Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.7.12

Yalumba Organic Viognier 2011

Yalumba South Australian Organic Viognier 2011
  • Valmistaja: Yalumba
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia
  • Rypäleet: Viognier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,50e / 12 cl (Heinäkuu 2012, Kulttuuritehdas Korjaamo, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Tulipa tässä pyörähdettyä melko spontaanisti Kulttuuritehdas Korjaamolla katsomassa Islajaa. Siinä keikkaa odotellessa tuli katsastettua paikan viinitarjonta, josta mielenkiintoisimmaksi erottautui Australian vanhimman perheomisteisen viinintuottajan, Yalumban, luomu-Viognier.

Viiniin käytetyt rypäleet eivät ymmärtääkseni ole juurikaan peräisin Yalumban omilta tarhoilta, vaan firma ostaa luomusertifioitujen viinitarhojen rypäleitä ympäri valtavaa Etelä-Australian aluetta. Pullon etiketissä koreilee kuin viinin voimakasta kukkeutta vihjaillen muutama unikko.

Väriltään viini on melko hailakka, aavistuksen oljenkeltaiseen taittuvan väritön. Tuoksu on sulkeutuneen tiukka ja kevyehkö mutta ilmiselvän tyypillinen rypäleelle: selvän kukkainen ja erityisesti sahramisen mausteinen. Aromikkaan tuoksun alla häivähtelee vivahteita kypsistä aprikooseista, ananaksista ja aniksisesta yrttisyydestä.

Maku on aluksi suuntäyttävän runsas, mutta sitten kuiva ja persoonallinen, intensiivisen kukkea mausteisuus astuu kuviin käyden terhakkaasti makuhermojen kimppuun. Tuoksun tavoin myös maussa aprikoosi ja ananas piileskelevät mausteiden alla, häivähdellen aika ajoin esiin. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen, viskositeetiltaan lähes öljyinen, mutta myös yllättävän hapokas. Silti tuntuu siltä kuin viini kaipaisi lisää happoja raikastamaan tuhtia, mausteista aromimaailmaa.

Runsaanpuoleinen (13,5%) alkoholi lämmittää voimakkaasti mausteisessa, kevyesti inkiväärisessä, tiukanpuoleisessa jälkimaussa. Tämä jälkimaun mausteisuus tuntuu orjallisesti toistavan hyvin pitkään keskimaun mausteisuutta.

Voimakkaan kukkean aromikkuutensa ja persoonallisen mausteisuutensa vuoksi Yalumban SA Viognier on hyvin Gewürztraminer-mainen, mutta silti selkeästi eri maata, erityisesti kypsien trooppisten vivahteidensa ansiosta. Sellaisenaan nautittuna viini tuntuu siltä, että rypäleen ominaisaromeja olisi koetettu tuoda hyvin korostetusti framille, minkä vuoksi viini tuntuu turhankin suoraviivaiselta ja isolta. Viinin tasapaino ei ole täysin hukassa, se on vain turhan ison oloinen, massiivinen.

Australialaisen Viognierin röyhkeys tekee viinistä mielenkiintoisen tuttavuuden, joten lasillinen menee helposti ihmetellessä, mutta ei tämä viini sellaisenaan erityisen nautiskeltava ole. Tämmöinen pommi kaipaa tukevaa – ja esimerkiksi aasialaishenkisesti maustettua – ruokaa tarjoamaan vastapainoa viinin aggressiiviselle ilmaisulle. Tämä ei ole elegantti ja hienostunut Viognier, vaan roteva, kömpelönpuoleinen muskeli-Viognier. Minulle jäi melko epäselväksi pidänkö viinistä vai en, vaikka koetin saada siitä selvää koko lasillisen ajan. Asia olisi helpompi päättää, jos viiniä pääsisi maistamaan esimerkiksi thaimaalaisen nuudelilautasen kumppanina.

Lyhyesti: Ronski, särmikäs, kukkea ja voimakkaasti mausteinen valkoviini mausteisten ruokien kumppaniksi.

Arvio: OK – Viognierin turhan korostunut mausteisuus jakaa mielipiteitäni. Plussaa on mielestäni se, että rypälelajike on tunnistettavissa, mutta tämä tuntuu jo vähän liioittelulta. Lasillinen meni kuriositeettiarvolla, mutta en tiedä viitsiikö sitä uudelleen kokeilla – ainakaan ilman purtavaa.

Hinnan (6,50e) ja laadun suhde: Korjaamolla 12 cl lasillinen oli ihan kohtuullisen hintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti