Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.7.12

Pétalos 2010

Pétalos 2010
  • Valmistaja: Descendientes de José Palacios
  • Tyyppi: Punaviini, DO Bierzo
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Bierzo
  • Rypäleet: Mencía (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,98e (Toukokuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 16,42e (Helmikuu 2014, Alko)

Tuhdeista ja rotevista punaviineistään tuttu Castilla y Leónin viinialue (jonka sisältä löytyy mm. sellaisia arvostettuja alueita kuin Ribera del Duero ja Toro) jaksaa yllättää kerta toisensa jälkeen! Tällä kertaa vuorossa on Espanjan luoteisnurkasta, Portugalin yläpuolelta löytyvältä Bierzon viinialueelta tuleva punaviini, Pétalos ("Terälehdet"). Viini on valmistettu kokonaan Mencia-rypäleestä, josta alueella on perinteisesti valmistettu kevyitä, nuorina juotavaksi tarkoitettuja arkipunaviinejä. Lukemani arvostelut viinistä kuitenkin antoivat ymmärtää, että kyseessä ei olisi aivan tämän tyyppinen tapaus, joten viini oli jossain vaiheessa ostettava, mielenkiinto se kun vain kasvoi kasvamistaan.

Viini päätyi lopulta pari kuukautta ostamisen jälkeen tulikasteeseen kesäisissä grilli-iltamissamme toisena kahdesta punaviinistä.

Väri on reunoille asti tummanpunainen, todella syvä ja vain aavistuksen tummanpunainen. Nuoresta iästä kielii hennot häivähdykset sinertäviä sävyjä.

Ensinuuhkaisu heti pullon avaamisesta tuo nenään jotain todella hämmentävää. "Mitäs helvettiä..." tuli useammasta suusta kuultua lasia nuuhkiessa. Se on jotain sellaista, mitä ei koskaan ennen ole tullut vastaan. Se on jotenkin makean kukkainen, paahteisen viikunainen, rustiikkinen ja ummehtuneen tunkkainen. Viini kuitenkin taisi olla vain vielä hyvin tukossa (tai reippaammin rikitetty), sillä tuoksu lähti aukenemaan hyvin pian korkkaamisen jälkeen ja sen kehittymistä pystyi hyvin seuraamaan tuoksun eläessä ja kehittyessä lasissa jatkuvasti. Avauduttuaan viini on tuoksultaan orvokkinen, puolukkainen ja parfyyminen, tuoden mieleen lähinnä Pinot Noir'n, mutta seassa on myös kevyemmissä määrin paahteista maata, makeata mustikkaa, raikasta sitruksisuutta, viikunaa ja rehtiä rustiikkisuutta ilman varsinaisia "likaisia" aromeita. Varsinainen sekametelisoppa nenälle!

Maku on kuuman paahteisesta tuoksustaan huolimatta kuiva ja napakka, kypsimmät makeat aromit tuntuvat lähinnä kevyen viikunaisina vivahteina kielen kärjellä. Muuten maku on ryhdikäs, tuoreen marjainen, nahkainen, pippurinen, jotenkin rasvaisen oloinen – jopa lihainen – ja hyvin tuhti. Viini on koostumukseltaan todella paksun oloinen, jopa pureksittavuuteen asti (mikä selittynee sillä, että viini on suodattamaton), mutta tuntuvien happojensa puolesta myös kepeä. Tammi tuntuu sopivana suklaisuutena, mutta intensiivinen hedelmä ei päästä sitä ottamaan juurikaan suurempaa jalansijaa.

Jälkimaku on keskipitkä, rapsakan mineraalinen, pippurisen mausteinen, mausteyrttinen, nahkainen ja kevyesti nielua ja kitalakea lämmittävä. Kokonaisuus on todella vaikuttava ja tasapainoinen.

Pakko myöntää, Pétalos pääsi yllättämään todella puun takaa. Yleisesti voisi tiivistää viinin muotoon "Steroideilla pumpattu Pinot Noir", mutta sekään ei tekisi oikeutta kokonaisuudelle. Viinistä kuitenkin tosiaan löytyy selviä Pinot-maisia piirteitä niin tuoksusta kuin maustakin, joita vielä korostaa viinin eloisa, kepeyttä tuova hapokkuus, mutta rakenteeltaan, väriltään ja tanniineiltaan viini on kaikkea muuta. Jopa modernien espanjalaisten keskuudessa Pétalos on todella omintakeinen, positiivinen yllätys, jota ei olla pilattu liiallisella tammella, kosiskelevan makealla hillomaisuudella tai muilla kansainvälisten makumieltymysten kiroilla. Pétalos on lihaksikas väkivaltaviini, josta löytyy tyyliä ja herkkyyttä.

Vain reilun vuoden ikäisena Pétalosin korkkaaminen tuntui lähes huonolta ratkaisulta, näin jälkijättöisesti. Ei missään nimessä sen takia, että viini olisi ollut liian nuori tai raaka (päinvastoin; viini oli oikein mukavasti jo nyt lähestyttävissä), vaan sen takia, että viinissä on niin roteva ja vaikuttava rakenne, että se suorastaan kerjää kellarointia ja kypsempää ikää. Tämä jos mikä moderni espanjalainen tulee vielä kehittymään. Kai sitä on käytävä ostamassa toinen pullo talteen?

Pétalos toimi loistavasti grilli-iltamme toisena ruokaviininä, pelaten erinomaisesti erityisesti tukevimpien grilliherkkujen kanssa yhteen. Aluksi se oli altavastaajan asemassa luotettavan halpis-Barbarescon vastustajana, mutta avauduttuaan viini onnistui helposti kääntämään sydämet puolelleen. Taas se on todettava: Castilla y León ei petä.

Lyhyesti: Todella omintakeinen, runsasrakenteinen ja vaikuttava moderni espanjalaispunaviini.

Arvio: Erinomainen – todella persoonallinen, tömäkkä ja ihastuttavan tasapainoinen punaviini, josta ei osaa sanoa onko se lintu vai kala, mutta joka onnistuu silti hurmaamaan.

Hinnan (16,42e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti