Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.7.12

Penfolds Rawson's Retreat Riesling 2011

Penfolds Rawson's Retreat Riesling 2011
  • Valmistaja: Penfolds
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Eastern Australia
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 5,40 / 12 cl (Kesäkuu 2012, Ravintola Milenka, Helsinki), 8,98e (Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Kesäkuun viimeisinä päivinä tuli pyörähdettyä Hakaniemessä, ravintola Milenkassa. Viinilistalta osui silmiini australialainen Penfoldsin Riesling, jonka tiesin Alkosta tutuksi 9 euron viiniksi, joten reilun viiden euron hinnalla viinissä oli melkoisen kovat katteet. Viinilasillinen oli kuitenkin halvempi kuin useimmat paikan oluet, joten päätin ottaa sitä lasillisen journalistiset tarkoitusperät mielessäni.

Väriltään viini on nuorekkaan vihertävä. Tuoksussa on tuoreita sitruksia, kevyttä petrolisuutta, kynsilakanpoistoainetta ja vahaa.

Suutuntumaltaan viini on hyvin raikas, kevyen täyteläinen, hapokas ja kieltä kirpistävä, hedelmäisyydeltään kevyen petrolinen ja sitruksinen, tarjoillen lähinnä limettiä. Tuoksussa esiintynyt asetoni ei onneksi näytä seuraavan makuun.

Jälkimaku on taas selvän vahamainen, kevyen limettinen, hennon mineraalinen ja melko lämmin. Viini on yleisesti arveluttavista adjektiiveistaan huolimatta yllättävän mukava ja lähestyttävä; sen ainoat varsinaiset kauneusvirheet ovat tuoksun asetonisuus ja jälkimaussa dominoiva lämmin alkoholisuus, joka ei soinnu hyvin yhteen kepeän rakenteen kanssa. Mutta vaikka viinissä on yleisesti tasapainoinen ja mukavan raikas rakenne, jää se kuitenkin melko yksipuoliseksi, pääasiassa limettisyydellä pelaavaksi uuden maailman Rieslingiksi. Rawson's Retreat on ihan hörpittävä arkivalkkari kuumaan kesäpäivään, mutta taidan kyllä tulevaisuudessakin ostella omat arki-Rieslingit Keski-Euroopan suunnalta. Ei tämä saman hintaluokan Eurooppalaisille juurikaan vastusta tarjoa.

Lyhyesti: Raikas, hyvärakenteinen, hennon petrolinen ja melko yksiulotteisen limettinen uuden maailman Riesling.

Arvio: Miellyttävä – kyllä tätä ihan mielellään juo arkena kevyiden ruokien kanssa tai sellaisenaankin, mutta näin yksioikoinen viini tuppaa kyllä viimeistään toisen lasillisen kohdalla käymään tylsäksi.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti