa hinnat olivat ihan kohdallaan ja palvelu mukavaa, mutta ruokien taso taisi vetää koko reissun pohjanoteerauksen. Joka tapauksessa, tilaamillemme risotoille valikoitui listalta lupaavan oloinen Lugana, joka edusti viinilistan valkoviinien kallenta päätä, ja tässä myöhemmin netistä silmäillessäni myös paikallisen valmistaja Cantina di Castelnuovon viinilinjaston parempaa ja perinteisempää päätä.

Viini on väriltään kevyt ja vihertävä. Tuoksu on melko lailla hennonpuoleinen. Lasista nouseva kevyt tuoksu on aromeiltaan raikkaan hedelmäinen ja hieman mineraalinen, seassa on myös aavistus hieman kypsempää, makeata omenaa.

Kuiva maku on kevyt, melko hapokas ja raikas. Miedossa maussa on makeata omenaisuutta ja kevyttä päärynää. Rakenne on ihan kunnossa ja viini on melko tasapainoinen kokonaisuus, mutta kepeän hillityn ilmaisun sijaan viini ei tarjoile upealla tavalla kehittyvää tai uskomattoman moniulotteista aromikkuutta, vaan lähinnä kevyttä, mutkatonta ja yksiulotteista hedelmää.

Jälkimaku on raikas, mineraalinen ja supistavan hapokas, muttei kovinkaan pitkä.

Yleisesti viini on melko perus keskitason italialaisvalkkari. Se toimi ihan kohtuullisen hyvänä ruokajuomana, mutta on kokonaisuudessaan loppujen lopuksi melko unohdettava tapaus. Vaikka viinipullon hinta oli suomalaiseen hintatasoon nähden todella edullinen, sai paikan päältä samalla rahalla paljon parempiakin tapauksia, joten siihen verraten viinin ravintolahinta oli melko korkea. Ruokakauppojen 6,00-7,50 euron hinta onkin viinille sopivampi. Hyvin perus, yllätyksetön Lugana.

Lyhyesti: Kevyehkö, raikas, tasapainoinen, kuiva ja melko yksiulotteinen valkoviini Gardajärven rannoilta.

Arvio: Tylsä – rakenteeltaan viini sopi erinomaisesti ravintolassa syödyn (vaikkakin melko tasottoman) sienirisoton kumppaniksi, mutta kokonaisuutena viini on melko yhdentekevä tuttavuus.

Hinnan (15,00e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.
Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti