Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.7.12

Ca' del Baio Dolcetto d'Alba Lodoli 2010

Dolcetto d'Alba Lodoli 2010
  • Valmistaja: Ca' del Baio
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Dolcetto d'Alba
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Alba
  • Rypäleet: Dolcetto (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,49e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta ennen valikoimasta poistumista: 10,89e (Heinäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Pitkän aikaa mielenkiintoani oli houkutellut Alkon hyllyillä nököttävä Ca' del Baion Dolcetto Lodoli. Viinin viehätys oli perustunut lähinnä siihen, että Pohjois-Italian Piemonte on mielestäni yksi Italian mielenkiintoisimpia viinialueita, mutta Dolcetto oli itselleni melko tuntematonta aluetta. Useat Dolcettot ovat tunnettu melko yksinkertaisina ja arkisina mutta myös aromikkaina ja ryhdikkäinä punaviineinä – mutta Alkon 14,96 euron hintalappu oli ollut juuri ja juuri sellaisella kipurajalla, että viini oli päässyt useasti jo käteen pyöriteltäväksi, muttei kuitenkaan ostettavaksi asti.

Kuitenkin kesäkuussa viini siirtyi valikoimasta poistuviin tuotteisiin ja samalla viinin hinnasta katosi reilu euro pois, joten viini sai mahdollisuuden tulla testatuksi. (Lisäksi heinäkuussa viinin hinta putosi edelleen hämmentävän edulliseen kymppiin.) Viini päätyikin lämpimänä heinäkuisena iltana kotona leivotun pizzan kyytipojaksi.

Väriltään viini on todella kaunis, kirkas ja syvän rubiininpunainen. Väri on kovin monelle piemontelaiselle punaviinille tyypillisen läpinäkyvä, mutta samalla tumma.

Tuoksu on värin tavoin ihastuttava: siinä on päällimmäisenä perinteisen italialaista kirsikkaa, mutta sitä tukee kevyt nokisuus ja savuisuus, etäisempi makea punamarjaisuus, vivahteikas paletti maanläheisiä aromeja ja hento lakritsijuuren tuoksu.

Suutuntumaltaan viini on hyvin eloisa ja ryhdikäs. Kepeä maku on hyvin kuiva ja napakan hapokas, siinä on kirpeätä hapankirsikkaa, lähi-idän mausteita, savua, pippuria, jälkimaussa jopa hunajaiseksi taittuvaa kukkeutta ja mineraalisuutta. Tanniineja on kevyenpuoleisesti, mutta ne tuovat pientä särmää ja purevuutta kevyen eläväiseen makuun. Viinissä tuntuu olevan kevyehköön makuun nähden yllättävänkin paljon syvyyttä ja luonnetta.

Jälkimaussa on aiemminmainitun hennon hunajaisuuden lisäksi voimakasta mineraalia, tiukkaa hapankirsikkaisuutta ja hennon bitteristä yrttisyyttä. Mineraalinen maku jatkuu kielellä todella pitkään hapokkuuden nostaessa vettä kielelle. Alkoholi jää lämmittämään kevyesti nielua lyhyeksi aikaa.

Italiaa osaavien ei kannata luottaa rypäleen nimeen (Dolcetto – pieni makea), sillä ainoa makeus mitä viinistä oli aistittavissa oli tuoksun kypsänmakeat marjaiset aromit. Muuten viini on hyvin erittäin kuiva ja paikoin jopa happamankirpeä. Lodoli on kepeältä tyyliltään melko arkinen ja sen särmikäs maku tekee siitä melko selvän ruokaviinin, mutta sellaiseksi viini onkin ilahduttavan tyylikäs, tasapainoinen ja vivahteikas. Lisäpisteitä todella tyylipuhtaasta aromikkuudesta – viini ei näe kypsytysvaiheessa sekuntiakaan tammea! Lopputuloksena on erittäin raikas, eloisa ja tyylipuhdas Dolcetto. Mi piace.

Lyhyesti: Kevyehkö, hapokas, mausteinen, kevyesti savuinen ja hapankirsikkainen ruokaviini, joka raikkaalla, kepeällä tyylillään sopii kevyesti viilennettynä erinomaisesti lämpimien kesäpäivien kepeisiin ruokiin.

Arvio: Erittäin hyvä – tuhtien ja kypsänmakeiden uuden maailman viinien ystävissä tämä viini aiheuttanee lähinnä nenän nyrpistelyä, mutta allekirjoittaneelle viinin kepeä ja raikkaan hapokas kokonaisuus toimi lämpöisenä kesäiltana kotikutoisen pizza Margheritan kumppanina vallan erinomaisesti. Ihastuttava pieni arkiviini, joka huokuu pohjoista Italiaa.

Hinnan (14,96e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.
Hinnan (13,49e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (10,89e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti