Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.12

Santa Cristina Lugana Massoni 2011

Santa Cristina Lugana Massoni 2011
  • Valmistaja: Tenuta Santa Cristina, Zenato
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Lugana
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Garda, Lugana
  • Rypäleet: Verdicchio (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 3,50e / 12 cl (Toukokuu 2012, Bardolino)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimeisenä päivänä ennen lähtöämme Italiassa etsimme Bardolinosta sopivaa ravintolaa, joka olisi auki keskellä siestaa ja mistä saisi jotain kevyempää lounaantapaista. Lopulta löysimme yhden sopivan oloisen, minkä nimen olen onnistunut kadottamaan ja/tai unohtamaan tässä kesäkuun aikana. Tilasimme lajitelman paikallisia juustoja, minkä kanssa itselleni valikoitui lasillinen Luganaa.

Viinin valmistaja on yksi ainakin kahdesta Italian Tenuta Santa Cristinasta (en löytänyt pikaisella googlailulla niitä sentään enempää); toinen niistä sijaitsee Toscanassa, tämä taas on yksi viinijätti Zenaton alla toimivia viinitaloja – sekä ymmärtääkseni se viinitalo, josta Zenaton nykyisenmallinen toiminta on alkunsa saanut. Viini on ns. single vineyard -viini, joka on valmistettu Massonin viinitarhan n. 25-vuotiaiden köynnösten Trebbiano di Lugana (eli Verdicchio) -rypäleistä. Viiniä kypsytetään terästankeissa ja pulloissa n. 6-8 kuukautta, joten tämä vuosikerta on ehtinyt myytäväksi ihan vasta kuukauden parin sisällä.

Viinin väri on tyypillisen vihertävänkeltainen, kevyen olkinen. Tuoksussa on miellyttävän makean hedelmäinen, tarjoillen kevyttä päärynää, aavistuksen hunajamelonia ja hieman sitruunamarmeladia.

Maku on makeasta tuoksustaan huolimatta kuiva, mutta selvästi maistamistani Luganoista pehmeämmästä päästä keskihapokkaalla rakenteellaan. Maku on voimakkuudeltaan kevyenpuoleinen, mutta melko mehevähkö, kypsän omenainen, vivahteikas ja hillityn yrttinen.

Jälkimaku on mieto, hedelmäinen ja lempeä. Kokonaisuutena viini on todella miellyttävä ja helpostilähestyttävä, mutta kypsän omenaisuutensa alla myös miellyttävän moniulotteinen. Rakenteensa puolesta viinissä olisi voinut olla omaan makuuni enemmänkin raikkautta ja särmää, mutta yleismiellyttävä aromimaailma antaa viinille paljon anteeksi. Kuitenkaan mistään kovinkaan suuresta ja ihmeellisestä Luganasta ei ollut kyse; viini on yleismiellyttävä arkivalkoviini kesäpäiviin.

Lyhyesti: Mukavan vivahteikas, pehmeän hedelmäinen ja yleismiellyttävä Pohjois-Italian valkoviini.

Arvio: Hyvä – muttei sen enempää. Miellyttävä sellaisenaan ja mukava kumppani kevyille ruoille.

Hinnan (3,50e) ja laadun suhde: Viinilasillisen hinta tässä ravintolassa oli oikein kohtuullinen. Olisipa Suomen ravintoloissa perusmiellyttävän arkivalkoviinin hinta lasilta yhtä järkevä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti