Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.7.12

Heitlinger Pinot Blanc 2011

Heitlinger Pinot Blanc 2011
  • Valmistaja: Weingut Heitlinger
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Baden
  • Maa: Saksa
  • Alue: Baden, Württemberg, Kraichgau
  • Rypäleet: Pinot Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,74e (Kesäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 14,74e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa Alkon yksi saksalaisista uutuuksista, Heitlingerin Pinot Blanc. Pinot Blanc tuntuu olevan hieman riskialtis rypälelajike, sillä liian viileässä tai liian suurilla sadoilla se tuottaa melko neutraaleja ja hillittyjä, jos kohta usein kovin hapokkaita ja mineraalisia viinejä. Sen sijaan riittävän lämpimillä alueilla viini saa runsaamman hedelmäisiä piirteitä usein kuitenkin ryhdikkääseen runkoonsa. Tämän terästankissa kypsytetyn viinin olin jo tavannut pikaisesti kerran aikaisemminkin, joten tiesin mitä odottaa.

Väri on keskiohut ja hieman kellertävä. Tuoksu on raikas, melko runsas ja erityisesti selvän tuoreen omenainen. Seassa on myös kevyttä yrttisyyttä je hentoa sitruunaa.

Maku on leveä ja hedelmävetoinen melko kypsällä mutta tasapainoisella ilmaisullaan, joka tuo aprikoosia, yrttejä ja kevyttä mineraalia. Runsas maku on hyvin tasapainossa ryhdikkään happoisuuden kanssa, jäännössokeria (5 g/l) tuskin huomaa raikkaan maun alta. Kokonaisuus ei ole erityisen hento ja kepeä, muttei missään nimessä raskas tai kömpelökään. Viini vaikuttaa olevan varsinainen ruokapöydän moniottelija – vähän kuin tammeton Chardonnay, joka vain ei ole Chardonnay.

Jälkimaku on hedelmäinen, viehättävän aromikas ja mausteinen, mutta raikkaaseen kokonaisuuteen nähden runsaanpuoleinen (13,5%) alkoholi pääsee puskemaan läpi ja viimeinen silaus on himpun verran turhan lämmin.

Kokonaisuutena Heitlingerin Pinot Blanc on varsin jees esitys. Alkossa on ollut kuitenkin melko vähäistä Pinot Blanc -tarjonta – erityisesti Alsacen ulkopuolelta – joten viinille on paikkansa. Hinta on piirun verran tyyriinpuoleinen, mutta viini edustaa selvästi Alkon saksalaisviinien parempaa laatua ja on varsin salonkikelpoinen esitys, mikä selittää osaa hinnasta. Yleisesti tässä on varsin näppärä valinta ruokapöytään, jossa on tarjolla kepeämpiä mereneläviä tai kasvisruokia.

Lyhyesti: Hedelmävetoinen, ryhdikäs, tasapainoinen ja tyylikäs Pinot Blanc Saksasta.

Arvio: Hyvä – viini ei jätä kovinkaan ihmeellisiä muistijälkiä takaraivoon, mutta ainakin hyvän mielen ja hyvän maun suuhun.

Hinnan (14,74e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti