Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.7.12

Steinschaden Selektion Grüner Veltliner 2011

Steinschaden Selektion Grüner Veltliner 2011
  • Valmistaja: Bergkellerei Godfried Steinschaden
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Niederösterreich
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 1,5
  • Hinta ostohetkellä: 18,55e (Heinäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 19,06e (Tammikuu 2014, Alko)

Viimeviikkoisille grillauksillemme tuli hankittua myös kaiken varalle pieni hanaviini siltä varalta, että ruokaviinit loppuisivat kesken tai vieraat haluaisivatkin valkoviiniä. Loppujen lopuksi tämä oli melko turha hankinta, sillä hanasta loppujen lopuksi otettiin vain kaksi lasillista. Viini tuli kuitenkin jo heti seuraavana päivänä käyttöön kun saimme kutsun tutuiltamme tulla syömään sushia – olihan se kokeiltava miten Itävallan ihme, Grüner Veltliner, toimii yhdessä sushien kanssa.

Tämä Steinschadenin hana on hyväksi todettu vanha tuttu jo vajaan parin vuoden takaa, kun se saapui Alkon valikoimiin. Viini kiinnitti huomioni sillä, että se oli kätevästi vain 1,5 litran laatikko, ei 3 litran kuten valtaosa, ja sen litrahinta oli selvästi korkeampi kuin niiden 3 litran BIB-viinien. Eihän se ikinä ole hauska maksaa viinistään enempää, mutta usein korkeampi hinta korreloi melko selvästi viinin laadun kanssa, ja kovinkaan ihmeellisestä laadusta ei voida puhua kun useimpien hanapakkausten viini maksaisi pulloversiona n. 6-7 euroa. Tämän on voinut havaita näissä isoissa hanaviineissä mm. joko todella vetisen mauttomina tai ylikypsän makeina ja löysän rakenteettomina esityksinä. Sen sijaan tämän viinin hinta olisi pulloiksi käännettynä n. 9 euroa, mikä usein kielii jo ihan kelvollisesta laadusta. Viini paljastuikin odotustensa mukaiseksi, mukavan tasokkaaksi viiniksi ollakseen hanatuote, mutta mitään varsinaisia muistiinpanoja en tullut silloin kirjoittaneeksi. Nyt, vuosikerran vaihduttua, olen onnistunut saamaan jotain kommentoitavaakin viinistä.

Väri on hyvin hailakka, lähes vetinen, hyvin hennosti vihertävä. Tuoksu on melko hillitty, siinä on päärynää ja kypsää punaista omenaa sekä kevyen savuista mineraalisuutta. Lasissa avauduttuaan ja lämmettyään tuoksu kehittyy aavistuksen runsaammaksi ja yrttisemmäksi, mutta kovinkaan tuhdiksi tuoksu ei pääse missään vaiheessa äitymään.

Maussa on melko makeankypsää hedelmää, erityisesti persikkaa ja hieman pienemmissä määrin tuoksusta tuttuja kypsiä päärynöitä ja omenoita. Hedelmä on sen verran kypsää, että olisi voinut veikata viinistä löytyvän edes jonkin verran jäännössokeria, mutta viini on todellisuudessa rutikuiva. Maku on melko täyteläinen, jopa kevyesti öljyinen, mutta samalla todella suoraryhtinen napakan hapokkuutensa ansiosta; runsas hapokkuus luo pienenpieniä kuplia lasiin ja tuntuu kevyenä nipistelynä kielen kärjessä. Ryhdikästä makua ryydittävät raikas yrttisyys, aavistus Veltlinerille ominaista valkopippurin persoonallista aromia ja sopiva, vaikkei kovinkaan runsas mineraalisuus.

Keskipitkä jälkimaku on mineraalisen raikas ja tuoreen omenainen. Napakka hapokkuus nostaa veden kielelle ja jättää mukavan, suuta supistavan tunteen.

Tämä vuosikerta tuntuu olevan hieman hillitymmän hapokas ja hieman täyteläisempi kuin vuosi pari sitten maistamani vuosikerta, minkä lisäksi silloin paljon selvempi valkopippurin aromi oli tuskin löydettävissä tästä, mutta kyseessä on silti hanapakkaukseksi aivan erinomainen viini. Hapokkuudessa ollaan tässä tapauksessa jopa taidettu mennä kohti vielä parempaa tasapainoa.

Parhaille Grünereille tämä viini ei juurikaan tarjoa haastetta, koska viini on kuitenkin suhteellisesti n. 10 euron viinipulloa vastaava esitys. Sen sijaan "kympin viiniksi" Selektion on vallan verraton ja erinomaisen tasapainoinen esitys. Miellyttävän raikas ja eloisa kesäviini sekä näppärä valinta kevyempien ruokien kumppaniksi.

Viini toimi myös erinomaisesti niiden alussa mainittujen sushien kanssa.

Lyhyesti: Ryhdikäs, napakan hapokas ja kypsän hedelmäinen hanavalkoviini.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on makumaailmaltaan Grüner Veltlineriksi hieman yksiulotteinen, muttei missään nimessä yksitoikkoinen. Rakenne ja tasapaino ovat juuri kohdallaan. Yksi Alkon parhaista hanavalkoviineistä, ehdottomasti.

Hinnan (19,06e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti