Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.7.12

Sassarini Cinque Terre 2010

Sassarini Cinque Terre 2010
 • Valmistaja: Cantina Sassarini Natale
 • Tyyppi: Valkoviini, DOC Cinque Terre
 • Maa: Italia
 • Alue: Liguria, Cinque Terre
 • Rypäleet: Bosco (50%), Vermentino (30%), Albarola (20%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 15,14e (Heinäkuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 14,29e (Tammikuu 2014, Alko; poistuva tuote)

Mukavaa havaita, että Alko on tuonut valikoimiinsa enemmänkin laadukkaita ja mielenkiintoisia italialaisia valkoviinejä – keskimäärin kun italialaisvalkkarit tuppaavat olemaan melko kepeitä, neutraaleja ja vaatimattomia.

Tähän viiniin mielenkiintoa tuo sen sijainti – Cinque Terre on alue Luoteis-Italiassa, Liguriassa. Tämä kaistale Rivieraa sijaitsee roséeviineistään tunnetun Ranskan Provencen ja Italian Piemonten välissä, ja siellä kasvatetaan pääasiassa vain valkoviinejä paikallisista, melko tuntemattomista rypäleistä. Pieniä kuriositeetin aineksia siis ilmassa!

Väriltään viini on kellervä, jossa hieman vihertävää sävyä. Tuoksussa on paljon trooppisia hedelmiä – melonia, kevyttä päärynää, raikkaita sitruksia, aprikoosia – sekä vivahde Sauvignon Blanc-maista karviaista. Etelän hedelmäisyydestään huolimatta tuoksu on hyvin raikkaan, eloisan ja jopa viileän oloinen.

Suutuntumaltaan viini on hyvin hapokkan ryhdikäs, jopa raikkaan kirpeä, ja eloisa. Tuore maku on kevyenpuoleinen, mutta intensiteetiltään vahva. Se tuo kielelle yrttejä, tuoretta omenaa, kevyen kirpakkaa greippiä ja yleistä vivahteikkuutta. Vaikutelma on hyvin tasapainoinen ja miellyttävä, mutta jotenkin aromikkaaseen tuoksuun nähden hieman vaatimaton.

Jälkimaku on suutapuhdistavan mineraalinen, yrttinen, hapokkaan rapsakka ja miellyttävän pitkänpuoleinen.

Kokonaisuutena viini on kevyt, mutta todella tyylikäs. Ryhdikäs ja vahvarakenteinen suutuntuma kestää hyvin monipuolistakin ruokatarjontaa, mutta kevyenpuoleinen maku kaipaa lähinnä kevyitä kasvisruokia tai mereneläviä. Makunsa puolesta viini on oikein tyylikäs ja monipuolinen esitys, mutta yleisolemukseltaan se on kuitenkin melko tyypillinen, paremman pään paikallinen arkiruokaviini. Siksi viinin hinta – joka ylittää mm. hieman aiemmin valikoimiin tulleen Suavian – tuntuu melko kireältä. Vastaavalla hinnalla rupeaa tulevaan vastaan esimerkiksi hyvin laadukkaita ranskalaisia, joiden rinnalla vivahteikkuudestaan ja rakenteestaan huolimatta tämäkin viini kalpenee.

Viini on oikein miellyttävä, tasapainoinen ja hyvärakenteinen valkoviini, mutta hintaluokassaan se on hieman 50-50. Kuriositeettina uutta, hyvärakenteista viiniä metsästävälle viini menee vielä kertaostoksena, mutta tavalliselle arkiruoalle kumppania metsästävä saa yhtä tasokkaita viinejä muutamaa euroa halvemmallakin.

Lyhyesti: Ryhdikäs, raikkaan hapokas, vivahteikas ja kevytarominen valkoviini Ligurian rannikolta.

Arvio: Tyylikäs – viini edustaa selvästi Alkon Italia-hyllyn parempaa päätä. Kaikin puolin tasapainoinen ja vivahteikas esitys, jonka Akilleen kantapää tuntuu olevan kuitenkin hieman turhan arkinen keskimaku.

Hinnan (14,29e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei täytä hinnan luomia odotuksia.

4 kommenttia:

 1. Tuli vihdoinkin maistettua tämä. Oli kyl aika maukas. Mukavan mineraalinen. On aina hauska maistaa tuntemattomia rypäleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ehdottoman samaa mieltä tuosta tuntemattomien rypäleiden pointista. Jos vaihtoehtoina ovat samanhintaiset ja yhtä hyviksi arvioidut viinit, joista toinen on jostain jokapaikan kansainvälisestä rypälelajikkeesta ja toinen pienen viinialueen tuntemattomista paikallislajikkeista, on valinta hyvin varma tuntemattomien lajikkeiden hyväksi ihan vain kuriositeettiarvon takia.

   Mukavaa myös, kuinka viime aikoina on ruvennut tipahtelemaan laadukkaita italovalkkareita Monopolin valikoimaan Pieropanin poistuttua. Hinnat ovat melko kovia kyllä, mutta tasokin on myös ollut ilahduttavan korkealla. Yhtenä seuraavista testattavista kuumottelee tuo pienen erän Sand Moscato.

   Poista
 2. On kiva, että Italiasta on tullut jännää tavaraa. Mutta tänä kesänä minusta on tuntunut, että Alkoon on tullut poikkeuksellisen paljon mielenkiintoista. On nämä Italialaiset, sit tuli Slovenialainen Sauvignon, josta eilen kirjoittelin, tuli muutama Itävaltalainen ja kuiva Tokaji Unkarista ja parikin Godelloa Espanjasta. Vaikka tekstiä tulee melkein päivittäin blogiini, niin ei silti kaikkea tätä ehdi maistaa! Pitää varmaan ostaa varastoon ja juoda sit joskus. Paitsi se on osoittautunut huonoksi ratkaisuksi aiemmin: kaappi täyttyy yllättävän nopeasti, jos näin alkaa tekeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tämä ilmiö on tullut tutuksi. :D Tosin en anna tämän haitata. Mieltä lämmittää, että rupeaa olemaan melko monenlaiseen tilanteeseen sopiva viini käden ulottuvilla.

   Mutta on kyllä selvästi A:n ostopuolella panostettu paljon mielenkiintoiseen tavaraan, eikä ostettu pelkästään seitsemän euron Shirazeja, which is nice. Hatunnosto.

   Poista