Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.6.12

Zeni Ripasso "Marogne" 2010

Zeni Ripasso "Marogne" Valpolicella Classico Superiore 2010
  • Valmistaja: Cantina Fratelli Zeni
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Valpolicella Superiore
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina (60%), Rondinella (30%), Molinara (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,50e (Toukokuu 2012, Vinoteca Zeni, Bardolino)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Seuraava viini joka meille esiteltiin Zenin vinoteekin erikois-tastingissa, oli Zenin Ripasso, joka kuuluu viinitalon keskitason "Marogne"-linjastoon. Rypäleet ovat peräisin Valpolicellan arvostetulta Classico alueelta, kun taas nimen Superiore viittaa viinin saamaan vuoden tammitynnyrikypsytykseen. Ripasso taas tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että viini on Ripasso, eli Valpolicella Superiore -viini, jossa on käymisvaiheessa uutettu Amaroneen käytettyjen rusinoituneiden rypäleiden kuoria, jotka antavat viinille enemmän runsautta, tanniineja ja aromeja perus-Valpolicellaan nähden.

Väriltään viini on tummanpunainen, reunoilta hieman vaaleneva, yleisesti aavistus läpinäkyvyyttä. Tuoksu on Ripassoksi yllättävänkin hento, vaikkei erityisen elegantti. Makeankypsässä tuoksussa kohdataan tuoreita punaisia marjoja, lakritsia, kevyttä nahkaa, hentoa karvasmantelia ja aavistus alkoholisuutta.

Keskitäyteläinen maku on melko tuoreen marjainen, perinteisen hapankirsikkainen, yrttinen, kepeähkö, keskitanniininen, makean ja suklaisen tamminen ja hieman alkoholinen. Hapokkuus on kohtalaista, tehden viinille melko pehmeän samettisen rungon.

Jälkimaussa kielellä jatkuu melko pitkään punaisia, kypsiä marjoja, aavistus tammea ja hennon pippurista maustetta.

Kokonaisuutena tämä tuntuu kuitenkin olevan hieman pettymys Ripassoksi. Periaatteessa hyvin tehty viini, mutta se ei tarjoa mitään mielenkiintoista viinityyliin, minkä lisäksi se kalpenee äsken maistetun Bardolino Superioren rinnalla – asia, mitä en Ripassosta heti menisi uskomaan. Viinitalon omasta myymälästä ostettuna ihan kohtuullisen hintainen tuote, mutta ei erityisesti hintansa arvoinen yli kympin hinnalla.

Lyhyesti: Kevyenpuoleinen, tyypillinen ja hieman vaatimaton Ripasso.

Arvio: OK – hyvin tehty, mutta Ripassoksi melko vaisuhko ja yllättävänkin yllätyksetön.

Hinnan (9,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti