Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.7.12

Karl Schaefer Gerümpel Riesling 2010

Karl Schaefer Gerümpel Riesling Trocken 2010
  • Valmistaja: Weingut Karl Schaefer
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Trocken
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz, Mittelhaardt, Forst an der Weinstraße
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,40e / 16 cl (Heinäkuu 2012, Vin-Vin, Helsinki),
    16,60e (Viinitie)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Jo usean kuukauden ajan minun on pitänyt päästä tutustumaan Helsingin tuoretta viinibaaria, Vin-Viniä. Vihdoinkin tässä huhtikuisena keskiviikkona tarjoutui tilaisuus päästä katsastamaan miltä baari näyttää muutenkin kuin vain ulkoata päin. Ensimmäiseksi tuttavuudeksi lasiin valikoitui pitkällisen pohdinnan jälkeen saksalainen luomu-Riesling Pfalzista, Gerümpelin viinitarhalta.

Väriltään viini on vaalea, vihertävänkeltainen. Selvästi hailakampi ja vihertävämpi tapaus kuin seuralaiseni lasissa makoileva kuivahko Kabinett. Tuoksu on vaisuhko ja sulkeutunut; lasista leijailee lähinnä kepeätä ja puoliraakaa vihreätä omenaa ja hennon petrolista mineraalisuutta.

Maku on keskitäyteläinen, napakka ja intensiivinen, eli mistään painottomasta saksalaisesta selvästikään ei ole kyse. Suutuntuma on hapokas ja särmikäs, hapokkuus onkin lähes leukaperiäviiltävän voimakasta. Hillitty, karu ja rypäleelle tyypillisen puhdaspiirteinen makumaailma on hieman yllätyksetön ja kaipaisi jotain tuomaan mielenkiintoa kokonaisuuteen. Kyseessä on selvästi raikas ja kuiva saksalainen Riesling, joka toisaalta on oikein klassisen rapsakka, mutta toisaalta myöskin hyvin hillitty ja vaisuhko.

Pitkähkö jälkimaku on hyvin eloisa, mineraalinen ja hyvin kuivan napakka.

Kokonaisuutena Schaeferin Gerümpel Riesling on hyvin tehty ja nautittavan raikas valkoviini, mutta myös hyvin yllätyksetön ja äärimmäisen tyypillinen saksalainen Trocken. Viinin suurin ongelma lienee sen ikä – viini vaikuttaakin hyvin sulkeutuneelta ja äärimmäisen nuorelta. Todennäköisesti odottelemalla pullon kanssa useamman vuoden (tai jopa vuosikymmenen) viinistä saisi enemmän irti – hedelmä voisi onnistua tuomaan enemmän mielenkiintoa ja hapokkuuden pahin viilto pehmenisi.

Nykyisellään lasillinen Vin-Vinissä tarjoaa raikkautta ja tyypillisiä, raikkaan Rieslingin aromeja, mutta auttamattoman nuorena Rieslinginä ei juuri mitään muuta. Karujen ja raikkaiden Rieslingien ystävälle tämä on ihan varteenotettava esitys, mutta mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia etsivän kannattanee tutustua listan muihin nimikkeisiin. Sen sijaan jos pullon ostaa, kannattaa se pistää visusti talteen ja palata asiaan sitten kun viini on kerännyt paljon enemmän ikää.

Lyhyesti: Hyvin hillitty, riipivän hapokas ja lähes raa'alta vaikuttavan nuori saksalais-Riesling.

Arvio: Tyylikäs – viini ei selvästikään loistanut näin nuorena ja sellaisenaan nautittuna. Jos ostaisin tätä pullollisen kotiini, antaisin sille vielä monta vuotta lisää ikää ja pitäisin huolta, että se tarjottaisiin sopivan ruoan kanssa. Kyseessä on kuitenkin oikein paljon tulevaisuuteen lupaava tapaus, vaikka jättikin allekirjoittaneen nykyisellään hieman kylmäksi.

Hinnan (9,40e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 16 cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen.
Hinnan (16,60e) ja laadun suhde: Hyvä – vielä kun saisi Alkosta samalla hinnalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti