Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.7.12

Muehlforst Lieu-dit Riesling 2011

Muehlforst Lieu-dit Riesling 2011
  • Valmistaja: Cave Vinicole de Hunawihr
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Hunawihr
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,97e (Toukokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 12,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Kesäisin asunnossamme lämpötila nousee kuumimpina päivinä aivan naurettavan korkeaksi. Parveke meiltä löytyy, mutta koska taloudestamme löytyy myös pari kissaa, joutuu parvekkeen lasit pitämään jatkuvasti kiinni, joten asuntoa ei saa juurikaan tuuletettua. No, päätimme kaverini kanssa korjata tilanteen ja rakentaa parvekkeen ovelle kehikon, johon viritetään kanaverkko. Näin parvekkeen laseja voidaan pitää koko ajan täysin auki ilman että kissat pääsevät hyppäämään parvekkeelta alas (mikä olisi melko ikävä asia, sillä asustelemme 5. kerroksessa.) Sahaillessamme ja ruuvaillessamme kehikkoa kuntoon avautui nikkarointiviiniksi kehuttu ja monen luotettavaksi toteama Hunawihrin Riesling, joka on ns. Lieu-dit -viini, eli tietyltä appellaation sisällä sijaitsevalta tarhalta tai alueelta tuleva viini. Tässä tapauksessa Lieu-dit on Muehlforst, 300 metriä merenpinnan yläpuolella, hyvin kalkkipitoisella maalla sijaitseva kylä.

Viini on väriltään melko haalean viherkeltainen. Runsas hapokkuus luo pienenpieniä kuplia viinilasin reunoille. Tuoksu on todella runsas ja yllättää voimakkaalla vahamaisuudellaan. Persoonallinen ja monisyinen tuoksu tarjoilee mineraalia, passionhedelmää, tuoreita omenoita ja jotain, joka tuo mieleeni lähinnä tuoreen kurkun. Avauduttuaan ja lämmettyään viini rupeaa tuomaan enemmän klassisia Alsacen Rieslingien aromeita, kuten hunajaa ja kevytta ananaksisuutta. Yleisilme tuoksusta on todella runsas, persoonallinen ja hennon kukkea. Vaikuttavaa tavaraa, kunhan voimakkaan vahamaisuuden luomasta ensihämmennyksestä pääsee ylitse.

Maku on runsas ja keskitäyteläinen. Hento jäännössokeri (7 g/l) napakan hedelmäisyyden kanssa luo aluksi hämmentävän vaikutelman puolikuivasta Rieslingistä, mutta keskimaussa tuntuva mineraalisuus, kepeän vehreä yrttisyys ja napakka hapokkuus ottavat parketin haltuunsa ja viinistä katoaa makea aspekti lähes kokonaan. Intensiivinen ja napakka maku tarjoilee trooppisia hedelmiä, kuten passionhedelmää ja aprikoosia. Viinissä trooppisia hedelmiä muistuttava maku, jäännössokeri, hapokkuus ja mineraalisuus ovat kaikki oikein kohdillaan ja kokonaisuutena viini on uskomattoman tasapainoinen.

Jälkimaku on pitkähkö, mineraalinen, suuta supistava ja makean hunajaisen aromin myötä aavistuksen mehiläisvahamainen. Voimakas hapokkuus nostaa runsaasti vettä kielelle.

Lyhyesti: Voimakasmakuinen ja runsaan aromikas Riesling, joka tuo pöytään mitä mielenkiintoisimman tuoksu- ja makupaletin. Loistoviini kohtuullisesti viilennettynä niin kevyiden ruokien kanssa kuin sellaisenaankin.

Arvio: Erinomainen – vaikuttavan moniulotteinen ja vivahteikas Alsacen Riesling, erityisesti hintaluokka huomioon otettuna. Persoonallinen ja erittäin maistuva tuttavuus.

Hinnan (12,48e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti