Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.7.12

Lost Canyon Stage Gulch Syrah 2007

Lost Canyon Stage Gulch Vineyard Syrah 2007
  • Valmistaja: Lost Canyon Winery
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Russian River Valley
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Sonoma County, Russian River Valley
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 19,59e (Toukokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tätä nykyä uuden maailman Syrah-lajikkeviinien merkitseminen etikettiin on ruvennut noudattamaan kahta koulukuntaa: jos etiketissä lukee Syrah, viinistä usein pyrkitään saamaan tyyliltään hillitympi, tanniinisempi ja elegantimpi esikuvansa Pohjois-Rhônen Syrahin hengessä. Sen sijaan jos etiketissä lukee Shiraz, viinistä usein pyritään saamaan tuhdimpi, hilloisempi ja pehmeämpi esikuvansa Australian Shiraz-viinien tyyliin. Katsotaan ovatko Lost Canyon Wineryn veijarit olleet samaa mieltä nimetessään viiniä – jotenkin jenkki-"Syrah" hieman epäilyttää, oli viini kuinka markkinoitu yhden ainoan viinitarhan Syrah-viininä.

Väriltään viini on reunoille asti paksun mustanpunainen. Nuorekkuudesta kielivää purppuraa ei näi juuri ollenkaan. Tuoksu on – ylläripylläri – mehevän hilloinen, kevyesti Cabernet'maisen mustaherukkainen ja tukevan karhunvatukkainen. Seassa on myös vaniljaista tammea ja hentoa pippuria, joka sekoittuu omintakeiseen oliivimaiseen mausteisuuteen.

Roteva maku on erittäin pehmeä, hieman suklainen, moniulotteisen tamminen, kirsikkainen, karhunvatukkainen, oliivinen, hieman liian makeankypsä mutta muuten ihan tyylikäs aromeiltaan. Tanniineja löytyy jonkin verran, happojakin melko runsaasti, mutta ne eivät tunnu riittävän pitämään viinin hedelmää riittävän ryhdikkäästi pystyssä. Kokonaisuus ei ole aivan hahmoton, mutta hyllyy melko lailla ilman selvää muotoa, kuin makea karhunvatukkahyytelö. Tukevuudestaan huolimatta viinistä tuntuu puuttuvan selvästi kaivattu potku.

Pitkähkö jälkimaku on voimakas, tumman marjainen ja alkoholisuudessaan melko lämmin. Kielelle jää tuoreen vadelmaisia aromeja ja kevyen puista tammisuutta.

Pakko myöntää, odotuksiini peilaten Syrah-viiniksi tämä on pettymys. Viinistä puuttuu tiukka ote ja napakkuus, jota tämä rypäle lajikeviininä kaipaisi. Sen sijaan Shiraz-viininä Stage Gulch "Syrah" olisi paljon parempi esitys, sillä ennakko-odotukset eivät veisi niin paljon harhaan. Viini on nimittäin hyvin tyypillinen, tosin myös tyylikkäämmänpuoleinen, uuden maailman Shiraz, jonka ongelmaksi muodostuu lähinnä sen yllätyksettömyys ja kevyt rakenteettomuus. Viini on uuden maailman viiniksi hyvin miellyttävä ja maukas, mutta sen makea, hedelmävetoinen sydän hukuttaa suuren osan viinin mielenkiinnosta alleen ja loppujen lopuksi viini ei ole jotain, mitä ei olisi jo tuhat kertaa aiemmin maistanut uuden maailman +15 euron Shiraz-viinissä.

Lyhyesti: Runsaan mehevä, hilloinen, melko vivahteikas mutta hieman turhankin paksu Shiraz – ei Syrah. Hyvä vaihtoehto, jos kaivataan tyylikkäämmistä viineistä jotain helpostilähestyttävää.

Arvio: OK – viinillä on ansionsa, minkä takia en tahdo antaa sille arvosanaksi "Tylsää", mutta tähän hintaan viiniltä soisi odottaa enemmän. Parin kympin korvilla esimerkiksi Geyser Peakin Meritage tarjosi mielestäni uuden maailman punaviineissä enemmän mielenkiintoa.

Hinnan (19,86e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti