Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.7.12

Chapoutier Belleruche 2010

Chapoutier Belleruche Côtes du Rhône 2010
  • Valmistaja: Maison M. Chapoutier
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Côtes du Rhône
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône
  • Rypäleet: Grenache (50%), Syrah (50%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,95e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 13,09e (Tammikuu 2014, Alko)

Tässä päivänä eräänä syntyi yhtäkkinen tarve punaiselle piknikviinille. Etelä-Rhônen viinit ovat usein miellyttävyydessään ja melko mutkattomassa esiintymisessään oikein näppärä valinta tällaisiin tilanteisiin, joten Alkon Ranska-hyllyä selailemaan. Pienen pohdinnan jälkeen valinta kohdistui arvostetun M. Chapoutierin perus CdR-punaiseen, Bellerucheen, pääasiassa sen takia, että se on suljettu piknik-olosuhteisiin sopivalla kierrekorkilla.

M. Chapoutierin viinitalolla on historiaa Etelä-Ranskassa jo yli vuosisadan ajalta, mutta vasta 80-luvulla viinitalo on ruvennut keräämään maailmanlaajuista tunnustusta viiniensä tasosta ja nykyisin talo on yksi alueen suurimmista ja arvostetuimmista tuottajista. Lisäksi viinitalo tunnetaan useammista kuriositeeteista: viinit ensinnäkin pyritään valmistamaan mahdollisimman pitkälti luonnonmukaisesti, kuten miellyttävän monet ranskalaisviinit tätä nykyä, mutta koska viinitalo kasvattaa niin itse kuin ostaa kasvattajilta rypäleitä, eivät kaikki viinit ole luomusertifioituja, eli 100% luomua. Kaikki Chapoutierin omien tarhojen viinit ja luomutuottajilta ostetuista rypäleistä tehdyt viinit ovat luomusertifikoituja, mutta osa kasvattajilta ostetuista rypäleistä tehdyistä viineistä jää ilman sertifikaattia. Luomukasvatuksen lisäksi Chapoutier pyrkii mahdollisimman minimalistiseen ilmaisuun viineissään: jos appellaatio sallii viinin olevan tehty sekä sekoituksena että lajikeviininä, valmistaa viinitalo ensisijaisesti yhden lajikkeen viinejä. Lisäksi esimerkiksi Côtes du Rhône -viinit, jotka useimmiten valmistetaan vähintään kolmen rypäleen sekoituksina (Grenache-Syrah-Mourvèdre) tai suurempina, ovat perinteisesti Chapoutierilla yksinkertaisia kahden rypäleen (monesti 50-50) -blendejä. Viimeiseksi, Chapoutierin kaikissa viineissä on viinin nimi ja tiedot kirjoitettuna etikettiin myös braille-kirjoituksella (sokeiden pistekirjoitus.)

Väriltään viini on Grenache-vetoiseksi viiniksi tyypillisen läpinäkyvä mutta sävyltään hyvin syvä ja tumman viininpunainen, mikä taitaa olla Syrahin tekosia. Tuoksu on erehtymättömän Etelä-Rhônelainen: kypsää marjaisuutta, hapankirsikkaa, kevyttä luumuisuutta ja hentoa paahteisuutta. Tuoksusta kuitenkin puuttuu CdR-viineille usein tyypillinen auringossa paistunut makea kypsyys, viinin tuoksu on hieman yllättäen hyvin viileän ja tuoreen oloinen lajityyppinsä edustaja.

Maku on melko täyteläinen, mausteinen ja tuoksun tavoin yllättävän kuivahko. Maussa on kevyesti kypsää, tummaa luumua, joka tuntuu kielen kärjessä kevyenä makeutena, mutta muuten viini on hyvin kuivan ja tuoreen raikkaan oloinen, tarjoillen lähinnä hapankirsikkaa, kevyttä nahkaisuutta ja voimakasta pippurisuutta. Yleisesti Belleruche tuntuu usein niin kovin kypsänmakeiden ja monesti kovin paksujen, jopa löysien, CdR-viinien jälkeen hyvinkin hillityltä ja ryhdikkäältä esitykseltä. Ryhdikkäässä suutuntumassa on hyvät hapot ja kohtalaisesti tanniineja. Avauduttuaan viiniin tulee hennon mustikkainen sivujuonne, joka tasapainottaa särmikästä ja tyylikkään karvasta keskimakua.

Kuiva ja pitkähkö jälkimaku on tumman hedelmäinen, hyvin mausteinen, paahteinen ja hennosti savuisen tervainen. Viini on oikein miellyttävä sellaisenaan mutta se tuntuisi kaipaavan jotain tuhtia pääruokaa, sillä se on erityisesti heti avaamisen jälkeen hieman ohuen oloinen ilman ruokaa; ryhtiä ja rakennetta tukevia ruokia ajatellen viinistä kuitenkin vaikuttaa löytyvän. Kuitenkin tunnin avauduttuaan viinin hedelmäisyys rupeaa tasapainottamaan hapokasta ja tanniinista runkoa, minkä seurauksena viini tuntuu saavan lihaa luidensa päälle.

Paksua ja makeankypsää Côtes du Rhônen viiniä odottavalle Belleruche voi tulla karvaana yllätyksenä, mutta omaan makuuni viini vaikutti monia vastaavia viinejä tasapainoisemmalta, ryhdikkäämmältä ja tyylikkäämmältä esitykseltä. Kun kypsä, tumma hedelmäisyys ei dominoi palettia, pääsevät maun hienommat nyanssit esiin ja alusta loppuun toimiva tasapaino pääosaan. Viinin vahvuus on selvästi ruokapöydässä, jossa hillitympi aromimaailma ja hyvä tasapaino ovat eduksi, mutta viini oli oikein miellyttävä tapaus myös sellaisenaan – vaikkakin joku pehmeämpi ja mehevämpi viini olisi saattanut olla sellaisessa roolissa vahvemmilla.

Lyhyesti: Maultaan klassinen, mutta keskimääräistä hieman hillitympi Côtes du Rhône, jonka vahvuus on erinomaisessa hapokkuudessa, sopivasti tuntuvassa tanniinisuudessa ja miellyttävän vivahteikkaassa aromimaailmassa.

Arvio: Erittäin hyvä – oikein tyylikäs ja maukas perusatason Côtes du Rhône punaiselle lihalle ja pataruoille. Ilahduttavan ryhdikäs, särmikäs eikä niin suoraviivainen kuin monet CdR:t.

Hinnan (13,09e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

4 kommenttia:

  1. "...Lisäksi viinitalo tunnetaan useammista kuriositeeteista: viinit ensinnäkin valmistetaan luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti, kuten yllättävänkin monet ranskalaisviinit tätä nykyä, mutta viinitalo ei ole hakenut luomusertifikaattia, koska Chapoutier haluaa viininsä siksi, että ne ovat laadukkaita, eivät siksi, että ne ovat luomua."

    Hetkinen! Kyllä Chapoutierin omilla viineillä on luomusertifikaatti. Belleruche nyt ei vain satu olemaan 100 % talon omaa tuotantoa, sillä rypäleet ovat ostettuja. TJEU: http://www.chapoutier.com/organic-wines.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsos vain, kiitos oleellisesta tarkennuksesta! Olisi mielenkiintoista tietää, että onkohan sitten nämä Chapoutierin ei-sertifikoidut viinit kuinka luomua, sillä ymmärtääkseni talo kuitenkin pyrkii tekemään mahdollisimman luonnonmukaista tavaraa kautta linkan. Jos négocioiduille rypäleille ei saa luomusertifikaattia samoilla kriteereilla tjsp? Kenelläkään tarkempia tietoja?

      Taisi sitten olla Drouhinin viinitalo, joka oli mielessäni viinitalona, joka markkinoi viinejään ensisijaisesti talon omalla tyylillä eikä sertifikaateilla, vaikka viinit valmistetaan luonnonmukaisesti ja biodynaamisesti. Menee nämä biodynaamiset Ranskan viinijättiläiset helposti sekaisin.

      Poista
    2. Veikkaisin, että osa sopimusviljelijöistä viljelee luomuna, osa ei. Esim. Les Meysonniers C-H on luomusertifioitu, vaikka koostuu osittain ostetuista rypäleistä.

      Poista
    3. Jeps, tämä selventää jo melko pitkälti. Pitääpä korjata tuonne tekstiin informaatio lähemmäksi totuutta, tattis!

      Poista