Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.7.12

Riposo Marzemino 2010

Riposo Marzemino 2010
 • Valmistaja: Cantine Atesine
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Trentino
 • Maa: Italia
 • Alue: Trentino-Alto Adige, Trentino
 • Rypäleet: Marzemino (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 9,39e (Kesäkuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 9,79e (Tammikuu 2014, Alko)

Italian Pohjoisin osa, mm. Etelä-Tirolin alueen käsittävä Trentino-Alto Adige on tunnettu erityisesti valko- ja kuohuviineistään, eikä niinkään punaviineistä – mikä varmasti on heijastunut myös Alkon valikoimiin, sillä pitkään Mezzacoronan Teroldego Rotaliano Riserva oli valikoiman ainoa täysikokoisessa pullossa em. alueelta tuleva punaviini. Nyt kesän alussa valikoimiin kuitenkin tuli toinen punaviini: Pohjois-Italian omasta rypäleestä, nykyisin jo melko harvinaiseksi käyneestä Marzeminosta, valmistettu Riposo.

Väriltään viini on ruskeanpunainen ja jonkin verran hailakan läpinäkyvä. Tuoksussa on tuoretta karhunvatukkaa, nahkaa, intialaisia mausteita ja erityisesti Italian viineille ominaista, kypsänmakeata kirsikkaa.

Maku on aluksi pehmeänmakea, mutta sitten melko hapokas rakenne ottaa homman haltuun raikastaen ja keventäen suutuntumaa. Yleismaultaan melko kepeä Riposo on puhdasarominen (eli esimerkiksi ylimääräistä tammea ei löydy) makean kirsikkainen, kevyen luumuinen ja mukavan mausteinen. Oikein perusmiellyttävä, vaikkakin hieman rakenteeton ja arkinen esitys.

Jälkimaku on kukkea, marjaisa, hapokkuudessaan pirteä ja jopa yllättävän tyylikäs. Jälkimaun luoma yleisvaikutelma onnistuu luomaan viinistä vielä aiempaa positiivisemman mielikuvan. Varsin jeppis kokonaisuus. Näköjään Marzeminosta saa aikaan ainakin ihan käyttökelpoisia arkiviinejä.

Pähkinänkuoressa Riposo on arkinen, mutta mukavan kevyt ja raikas punaviini, joka ei kepeästä tyylistään huolimatta jää vaisuksi tai mauttomaksi. Tämmöinen kepeä ja sympaattinen arkiviini sopii loistavasti kesäiseksi ruoka- ja piknikpunaviiniksi, erityisesti jos sen saa vielä kevyesti viilennettyä – lämpimämpi tarjoilulämpötila kun tuntuu korostavan viinin pehmeyttä ja rakenteettomuutta. Tällaisen kepeän viinin avainsana on kuitenkin kepeään makumaailmaan sointuva raikkaus.

Lyhyesti: Melko kepeä, mukavan mausteinen, raikas ja yleiskäyttöinen Pohjois-Italian punaviini.

Arvio: Hyvä – arkisen simppeli mutta miellyttävän kepeä ja maukas peruspunaviini. Lisää tällaisia geneeristen, mauttomien ja läskien tusinapunkeroiden tilalle!

Hinnan (9,79e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

2 kommenttia:

 1. Kas, minulle uusi rypäle, jota en ollut edes huomannut Alkon uutuuksista! Pitääkin ostaa huomenna. Oliko kokemuksia, miten tämä kesti happea? Voiko pitää yön yli vai hajosiko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei jäänyt kokemusta kehittymisestä, oli tuttu ostanut itselleen kesäviiniksi ja siitä kähvelsin lasillisen arvioitavaksi. Oli kuitenkin ihan maittava pikku arkiviini, erityisesti vajaan kympin hintaluokassa.

   Mutta suosittelen kyllä testaamaan. Toiminee kivasti jonkun simppelin arkiruoan kumppanina, kuten melkeinpä kaikki tämmöiset Italian edulliset "markettiviinit." Jos itsellesi ostat, tutkipa miten kehittyy hapen kanssa. Tuskin kannattaa suuria odotuksia ladata siihen kun ei tämä mitenkään ihmeellinen ollut rungoltaan, mutta ovat nämä halpikset ennenkin onnistuneet yllättämään!

   Poista