Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.7.12

Yalumba The Scribbler 2009

Yalumba The Scribbler 2009
  • Valmistaja: Yalumba
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Australia, Barossa Valley
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (60%), Syrah (40%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,71e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 14,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Seuraavana vuorossa Australian vanhimman perheomisteisen viinitalon punaviini, joka saapui Alkon hyllyille viime kevään aikana. Viini on puolitoista vuotta tammessa kypsytelty Barossa Valleyn Cabernet-Shiraz, josta onneksi valtaosa on kypsynyt vanhoissa tammitynnyreissä – vain viidesosa kypsytyksessä käytetyistä tynnyreistä oli uusia, joten pitkästä tammikypsytysajasta huolimatta voisi odottaa hieman hillitympää tammisuutta. Lisäksi Yalumba mainostaa viinin olevan myös vegaaneille turvallinen vaihtoehto, eli sen valmistuksessa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä aineita.

Väriltään viini on luumunpunainen, jonka seassa on aavistus musteista sinertävyyttä. Tuoksun perusteella viini on hyvin uskollinen alkuperälleen ja tyylilleen: siinä on ensisijaisesti luumuhilloa, lakritsaista mausteisuutta ja kevyttä savuisuutta, seassa on myös kypsiä, tummia kirsikoita, hentoa minttua ja tammen tuomaa kahvisuklaisuutta. Tuoksu ei kuitenkaan monien kuumien alueiden punaviinien tavoin ole hyökkäävän runsas, vaan sopivan tasapainoinen ja mukavan hillitty.

Maku on täyteläisen mehevä, vivahteikkaan mausteinen ja tuoksuun nähden paljon konsentroituneempi. Kielellä pyörii pääasiassa tummia kirsikoita, suklaista ja vaniljaista tammea ja kevyttä mustaherukkaa. Viinin hedelmäisyys on mehukasta ja aavistuksen makeata, mutta ilahduttavasti ei kuitenkaan allensahukuttavan hilloista. Tanniineissa on jonkin verran terhakkaa otetta, mutta ne eivät ole kovinkaan runsaita. Rakenteeltaan viini ei ole erityisen hapokas, vaan melko pehmeä.

Viipyilevässä jälkimaussa tulee vastaan mausta tuttuja aromeja kirsikkasuklaan muodossa, jättäen lopuksi kielelle puisen aromikkaan maun.

Kokonaisuutena The Scribbler on oikein positiivinen uuden maailman viini. Omaan makuuni se oli hieman turhan kypsä tyyliltään, makealla hedelmällään ja vaisulla happorakenteellaan, mutta tavallisten aussiviinien keskuudessa se oli oikein positiivinen esitys. Viini ei ole kuitenkaan kosiskelevan helppo tai lihavan ylikypsä, vaan miellyttävän tasapainoinen ja vivahteikas esitys, erityisesti hintaansa nähden. Tuskin tulee voittamaan vanhan maailman ystäviä puolelleen, mutta tuskin hekään voivat kiistää, että tässä on oikein hyvin tehty reilun kympin uuden maailman Cab-Shiraz. Suositeltava tuttavuus Argentiinan, Australian ja Chilen punaviinien ystäville.

Lyhyesti: Vivahteikas, maukas ja tyylilajissaan miellyttävän hillitty ja tasapainoinen punaviini yhdeltä Australian arvostetuimmista viinialueista.

Arvio: Erittäin hyvä – miellyttävä ja tyylikäs esitys kaiken kaikkiaan. Olisin kaivannut hieman ryhdikkäämpää rakennetta ja enemmän mielenkiintoa makuun, mutta nykyiselläänkin The Scribbler on oikein miellyttävä aussiviini.

Hinnan (14,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti