Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.7.12

Anselmi San Vincenzo 2011

Anselmi San Vincenzo 2011
  • Valmistaja: Roberto Anselmi
  • Tyyppi: Valkoviini, IGT Veneto
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Soave
  • Rypäleet: Garganega (80%), Chardonnay (15%), Trebbiano di Soave (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,99e (Heinäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 10,91e (Tammikuu 2014, Alko)

Italian yksi kuuluisimmista valkoviinityypeistä – ellei jopa kuuluisin – on Veneton maakunnan Soave. Monesti Soavea pidetään melko neutraalina, helppona ja tylsänä arkiviininä – mitä se eittämättä onkin sen maailmanlaajuisesti tunnetussa muutaman euron hintaluokassa. Sen sijaan tyylin toista päätä edustaa perinteinen Soave Classicon viinialueelta tuleva Soave-tyyli, joka tuottaa toinen toistaan tyylikkäämpiä, ryhdikkäämpiä ja vivahteikkaampia valkoviinejä.

Soaven alueen ongelmaksi tosin koitui vuosi 2002, jolloin alueen jakoa ala-alue Soave Classicoon ja uuteen Soave Superioreen säädettiin todella erikoisin ja monelta kohtaa tuntemattomaksi jäänein perustein, jolloin muutama viiniviljelijä protestinomaisesti lopetti viinin tuottamisen DOC Soave tai DOC Soave Classico -laatuluokituksella, ja vaihtoi viinin laatuluokituksen yleisempään, usein yksinkertaisemmille viineille tarkoitettuun IGT Veneto -luokkaan – siitä huolimatta, että heidän viininsä voisi halutessaan kantaa etiketissään DOC Soave Classico -määritelmää. Yksi tällaisista viljelijöistä oli "Soaven suuri mies", laadukkailla viineillään runsaasti mainetta niittänyt Roberto Anselmi. Esimerkiksi pitkään Alkon valikoimassa ollut San Vincenzo on siis IGT Veneto -nimikkeellä markkinoitu korkeamman tason Soave.

Väriltään tämä viini on kauniin kullankeltainen, seassa on kevyt häivähdys vihreätä. Tuoksu on todella runsas ja antava, ensimmäiseksi siinä erottuu voimakkaan keltaluumuinen ja kriikunainen hedelmäisyys, mutta seassa on runsaasti muitakin trooppisia hedelmiä, mm. kypsää punaista omenaa, kevyttä limettiä, banaania ja hunajamelonia.

Maultaan San Vincenzo on runsaan täyteläinen mutta kuitenkin ryhdikkään, sitruksisen hapokkuuden kannattelema. Kypsässä hedelmäisyydessä runsaasti trooppisia hedelmiä; aprikoosia, persikkaa, keltaluumua. Mehevän hedelmäisyyden lisäksi mausta löytyy kevyttä mineraalia, hennon bitteristä yrttiä ja todennäköisimmin Chardonnayn tuomaa kermaisuutta. Jäännössokeri tuntuu enemmän täyteläisyytenä ja korostuneena hedelmäisyytenä kuin varsinaisena makeutena; kokonaisuus tasapainottelee jossain kuivan ja kevyesti puolikuivan harmaalla alueella. Runsaasta, kypsästä hedelmästään huolimatta ei viini ole mitenkään överiksi vedetty vaan kokonaisuutena miellyttävän tasapainoinen, runsas ja maukas valkoviini.

Jälkimaku on melko pitkänpuoleinen ja se jättää kielelle hennon olkista yrttisyyttä, raikasta mineraalia, valkopippuria ja kevyitä kuivattuja hedelmiä. Varsinainen kypsä makeus katoaa viinin mukana nielusta alas ja kielen valtaa raikas, vivahteikas aromikkuus.

Kokonaisuutena San Vincenzo on hyvin runsaan hedelmäinen, moderni Soave. Sen makeankypsä hedelmä ei kuitenkaan vaikuta mitenkaan ylikypsältä tai kosiskelevalta, sillä sitä tasapainottaa raikas hapokkuus, ja sen alla tuntuu kuitenkin perinteinen Soaven yrttinen ja olkinen alavire. Aromeiltaan viini muistutti selvästi enemmän kypsänmakeata ja runsaan hedelmäistä Santin Soave Classicoa kuin Alkon hyllyiltä löytyneitä, rutikuivia ja särmikkään vivahteikkaita Pieropanin tai Suavian Soave Classicoita. Sienirisoton kanssa tätä hörppiessä oli helppo uskotella itselleen olevansa jälleen ravintolassa Italiassa – kokemus suussa oli 1:1 sama.

Tässä on selvästi helpompi, moneen makuun sopiva Soave Classico, joka ihastuttavasti ei kuitenkaan sorru yksiulotteiseen kosiskelevuuteen tai löysään rakenteettomuuteen. San Vincenzon hedelmäisyys on runsaan vivahteikasta ja moniulotteista, kun taas sen rakenne tekee siitä toimivan ratkaisun keveämmille aterioille. Lisäksi viinin hedelmäisyys tekee siitä vallan miellyttävän seurustelu- ja piknikvalkoviinin, joka ei sen kummempaa purtavaa tarvitse vierelleen. Ymmärrän miksi Roberto Anselmia pidetään Soavessa arvossa – hänellä on selvästikin visio viineistä joita hän haluaa tehdä, sekä taito tehdä niitä hyvin.

Lyhyesti: Runsas, vivahteikas ja kypsän hedelmäinen mutta samalla myös raikas ja ryhdikäs valkoviini Pohjois-Italian Soavesta.

Arvio: Erittäin hyvä – miellyttävää löytää Alkosta viini, jossa kypsät hedelmäiset aromit eivät automaattisesti tee viinistä samalla kosiskelevaa, yksiulotteista ja rakenteetonta. Viini tarjoaa sellaista aromikkuutta ja sitä tukevaa happorakennetta, josta hyvin monet muut alle kympin viinit saisivat ottaa mallia. Ehdottomasti Alkon yksi parhaista kympin valkoviineistä.

Hinnan (10,91e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti