Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.6.12

Casanova di Neri Tenuta Nuova Brunello 2003

Casanova di Neri Tenuta Nuova Brunello di Montalcino 2003
  • Valmistaja: Casanova di Neri
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Brunello di Montalcino
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Siena, Montalcino
  • Rypäleet: Sangiovese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 8,50e / 12 cl (Toukokuu 2012, Ca' del Vin, Bardolino)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tämä postauksesn yhteydessä blogissani tuli ohitettua kolme virstanpylvästä: a) Tämä on 150. arvostelemani punaviini. b) Tämä on 300. blogissa arvostelemani viini. c) Tämän ja edellisen postauksen välissä rikkoutui käsittämätön 20 000 sivulatauksen raja, kiitokset kaikille täällä pyörähtäneille! Ensimmäiset 10 000 latausta tulivat täyteen neljässä kuukaudessa, nämä seuraavat kolmessa, eli tahti on ollut kiihtyvä! Katsotaan nyt rupeaako tahti pysymään vakiona, eli onko blogini saavuttanut vakiokävijämäärän. Joka tapauksessa, oli tilanne mikä hyvänsä, tämän pienimuotoisen etapin merkeissä tulee astetta kovemman viinin arvostelu!

Syntymäpäivänäni, ravintolaillallisen jälkeen, lähdimme pyörimään Bardolinon katuja ristiin rastiin, kuten monena päivänä aikaisemmin. Sattuessamme viinibaari Ca' del Vinin kohdalle päätimme, että nyt voisi olla hyvä sauma katsastaa paikan tarjonta, sen verran monta kertaa tämä oli käynyt mielessä sen ohi kävellessä.

Viinipullojen armada baarin seinillä oli melkoisen vaikuttava näky, pakko myöntää. Mutta vasta useamman kymmentä sivua kattava viinilista veti miehen hiljaiseksi. Toinen toistaan upeampia viinejä täysin käsittämättömän edullisiin hintoihin, näin Suomen hintoihin tottuneena – monet pullot olivat edullisimmillaan lähes saman hintaisia Alkon vastaaviin verrattuna. Valikoiman kruunasi n. 15 vuosikertaa käsittävä vertikaali Tignanelloa (tai Sassicaiaa, jompikumpi näistä Supertoscanalaisista) parinkymmenen vuoden ajalta, alkaen 80-90-lukujen taitteesta. Muutamia muitakin viinejä sai useampaa eri vuosikertaa, mutta pääasiassa kaikista oli vain uusin tarjolla.

Laseittain tarjolla oli "vain" muutamia kymmeniä punaisia ja valkoisia viinejä. Niissäkin kyllä oli enemmän kuin riittävästi valinnanvaraa, ja pitkän pähkäilyn jälkeen päädyin koko viinibaarin kalleimpaan laseittain myytävään viiniin – vuoden 2003 Casanova di Nerin Brunelloon, joka maksoi jollain käsittämättömällä logiikalla 8,50 euroa – jos oikein väärään paikkaan päädyt Helsingissä, tällä rahalla et saisi edes lasillista Yellow Tailia. Tämä oli siis se kallein viinilasillinen koko baarissa. Niin käsittämätön on Italian hintataso viineissä.

Ja millainen viinilasillinen se olikaan! Brunello tuotiin pöytään viinilasissa, jonka malja taistelee Riedelin Sommelier-sarjan Bordeaux Grand Cru -lasia vastaan kokonsa älyttömyydessä. Olisin voinut rehellisesti asettaa molemmat käteni lasin maljaan ja heilutella sormiani siellä, elleivät baarin omistajat olisi ihmetelleet että piruako nyt teen.

Viinin väri on mustanpuhuva ja lähes läpinäkymätön, reunoiltaan selvästi tiilenpunaiseen taittuvan tummanruskea. Tuoksusta pystyy päättelemään jotain jo siitä, että pöydän toisesta päästä – metrin etäisyydeltä – sain jo kommenttia viinin tuoksusta.

Tuoksu on käsittämättömän tuhti ja tömäkkä. Siinä on tuhdisti nahkaista satulaa, hevosen hikeä ja tallia, mutta ei kuitenkaan yhtään tämmöisiin maalaisiin aromeihin yhdistyvää lantaisuutta. Tuon tukevan olfaktorisen turpaanvedon jälkeen lasista rupeaa löytymään tuoretta karhunvatukkaa, hapankirsikkaa, mustikkaa, kuivatettua taatelia ja vanhoja viikunoita. Myöhemmin viiniä nuuskiessa seasta rupeaa löytymään tupakkaa, palanutta tammea ja maata. Todella tyrmäävä tuoksu, joka vain leijailee lasista ulos ja täyttää ympäristönsä. Jösses.

Maku on todella kuiva, nahkaisen kehittynyt, voimakkaan mausteinen, vivahteikas ja intensiivinen. Sangiovesen hapankirsikkaa tuntee, mutta muuten varsinaiset hedelmäiset aromit ovat hyvin piilossa ja suun täyttää tyylikkäästi kehittyneiden aromien kirjo. Suussa pyöritellessä viinin jo valmiiksi roteva maku tuntuu vain hetki hetkeltä voimistuvan. Rakenteeltaan viini on melko hapokas ja hyvin tanniininen, mutta silti silkkisesti kielellä liukuva. Täyteläisessä maussa tuntuu myös suklaista tammisuutta, aavistus makeata taatelia ja hennon lantaisia maatalon aromeita.

Nahkainen, suklainen, mausteisen tamminen ja tanniineista karvas maku jatkuu kielellä puoliloputtomiin. Suu kuivuu mutta vettä nousee kielelle. Viini on puhdas upeus. Loistavasti ikääntynyt Brunello, jossa rakennetta riittää vielä pitkäksi aikaa kehittymistä ajatellen. Paras reissulla maistetuista viineistä, tähän asti maistamistani Brunelloista, ja yksi vaikuttavimmista koskaan maistamistani viineistä. Ehdottomasti loistovalinta syntymäpäiväillan päätteeksi.

Lyhyesti: Älyttömän voimakas ja roteva viini niin tuoksultaan, maultaan kuin rakenteeltaan. Viini on todella lihaksikkaassa kunnossa nyt vajaan kymmenen vuoden iässä, mutta on silti erittäin hyvin nautittavissa. Kehittyy myös helposti vielä pitkään. Dekantoi useita tunteja jotta viini pääsee todella oikeuksiinsa.

Arvio: Täydellinen – viinin nauttiminen on kaikkien aistien jatkuvaa turpaanvetoa. Pelkästään hyvässä.

Hinnan (8,50e) ja laadun suhde: Ca' del Vinissä 12 cl viinilasillisen hinnassa ei ollut mitään järkeä. Hyvä jos tällä hinnalla saa Suomessa edes juomakelpoista viiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti