Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.7.12

Väliaikatiedote #6: Arvostelut Alkon viineistä ja Alkon Top 100

Tervehdys kaikki lukijat; nyt erityisesti te Alkon hyllyiltä viinejä etsiskelevät!

Ajattelin tässä aikani kuluksi tehdä itselleni listan sadasta parhaasta viiniostoksesta, mitä Alkossa voi tehdä, mutta päätinkin tehdä siitä samalla julkaisukelpoisen version tänne blogiini. Viinit eivät siis ole absoluuttisen parhaita viinikokemuksia, vaan siellä on esimerkiksi paljon melko perustasoisia, mutta oikein kelvollisia viinejä, joita on siunattu varsin järkevällä hintalapulla. Toiset sitten taas ovat hieman hinnakkaampia, mutta joka tapauksessa vallan tutustumisen arvoisia, persoonallisia tai muuten vain upeita tuotteita. Tämä lista tullee elämään tulevaisuudessa kun löydän uusia rakkauksia, tutustun arvostamiini viineihin paremmin tai kehno vuosikerta pudottaa aikaisempien meriiteillä ratsastaneen pois. Listan perästä löytyy myös Bottom 10, eli kymmenen huonointa ostosta, joita hyviä viinikokemuksia kaipaava voi tehdä.

Samalla tein näitä samoja Alkon kassoja kuluttavia ihmisiä ajatellen oman sivun niistä arvostelluista viineistä, jotka tällä hetkellä ovat Alkon valikoimissa.

Toivottavasti nämä pienet lisäykset parantavat Alkon valikoimasta viinejä katselevien elämää (eivätkä niiden päivittäminen tee omastani liian vaikeata!)

6 kommenttia:

  1. Todella hieno homma! Tätä tulee varmasti käytettyä referenssilistana ostoksia mietittäessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta! Hieno homma, jos kelpaa! Tuntee tehneensä hyödyllistä työtä, kun löytyy ainakin yksi ihminen, jota se on hyödyttänyt. :)

      Poista
  2. Hah! Provosoivaa tekstiä Lansonista! :) Itse pidän Lansonin tyylistä, jossa skumppa ei käy läpi malolaktista käymistä. Jokin kuuluisa viinikirjailija, en nyt muista kuka, kuvaili Lansonin tyyliä näin: "kuin kurlaisi partakoneen terillä." Ihan osuva kuvaus. Sekin on totta, että se vaatii ikää, mutta ei kukaan valita siitä että esim. nuori Burgundi vaatii ikää, joten miksi pitää valittaa, että sen tyylin nuori skumppa, joka vaatii ikää, on turhan kireää ja ärhäkkää kun se tulee Alkoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja heti tärppäsi! Ja pakko myöntää, joudun kyllä yhtymään tähän kirjailijan kommenttiin täysin. :D

      Mutta juuri kuten kirjoitinkin, Lanson on vihoviimeinen valinta _nuorina juotavista_ shamppiksista! Lanson ei ole siis missään nimessä tuolla listalla absoluuttisen paha, eli en missään nimessä vastusta sitä, että sitä löytyy Alkon hyllyiltä.

      Jos löytyy halua ja on fasiliteetteja kypsyttää, on Lansonin Musta oikein näppärä valinta. Kuitenkin jotakuinkin 98% Shamppanjoista menee heti käyttöön, joten en näe järkeä Lansonin ostamisessa muuten kuin siinä, että tykkää hienosti designatusta mustasta ulkoasusta ja viiltävään hapokkuuteen nähden erittäin hennosta hedelmästä! Jos heti haluaa skumpan käyttöön, samaan hintaan saa mielestäni paljon lähestyttävämpiä ja persoonallisempiakin tapauksia, ja jos Lansonin tyylistä pitää, on kympin lisäpanostuksella löytyvä Gold Label ollut paljon miellyttävämpi ja vivahteikkaampi esitys ja ikänsä puolesta paljon vähemmän riipivän hapokas esitys.

      Jos säilöön haluaisin Shamppanjaa kypsyteltäväksi, olisi Black Label melko varma ostos. Sen sijaan pian korkattavaksi kuohuvaksi Musta Lanson ei itseäni juuri puhuttele.

      Poista
  3. Olisikohan se ollut M. Broadbent, joka noin kirjoitti Lansonista? Selailin just tunnin verran viinikirjojani, mutten vieläkään löytänyt lähdettä!

    Mutten silti ymmärrä, miksi pitää laittaa listalle, vaikka tiedät ettei tämä sovellu nuorena juotavaksi? Jos et muuten vaan pidä tästä, niin sithän se ansaitsee paikkansa, mutta et silti laittanut muita tiukkoja tapauksia inhokkilistallesi! Se, että valtaosa ostetaan heti juotavaksi, ei tee viinistä pahaa, se tekee vain kuluttajasta tietämättömän. :)

    Oletko maistanut nykyisen Alkon vk Gold Labelistä? Mä olin aika pettynyt. 2002 ei tunnu olevan mun makuun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etsi, etsi! Olisi mukava kuulla lähde lainaukselle. :)

      Mutta viini on listalla juuri sen takia, että se on omasta mielestäni huono ostos hintaluokassaan - nuorena. Jos samassa hintaluokassa (ja edullisemmallakin) on tarjolla Shamppanjoita pikaiseen kulutukseen, en ymmärrä miksi Lanson valikoituu niin monelle. Yritän tässä kuitenkin myös vaikuttaa edes marginaalisesti ihmisten ostokäyttäytymiseen.

      Olen kuitenkin uskoakseni myös tehnyt melko selväksi sen, etten pidä Lansonia huonona valintana jos sen kanssa jaksaa nähdä aikaa ja vaivaa, ja se on listalla ainoastaan sen takia, että lähes kaikki kuluttajista ovat niin tietämättömiä, että nauttivat sen aivan liian nuorena, raakana ja riipivänä. Bottom 10:n viimeisenä se kuitenkin pitää jokeripaikkaa, vaikkakin voisin pistää sinne vielä yhden oikeasti huonon ostoksen täydentämään listan kymmeneen ja jättää Lansonin omalle erilliselle jokeriosastolle.

      Ja sen takia Lanson on tuolla näillä kriteereillä, etten ole ehtinyt maistaa tarpeeksi niitä ehdottomasti kypsytystä kaipaavia tapauksia, että vastaani olisi tullut tapauksia, jotka olisivat yhtä tympeitä ja vaisuja hintaluokkansa edustajia "liian" nuorina.

      Ja tosiaan yhden kerran olen tuota Gold Labelia maistanut ohimennen ilman mitään muodollisia muistiinpanoja, kunhan mieleeni se jäi oikein miellyttävänä esityksenä. Vuosikerrasta en osaa sanoa, mutta todennäköisesti se on voinut olla juuri tuo vk. 2002.

      Poista