Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.7.12

El Tesoro Monastrell-Shiraz 2011

El Tesoro Monastrell-Shiraz 2010
 • Valmistaja: Boutinot
 • Tyyppi: Punaviini, DO Jumilla
 • Maa: Espanja
 • Alue: Castile-La Mancha, Jumilla
 • Rypäleet: Mourvèdre (75%), Syrah (25%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 7,48e (Toukokuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 8,24e (Tammikuu 2014, Alko)

Usein uuden maailman tuottajat markkinoivat viinejään Syrah-, eikä Shiraz-viineinä, jos viinin olisi tarkoitus jollain tavalla olla hillitympi esitys – tai ainakin jos etiketin tulisi markkinoida viiniä sellaisena, oli viini minkälaista tahansa. Sen sijaan vanhassa maailmassa viini on yleensä aina Syrah, oli se tyyliltään minkälaista tahansa.

Joten odotukset eivät ole korkealla, kun tarjolla on monikansallisen jättiyhtiön espanjalainen sekoiteviini, jonka toinen komponentti on Shiraz ja hintaa kokonaiset seitsemän ja puoli euroa.

Väri on melko syvän punertava, reunoilta hieman vaaleneva. Tuoksu on mehevä, täynnä kypsiä punaisia marjoja, luumua ja Espanjan paahteisuutta.

Runsaan konsentroitunut maku on melko pehmeä ja mausteinen, mutta viinin osuessa kielelle seuraa yllätys: se onkin kuiva! Mehevän luumuinen ja tumman marjainenmaku ei olekaan ylikypsän makea, vaan kuiva ja yllättävän ryhdikäs viinin hintaluokan huomioon ottaen. Maussa on bitteristä mausteisuutta ja tietynlaista pölyisyyttä. Suutuntumaltaan viini on keskitanniininen ja hillityn täyteläinen.

Jälkimaku on runsas, pitkähkö, paahtunut, kevyen herukkainen ja siinä on miellyttävää harteikkuutta. Kokonaisuutena viini onnistui yllättämään toden teolla. Lähtökohdat huomioon ottaen El Tesoro on varsin miellyttävä ja tasapainoinen halpispunaviini, joka edustaa selvästi hintaluokkansa parhainta päätä. Viini ei tuo juurikaan mitään uutta tapetille; eikä se myöskään edusta sellaista tyyliä, että se puhuttelisi allekirjoittanutta, mutta kun ottaa huomioon kuinka lähes ala-arvoisia tekeleitä on tullut vastaan isommallakin hintalapulla, olen tästä viinistä erittäin positiivisesti yllättynyt. Parhaimmillaan viini lienee ihan sellaisenaan täyteläisenä seurusteluviininä, mutta toiminee myös mausteisten ja simppelien arki- ja grilliruokien kera.

Lyhyesti: Mausteinen, mehevä, särmikäs ja kuiva punaviini kilpailukykyiseen hintaan.

Arvio: Miellyttävä – ei kokonaisuutena mitenkään erikoinen esitys, mutta jää kuitenkin selvästi plussan puolelle. Aromit ovat suuret muttei ylivedetyt ja tasapaino on kunnossa.

Hinnan (8,24e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. 2012 vuosikertaa nyt Alkossa ja hinta kivunnut yli 8 e. Ei hassumpaa edelleenkään. Edullisista alle (10 e/plo) luomupunaviineistä olen pitänyt eniten tästä toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitänee joskus katsastaa uusi vuosikerta. Jos taso on pitänyt, on viini kyllä edelleen varsin näppärä esitys edukkaaksi luomuviiniksi!

   Poista