Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.7.12

Krebs-Grode Eimsheimer Sonnenhang Eiswein 2010

Krebs-Grode Eimsheimer Sonnenhang Eiswein 2010
  • Valmistaja: Krebs-Grode
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Eiswein
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheinhessen, Eimsheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 26,50e (Toukokuu 2012, Heinemann Duty Free,
    Frankfurt International)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Toukokuisella Italian-reissullamme jouduimme tekemään sekä meno- että paluumatkalla reilun tunnin välilaskun Frankfurtissa. Tämä sopi allekirjoittaneelle juuri sopivasti, sillä menomatkalla sai kartoitettua hyvin lentokentän Tax Free -tarjonnan, ja paluumatkalla sitten kerättyä ne ostettavan arvoiset mukaan. Yksi mukaan tarttuneista ostoksista oli ainakin allekirjoittaneelle täysin tuntemattoman tuottajan Eiswein – jäätyneistä rypäleistä puristettu "jääviini" – joka oli lentokentän myymälöiden Eisweineista hinnakkain, ja siksi myös ainakin vakuuttavimman oloinen. Eisweinit kun tuppaavat maksamaan melkoisesti – 100 euroa 0,375 litran pullosta ei ole mitenkään ennenkuulumatonta – joten halusin minimoida pettymyksen raahaamisen puolen Euroopan päästä.

Viini tuli korkattua nyt, iältään melko nuorena, kotikutoisen Bailey's-juustokakun kumppanina. Olisi houkuttanut kypsyttää viiniä kauemminkin, mutta Alkon uutuuden – löysänmakean Louis Guntrum Silvaner Eisweinin – heikonpuoleisen rungon pelästyttämänä allekirjoittaneen pokka ei kestänyt antaa viinille enempää ikää. Halusin päästä varmistamaan ettei Krebs-Groden Eiswein ollut samanlainen tapaus.

Iältään vielä hyvin nuori Eiswein on lasissa kevyesti kuparisen ruskeaan taittuvan keltainen. Hienostunut tuoksu ei ole erityisen runsas, mutta silti paksu ja huumaavan makea. Siinä on lähinnä jälkiruokaviineille ominaista hunajaisuutta, persikan mehua ja kevyttä kukkeutta.

Maku on todella intensiivinen. Hetken aikaa viini ehtii vaikuttaa pehmeän täyteläiseltä makean hunajaisuuden jyllätessä kielen kärjessä, mutta kun viini leviää koko kielelle, mukaan astuu aivan uskomaton hedelmähapokkuus. Viini kepenee hurjalla tavalla hapokkuuden tarratessa napakasti kieleen ja valmiiksi tuntuvan hedelmäinen maku voimistuu happojen puraisusta todella intensiiviseksi ja voimakkaaksi. Aromeiltaan viini tarjoilee hunajaisuutta, tuoretta kriikunaa, kypsää persikkaa ja mandariinia. Vaikka viini on periaatteessa voimakkaan makea, ei runsas hapokkuus anna siitä juurikaan viitteitä vaan kokonaisuus pysyy hyvin kepeänä, eloisana ja kirpakan raikkaana, mitä edelleen korostaa todella alhainen alkoholipitoisuus (7%).

Jälkimaussa napakka hapokkuus tuntuu vielä voimakkaampana; se viiltää leukaperissä ja saa kylmät väreet juoksemaan selkäpiitä pitkin. Viinin hapokkuus tuo mieleen lähinnä sen, että puraisisi raakaa sitruunaa. Voimakas hapokkuus tuntuu mineraalisen aromikkuuden kanssa melko pitkään kielellä kevyen hunajaisuuden kadotessa melko nopeasti.

Intensiivinen, napakka ja hapokas viini sopi melko hyvin sen kanssa nautitun Bailey's-juustokakun kumppanina, joka oivasti tasoitti viinin särmikästä hapokkuutta hedelmäisyyden sointuessa hyvin yhteen kakun miedon kermasuklaisuuden kanssa. Erityisesti kakun koristeena olleet vadelmat saivat runsaasti potkua makeasta ja hapokkaasta viinistä.

Tässä jälkeenpäin vain harmittaa ettei toista pulloa tullut otettua mukaan; pidempi kypsyttely voisi tasoittaa tuntuvaa hapokkuutta hieman hillitympään suuntaan, samoin aromimaailma voisi saada vähän lisää moniulotteisuutta; nytsillään viini on melko nuori ja simppeli tapaus. Hieman (todellisuudessa ehkä kymmenisen vuotta?) vanhempana viini voisi toimia erinomaisesti herkkuna ihan sellaisenaan. Onhan viini nytkin todella erinomainen tapaus pelkiltään, vaikkakin sitrusmaisen kirpeä hapokkuus pitää huolen siitä, ettei viiniä tule hörpittyä kovinkaan tiuhaan tahtiin. Olisi mukava tietää viinin jäännössokeri ja hapokkuus; täyteläisyyden perusteella arvioisin sokeria löytyvän vähintään 150 g/l, ja happojakin reilusti yli 7 g/l – en yllättyisi vaikka pyörittäisiin jo kymmenen gramman korvilla, sen verran tuntuvasta pirtsakkuudesta on nyt kyse.

Joka tapauksessa, viini oli kelpo ostos; en tiedä olisivatko myymälän edullisemmat Eisweinit olleet nekin hyviä, mutta ainakaan tällä kertaa ei tullut ostettua pettymystä. Olisi tosiaan houkuttanut pistää viini vain kypsymään syrjään pitkäksi aikaa, mutta sitä ei uskaltanut kun ei tiennyt minkälaisesta viinistä oli kyse; näin jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä pitänyt uskaltaa. Joka tapauksessa, viini ei kuitenkaan missään nimessä tuottanut pettymystä. Ihailtavan kirpakka ja intensiivinen jälkiruokaviini.

Lyhyesti: Makea, intensiivisen hedelmäinen, kirpakan hapokas ja ihailtavan puhdaspiirteinen jälkiruokaviini.

Arvio: Erinomainen – todella tiukkarakenteinen, intensiivinen ja nuori mutta hyvin lupaava Eiswein. Kun ottaa huomioon missä hinnoissa Eisweinit voivat pyöriä, tämä viini tarjoaa todella paljon vastinetta rahalle, vaikkakin on selvästi vielä nuori ja niin aromeiltaan kuin hapokkuudeltaankin lähes raa'an oloinen. Selvästi ostamisen ja varastoinnin arvoinen tuttavuus.

Hinnan (26,50e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti