Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.7.12

Fernway Sauvignon Blanc 2011


Fernway Sauvignon Blanc 2011
  • Valmistaja: Les Grands Chais de France
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,50e (Heinäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 11,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Oli kesä kuinka kurja tahansa, sopii vehreä, pirteä ja raikas Sauvignon Blanc aina kesään. Viinien usein nokkoselliset ja leikattua nurmea muistuttavat tuoksut sointuvat erinomaisesti kevääseen ja kesään, minkä lisäksi ne tekevät siitä hyvin toimivan yhdisteltävän tuoreemmille kasvisruoille (esim. parsa, salaatit.) Lisäksi rypäleen luontaisen korkea hapokkuus tekee siitä varman yhdisteltävän myös monille mereneläville, usein niiden valmistustavasta ja kylkiäisistä riippumatta.

Alkolla kaiketi rupesi olemaan paineita saada alle 10 euron Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc valikoimiin tämän maailmanlaajuisen viinitrendin vihdoin saapuessa Suomeenkin hieman jälkijunassa. Uuden-Seelannin SB:t ovatkin hyvin tunnettuja melko tasaisen korkeasta laadusta, hyvin raikkaasta ja napakasta hapokkuudesta ja tasapainoisesta yhdistelmästä perinteisen vehreitä ja modernin trooppisia aromeja. Vastapainona tosin on ollut tuo automaattisesti +10 euron hinta – kunnes hyllyihin saapui Fernway: Ranskalaisen jättiyhtiön Uudessa-Seelannissa tuottama viini, jonka rypäleet kerätään, puristetaan ja viiniytetään paikan päällä, mutta kuljetetaan valtavissa tankeissa Ranskaan, jossa viini lopulta pullotetaan ja myydään eteenpäin. Tällä tavoin säästetään runsaasti kuljetuskustannuksissa, mikä heijastunee myöskin viinin edulliseen hintaan.

edit: näköjään sitten vuodenvaihteessa 2013 tämä viini sitten halusi heittää sen ainoan myyntivalttinsa, eli alle kympin hinnan, kun viinin hintaa korjattiin yli 2 euroa ylöspäin. Korjataanpa samalla hinta-laatusuhde "hyvästä" pykälän alemmas.

Väriltään viini on rypäleelle uskollisesti lähes väritön, häivähtäen hieman raa'an vihreään. Tuoksu myöskin paljastaa selvästi käytetyn rypäleen, tarjoillen herukanlehteä, karviaista ja murskattua nokkosta. Kaiken yläpuolella kuitenkin leijuu hyvin tuhti ja runsas trooppisten hedelmien tuoksu.

Maultaan viini on hyvin makean trooppisen hedelmäinen ja runsas, joten viinin pieni jäännössokeri (5 g/l) vaikuttaa tuntuvan maussa asti. Kuitenkaan mistään makeasta viinistä ei ole kyse, sillä kirpakka yrttisyys ja erittäin napakka ja ryhdikäs hapokkuus pitävät viinin hyvin raikkaana. Fernway vaikuttaa olevan yleisesti klassisen trooppinen Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc, tosin hieman helpon- ja kosiskelevanpuoleinen aromeiltaan.

Jälkimaku on keskipitkä, kirpakan hapokas ja nokkosinen. Kokonaisuutena Fernway SB jää selvästi plussan puolelle. Vaikkei viini olekaan yrityisen ihmeellinen maan viinityylin edustaja, on se reilun euron halvempi kuin toiseksi halvin Alkon vaihtoehto, ja silti oikein nautittava ja raikas valkoviini. Sitä saa, mistä maksaa, ja tässä tapauksessa maksaa halvasta Uuden-Seelannin Sauvignonista. Aromien syvyys ja runsaus jää hieman puolitiehen jos vertaa hinnakkaampiin vastaaviin viineihin, mutta rakenne ja perusaromit ovat juuri kohdallaan.

Jäljelle jää kysymys: haluaako sitä mielummin halvempaa vai parempaa. Tässä tapauksessa molemmat vaihtoehdot tuntuvat yhtä varteenotettavilta.

Lyhyesti: Maalle ja rypäleelle tyypillinen, vaikkakin hieman yksiulotteinen, esitys: trooppisen hedelmäinen, hapokkaan raikas, kuiva ja vehreä valkoviini.

Arvio: Hyvä – oikein toimiva, edullinen valkoviini, joka antaa tasan sen mitä etiketti lupaa, eikä yhtään enempää. Arkisin se riittää oikein hyvin.

Hinnan (11,97e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti