Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.7.12

Becker Steinhauer Riesling Sekt

Becker-Steinhauer Riesling Sekt Extra Trocken
  • Valmistaja: Weingut Becker-Steinhauer
  • Tyyppi: Kuohuviini, bA Sekt
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,89e (Heinäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 15,40e (Tammikuu 2014, Alko)

Vain muutamia viikkoja Saksan viinitiedotuksen järjestämien viinimessujen jälkeen oli varsin positiivinen yllätys huomata, että Alkon valikoimiin saapuu varsin kohtuullisesti hinnoiteltu saksalainen Riesling Sekt.

Väriltään viini on normaalia kuohuviiniä hieman syvempi, intensiivisen keltainen. Tuoksussa on hyvin kypsiä, trooppisen hedelmäisiä Moselin Rieslingien vivahteita: löytyy makeata hunajaa, kypsää päärynää, hunajaa ja sitruunamarmeladia.

Kuohu on melko runsas ja suussa tuntuva: kielellä mousse on pistelevän särmikäs ja hyvin eloisa; viinille tekeekin ihan hyvää oleskella hetki lasissa, jolloin sekä kuohu hieman tasoittuu että viini lämpenee, mikä myös korostaa miellyttävästi viinin jo valmiiksi runsaita aromeita.

Maku on kuivahko, mutta jäännössokeria kuitenkin löytyy sen verran (17 g/l), että se tuntuu kepeänä makeutena ja runsaista hapoista huolimatta hieman täyteläisempänä suutuntumana – jota tuhti kuohu tuoreena ja voimakkaana hyvin keventää. Raikas ja ryhdikäs maku tarjoilee erityisesti makean hunajaisia ja raikkaan sitruksisia Rieslingin aromeita sekä Moselin viineille ominaista, liuskekivistä mineraalisuutta. Runsaan kuohun alta kuitenkin paljastuu runsaampaa, trooppisuuteen vihjailevaa vivahteikkuutta ja vuoden pullokypsytyksen tuomaa syvyyttä.

Jälkimaku on mausteinen, hapokkaan sitruksinen ja kevyen sitruksinen. Muut aromit viipyvät kielellä korkeintaan keskipitkästi, mutta tuntuva mineraalisuus häilyy kielellä ihastuttavan kauan. Tuntuvat hapot nostavat runsaasti vettä kielelle.

Toisaalta viini tuntuu olevan todella helpostilähestyttäväksi ja yleiskäyttöiseksi tarkoitettu kuohuviini – erityisesti kun vertaa Saksan viinit -messuilla maistettuihin upean elegantteihin ja tyylikkäisiin Riesling -kuohuviineihin – mutta samalla viini vaikuttaa olevan mitä klassisin Moselin laatu-Kabinett kuohuviinimuodossa. Lähes kosiskelevan makealla, hunajaisella hedelmäisyydellään Becker-Steinhauer todennäköisesti vaikuttaa melko helpolta viiniltä saksan eleganttien huippu-Sektien rinnalla, mutta Alkon hyllyllä tämä viini iskee melko monelta vastaavan hintaiselta kuohuviiniltä luun kurkkuun. Hyvää rakennetta, vaikuttavan runsasta aromikkuutta ja loistavaa jäännössokerin ja happojen tasapainoa varsin kilpailukykyiseen hintaan. Jos ei ihan halvimmissa viineissä pyöritä, niin kyllä Saksan Sektit ovat näköjään melko taattua laatua. Pitänee pitää tämä korvan takana.

Lyhyesti: Hyvin runsas, makean hedelmäinen, tasapainoinen ja runsaskuohuinen kuiva kuohuviini.

Arvio: Erinomainen – vallan erinomainen, runsas ja vivahteikas esitys yllättävän edukkaaseen hintaan. Varsin tutustumisen arvoinen skumppa erityisesti sellaisille, jotka eivät aivan rutikuivaa kuohuvaa kaipaa.

Hinnan (15,40e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti