Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.7.12

Dopff & Irion Riesling Cuvée René 2010

Dopff & Irion Riesling Cuvée René Dopff 2010
 • Valmistaja: Dopff & Irion
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
 • Maa: Ranska
 • Alue: Alsace
 • Rypäleet: Riesling (100%)
 • Koko: 0,25
 • Hinta ostohetkellä: 4,93e (Heinäkuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 5,58e (Tammikuu 2014, Alko)

Alko on viime aikoina ruvennut panostamaan toden teolla laadukkaampiin pikkupulloihin. Viime aikoina hyllyyn on tipahdellut yksi jos toinenkin tasokkaampi 0,375-kokoinen pullo, mutta kolmanneskokoisten (0,25 l) puteleiden tarjonta on jäänyt lähinnä chileläisten bulkkituhnujen vastuulle. Vihdoinkin tämäkin asia korjaantui, kun Alsacelaisen Dopff & Irionin piskuinen Riesling saapui hyllyille. Vielä mukavampaa on se, että kyseinen Riesling ei edes edusta viinitalon peruslinjastoa, vaan astettaa parempaa Cuvée René Dopff -linjastoa, joka sijaitsee laadullisesti peruslinjaston yläpuolella, mutta kuitenkin viinitalon kylätasoisten viinien alapuolella.

Viinin väri on tyypillisen valkoviinin tavoin vihertävä ja vaatimattoman hailakka. Tuoksu on hyvin kevyenpuoleinen – vaikea sanoa, onko tämä viinin ominaisuus, vai onko viini liian viileä tuoksuakseen kunnolla – ja tarjoilee lähinnä kevyttä mineraalia, sitruksia, hennosti hunajaista makeutta ja silloin tällöin häivähtävän aavistuksen petrolia.

Maku on hyvin napakka. Intensiivinen hapokkuus tulee heti tutuksi viinin päätyessä kielelle, mikä nostaa ja elävöittää miellyttävästi kivennäisvetistä mineraalisuutta, sitruksisuutta, teräksisyyttä ja kevyen vihertävää omenaisuutta. Kielen kärjessä häivähtelee kypsänmakeata sitrusta aika ajoin, mutta ryhdikäs hapokkuus pitää viinin kohtalaisesta (7 g/l) jäännössokeristaan huolimatta rutikuivana – itse olisin veikannut ettei viinissä olisi jäännössokeria lainkaan!

Suussa viini on hyvin eloisa ja lähes painottoman kevyt. Melko pitkässä jälkimaussa kielelle jää voimakasta mineraalia, raikkaita yrttejä ja kevyttä, limettistä hapokkuutta. Kevyestä ilmaisustaan huolimatta hapokkuus pitää viinin alusta loppuun saakka hyvin napakkana ja intensiivisenä kokemuksena, joka tuntuu kielellä mukavan pitkään. Todella raikas ja puhdas esitys.

Aluksi viini vaikuttaa melko hinnakkaalta tapaukselta (kolmannespullollisesta / 2 lasillisesta vajaa 5 euroa!), mutta viinin laatu voittaa yllättävänkin hyvin lompakon puolelleen. Alkon hinnastossa kuitenkin monet tasokkaat (ja usein viinitalon peruslinjaston!) elsassilais-Rieslingit maksavat helposti 12-17 euroa, joten viini on loppujen lopuksi ihan linjassa muiden viinien hintojen kanssa – etenkin kun muistaa, että pienissä pulloissa on vielä pieni poikkeavan pakkauskoon hintalisä. Dopff & Irionin pikku-Riesling on varsin oiva, kesäinen vaihtoehto saman hintaluokan 0,5 litran laatuoluelle, jonka hapokkuus todennäköisesti riittää pitämään viinin miellyttävän raikkaana vaikka kädenlämpöisenäkin, mutta suosittelen ehdottomasti viilentämään viinin melko kylmäksi – muuten valtaosa viinin ideasta raikkaan viileänä kesäviininä valuu hukkaan.

Lisäksi mitä loistavin vaihtoehto ruokaviiniksi kevyen kesäiselle ruokapöydälle, johon kaivataan kahta lasillista viiniä!

Lyhyesti: Hyvin napakka, raikas, tasapainoinen ja kevyt Riesling neljänneslitran vetoisessa pullossa.

Arvio: Tyylikäs – viini ei edusta Alsacen runsasta ja hedelmäistä, vaan kevyttä ja napakan ryhdikästä tyylisuuntaa. Kesäkuumalla tämä viini on hyvin viilennettynä erittäin hapokkaiden viinien ystäville mukavan helppo ja raikas tuttavuus.

Hinnan (5,58e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

5 kommenttia:

 1. Moe, ehditkö muuten maistaa edellistä Alkon tämän nissin täyttäjää Cline Cellarsin Sonoma Coast Cool Climate Syrah'ia. Itse tykkäsin kohtalaisesti tästä asteen huokeammasta pullotteesta.
  https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=391942

  VastaaPoista
 2. Moe, ehditkö muuten maistaa edellistä Alkon tämän nissin täyttäjää Cline Cellarsin Sonoma Coast Cool Climate Syrah'ia. Itse tykkäsin kohtalaisesti tästä asteen huokeammasta pullotteesta.
  https://www.cellartracker.com/wine.asp?iWine=391942

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä erikoinen maku, jos elsassilais-riesling on korvannut jenkki-syrahin jättämän nichen. :D

   Vääräleukailu sikseen, en ehtinyt tuohon tutustua - ikävä kyllä, melko positiivisten arvioiden vuoksi! Täytyy toivoa, että tulisi vielä jossain vastaan, sen verran tutustumisen arvoiselta vaikuttaa!

   Poista
 3. Jep, tuplakommentti väärän viinin kohdalle. :) Sitä se viinin nauttiminen teettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makes you awesome while doing awesome things!

   Poista