Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.5.12

Smith Woodhouse LBV Port 2000

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2000

Pieni pyörähdyksemme Symington Estatesin pöydässä Portugalin viinimessuilla päättyi Alkon perusvalikoimasta löytyvään Smith Woodhousen LBV-Portiin. LBV:t ovat Portviinejä, joista alunperin piti tulla arvokkaita Vintage Porteja, mutta jotka jätettiin joko keskimääräistä huonomman vuosikerran vuoksi tai ihan vain tarkoituksella tynnyreihin kypsymään pullokypsytyksen sijaan. Vaihdettaessa pullokypsytys tynnyrikypsytykseen menetetään osa viinin syvyydestä, uhkeudesta ja kypsytyskestävyydestä, mutta sen vastapainona saadaan nuorempana lähestyttävämpi, tyylikäs Portviini, jolloin valmistajan ei tarvitse kypsyttää viinejään niin monia vuosia, minkä seurauksena hinnat voidaan pitää hyvinkin kohtuullisina.

Smith Woodhousen LBV edustaa LBV-portviinien huippua, mistä osa tulee eittämättä siitä, että ne pullotetaan täysin suodattamattomina. Tämä tarkoittaa sitä, että viini kerää kypsyessään runsaasti sakkaa, mutta on toisaalta tuo viinille myös runsaasti kypsytyskestävyyttä ja aromikirjoa suodatettuihin Porteihin verrattuna.

Viinin on ulkonäöltään paksuhko, punaruskea ja silminnähden kerännyt sakkaa reilun kymmenen vuoden olemassaolonsa aikana. Siis dekantointi karahviin ennen nauttimista on enemmän kuin suositeltavaa.

Tuoksu on runsas ja muheva, tarjoillen erityisesti hillottuja mustikoita ja suklaisia vivahteita sekä hieman kevyempiä, toffeisen ja kahvisen tammisia aromeja.

Maku on pehmeä, runsas, syvä ja muhkea. Makeanhilloinen sinimarjaisuus ei potkaise vaan täyttää suun runsaudellaan, aloittaen sitten taittumisen taatelisenmakeaan ja tummansuklaiseen keskimakuun. Tanniineja löytyy melkoisen runsaasti viinin pyöriessä suussa pidempään.

Jälkimaku ei ole kovinkaan pitkä, suuhun jää lähinnä marjahilloinen makeus ja tuhdit tanniinit sekä kevyt tammi pieneksi toviksi. Jälkimaussa ei kuitenkaan tunnu juuri ollenkaan korkean alkoholipitoisuuden tulisuutta tai hohkaavaa lämpöä, mikä on oikein positiivinen yllätys.

Kokonaisuutena viini on melkein 50/50, voittaako viinin runsaus ja vivahteikkuus sen lyhyen ja yllätyksettömän jälkimaun. Loppuviimein viini kuitenkin kallistuu positiivisen puolelle ihastuttavalla yhdistelmällään runsasta vivahteikkuutta ja tasapainoista pehmeyttä. Smith Woodhousen LBV on yksi Alkon ylivoimaisesti parhaimmista vaihtoehdoista Vintage Portille kohtuullisella hintalapulla. Lisäksi tämä pehmeä, tasapainoinen ja vivahteikas viini on mitä erinomaisin keino tutustuttaa joku Porteista tietämätön niiden mehevään maailmaan.

Lyhyesti: Pehmeä, tasapainoinen, vivahteikas LBV, jonka ainoa sudenkuoppa on sen melko lyhyehkö ja geneerinen jälkimaku. Karahvidekantointi erittäin suositeltavaa sakan takia.

Arvio: Erittäin hyvä – Smith Woodhouse LBV edustaa selvästi tasapainoisinta ja vivahteikkainta LBV-osastoa, ja reilun kymmenen vuoden iästään viini on vielä kaukana elinkaarensa ehtoopuolesta; viini säilynee hyvänä vielä toisen vuosikymmenen.

Hinnan (26,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti