Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.5.12

Anselmann Huxelrebe Trockenbeerenauslese 2007

Anselmann Huxelrebe Trockenbeerenauslese 2007


Saksan Viinitiedotuksen viinimessuilla Alkon valikoimistakin tuttuja tuotteita oli muutaman muun viinin ohella viinitalo Anselmannin melkoisen harvinaisesta Huxelrebe-lajikkeesta valmistettu Trockenbeerenauslese-jälkiruokaviini. Tämän viinin vuosikerta 1999 oli vielä puoli vuosikymmentä sitten perusvalikoimassa varsin kohtuullisen 15 euron hintalapun kanssa, mutta siirtyi sittemmin tilausvalikoimaan nostaen samalla hintaansa reilulla kympillä. Lähes 100% hinnankorotus – hatunnoston arvoinen temppu maahantuojalta, pakko myöntää.

Lasuun kaatuu paksua ja hohtavan kullankeltaista viiniä. Tuoksussa on selvästi persikkaa, aprikoosia, kuivattua ananasta ja orvokkia, mutta ei juuri yhtään jalohomeisille viineille tyypillistä hunajaisuutta. Olen melkein hämmästynyt – onko tämä jalohomeinen viini lainkaan, vai minne ovat hunajan aromit karanneet?

Maku on todella makea, runsas ja intensiivinen. Syvässä ja vivahteikkaassa maussa on runsaasti kukkeutta, mausteisia aromeja, kuivattuja trooppisia hedelmiä sekä tuoksua selvemmin jalohomeista hunajamehuisuutta, tehden viinistä kokonaisuutena kuin erittäin aromikasta ja monisyistä hedelmäsalaatin sokerilientä. Suutuntumaltaan viini on paksuntäyteläinen, mutta happoja tuntuu suussa sen verran, että viini ei ole mitenkään löysä, vaan tasapaino on hyvin kohdallaan.

Jälkimaku ei ole kovinkaan pitkä. Pääpiirteiltään se on melko mausteinen, pehmeä, melko hunajainen ja erittäin aromikas.

Yleisvaikutelmaltaan Anselmannin TBA on oikein tyylikäs ja moniulotteinen, mutta kuitenkin kovin yllätyksetön jälkiruokaviini. Edes harvinainen Huxelrebe-lajike ei onnistunut tuomaan kovinkaan paljon omaperäisyyttä kokonaisuuteen, vaan viini pysyy perushyvänä esityksenä. Ikävä kyllä viinin nykyhinta ei vastaa ollenkaan viinin tasoa – valikoimasta kun löytyy mm. erinomainen Lenz Moserin TBA tasan kympin halvemmalla. Toisaalta tilausvalikoimassa on edelleen jäljellä vanhaa vuosikertaa 1999, joten on mahdollista, että kahdeksan vuotta tekee ihmeitä ja hinta onkin todella perusteltu tälle tuotteelle – pitänee itse tehdä tutkivan journalismin nimissä aiheesta selvitys ja tilata itselle pullo tuota vanhempaa tavaraa. Kuitenkaan tämän vuosikerran perusteella en arvioisi viinin muuttuvan kahdeksassa vuodessa maagiseksi ambrosiaksi, joten näppituntumalta sanoisin että hinnassa on viitisen euroa tilausvalikoiman ilmaa. Oikein hyvä, maistuva ja kaiken kaikkiaan hyvin tehty Trockenbeerenauslesehan tämä on, mutta ei kuitenkaan aivan hintansa veroinen. Jos sen sijaan satut löytämään edullisemmalla hintalapulla, suosittelen tutustumaan.

Lyhyesti: Todella mehevä, intensiivisen aromikas ja hillityn mausteinen Trockenbeerenauslese.

Arvio: Erittäin hyvä – viinin tasapaino on erinomaisesti kohdillaan ja sen hapot pitävät viinin hyvin kasassa huolimatta erittäin korkeasta jäännössokerimäärästä. Aromikkuus on syvää ja vivahteet sointuvat hyvin kokonaisuuteen, mutta mitään persoonallista viinissä ei ole, vaan se on loppujen lopuksi hyvin klassinen TBA-jälkiruokaviini.

Hinnan (27,30e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti